14.5 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecial"Petrolistul" iese din conservare

„Petrolistul” iese din conservare

Parchetul de pe langa CSJ este in fierbere. Dosare grele sunt scoase de la „conservare” de noul procuror general. Printre acestea se numara si cel al miliardarului de carton Mihai Iacob, caruia i se mai zice si „Petrolistul”. De patru ani de zile, dosarele in care fostul om de afaceri Mihai Iacob, transformat in ziarist, este cercetat penal a fost tinut la sertar de lucratorii Directiei de Cercetari Penale si ai Parchetului General. Stagnarea anchetelor privind activitatile infractionale desfasurate de Iacob pentru prejudicierea RAFO, pe de o parte, si acapararea actiunilor Bancii Romane de Scont are ca motivatie protectia de care afaceristul se bucura din partea unora dintre anchetatori. Iacob devenise indatorat pana peste cap lui Iacobov si catorva pesedisti de frunte. O alta cauza a blocarii dosarelor ar fi santajul pe care Mihai Iacob il exercita prin intermediul ziarului „Curentul”.

Dosarele penale avandu-l ca invinuit pe fostul om de afaceri Mihai Iacob, transformat peste noapte in jurnalist si director de ziar, au fost puse la pastrare in fisetele Directiei de Cercetari Penale din IGPR, respectiv ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Este vorba despre infractiuni savarsite in anii 2001-2002, avand ca obiectiv Banca Romana de Scont. Dosarele au fost instrumentate in anul 2002, an in care s-a declansat si urmarirea penala impotriva lui Mihai Iacob, pe atunci administratorul societatii Dramiral Group. Ulterior, datorita relatiilor lui Iacob, atat din sfera afacerilor, cat si a politicii, dosarele au fost blocate. Acesta ar fi doar unul dintre motive. Al doilea motiv este miscarea facuta de Mihai Iacob prin utilizarea in interes propriu a unor angajati la trustul de presa Curentul-Monitorul, pe care l-a achizitionat in vara anului 2001. De altfel, pentru a se pune la adapost de anchetele penale declansate pe numele sau si al societatii Dramiral (prin care a dat lovituri de tip „suveica”), Mihai Iacob si-a luat titulatura de jurnalist, crezand ca astfel poate beneficia de sprijinul breslei. Impostura in care s-a pozitionat Iacob, neavand nicio legatura profesionala cu meseria de gazetar a fost demascata la vremea respectiva de Dumitru Tinu, presedintele Clubului Roman de Presa, care a declarat public ca refuza sa-i recunoasca acestuia calitatea de jurnalist.

Dosarul BRS – ordine de plata false

Primul dintre dosarele in care este cercetat penal omul de afaceri Mihai Iacob se refera la infractiuni de fals material in inscrisuri sub semnatura privata, precum si inselaciune, intr-o cauza ce priveste derularea unor operatiuni oneroase cu banii si activele Bancii Romane de Scont. Intr-o declaratie, Corneliu Iacobov sustine ca Mihai Iacob s-a ales cu doua milioane de dolari de pe urma RAFO. Si expertii BNR au constatat ca Iacob a obtinut fraudulos mari sume de bani pentru efectuarea unor plati catre RAFO. Concret, Mihai Iacob este acuzat ca, anterior anului 2002, in calitate de reprezentant al SC Dramiral Group SA Bucuresti, a desfasurat mai multe operatiuni comerciale cu uleiuri minerale de la rafinaria RAFO Onesti. Cu aceasta ocazie s-au descoperit patru ordine de plata, in suma de peste 160 de de miliarde de lei vechi, ce purtau semnatura lui Mihai Iacob. Cu aceste documente au fost cumparate uleiuri minerale, prezentandu-se in acest sens un extras de cont falsificat cu sprijinul presedintelui Bancii Romane de Scont Teodor Nicolaescu. Prejudiciul stabilit la vremea respectiva se ridica la 135 miliarde lei. In cauza a fost inceputa urmarirea penala atat fata de Mihai Iacob, cat si de Teodor Nicolaescu, acesta din urma fiind si arestat pentru mai multe fapte ce au legatura cu BRS. Cei doi au fost acuzati de infractiunile de inselaciune si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Cu aceste concluzii, dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, el aflandu-se si astazi nesolutionat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, „in conservare”. La inceputul anului trecut, procurorii au redescoperit dosarul Iacob-BRS si, pe fondul anchetei in cazul RAFO cu inculpatii Tender, Iancu, Iacobov, Gaureanu etc., au gasit de cuviinta sa informeze opinia publica si despre stadiul in care se afla acest dosar. Procurorii au precizat ca „urmarirea penala (fata de Mihai Iacob – n. red.) este in curs de efectuare, fiind dispusa efectuarea unei expertize contabile ce nu a fost finalizata”. Acest anunt a fost dat publicitatii la sfarsitul lunii ianuarie 2005. Pana astazi, insa, nicio noutate privind aceasta expertiza si soarta dosarului.

Dosar card Liliana Iacob

Pe fondul operatiunilor de preluare de catre Mihai Iacob a controlului asupra Bancii Romane de Scont, apare un alt dosar penal. Acuzatiile vizeaza alimentarea cu suma de 9,5 miliarde de lei a unui card eliberat pe numele Lilianei Iacob, sotia de atunci a afaceristului Mihai Iacob. Aceasta operatiune avea drept scop preluarea, prin metode obscure si la limita legii, a unui pachet de 4,95 la suta din actiunile BRS. Stapan peste aceste actiuni, Mihai Iacob a capatat astfel dreptul de a participa, in calitate de imputernicit al sotiei la Adunarea Generala a Actionarilor BRS care a avut loc pe 2 noiembrie 2001, la Brasov.
Anchetatorii au stabilit ca, in luna septembrie a anului 2001, Mihai Iacob i-ar fi pus la dispozitie lui Teodor Nicolaescu (presedintele BRS) datele de identitate ale sotiei sale, pentru a-i deschide acesteia un cont de card la BRS pe care sa-l alimenteze cu suma de 9,5 miliarde lei. Potrivit anchetatorilor, Nicolaescu ar fi extras suma in cauza din conturile altor clienti ai bancii, banii ajungand pe cardul sotiei lui Iacob. Aceasta operatiune a fost ilegala si ancheta a stabilit clar ca suma in cauza a fost folosita exclusiv pentru cumpararea celor 4,95 procente din actiunile BRS. Mihai Iacob a fost audiat in cateva randuri in aceste dosare, insa, ca si in cazul prejudicierii RAFO, dosarul a fost pus „la pastrare”.

Cine il protejeaza pe Mihai Iacob

Principalul scut pe care Mihai Iacob il are se numeste Inspectoratul General al Politiei Romane. Este vorba de fostul sef al Corpului de Control al IGPR, Constantin Duvac, devenit, la sfarsitul anului trecut, directorul Directiei de Cercetari Penale, institutie in fisetele careia se afla unul dintre dosarele privind activitatea infractionala desfasurata de fostul om de afaceri vasluian Mihai Iacob.
La inceputul anului 2005, seful DGP a devenit obiectul unui scandal mediatic, dupa ce unitatea de informatii a Ministerului de Interne (DGIPI) a descoperit ca Duvac se afla la originea scurgerilor de informatii de la IGPR catre doua agentii de presa. In plin scandal, Duvac a beneficiat de sprijinul cotidianului „Curentul”, condus de „ziaristul” Mihai Iacob.

Cele mai citite

Primul tren electric chinezesc din România va circula doar pe anumite trasee

Primul tren chinezesc electric urmează să fie inaugurat pe căile ferate din România. Acesta va prinde o viteză de 160 de kilometri pe oră...

Sfânta Mediocritate – Academia Catavencu

Avem două declarații: Victor Ciutacu: „ Căutăm diplomele lui Ciolacu, dar avem un olimpic la Capitală și rezultatele priceperii le trăim zilnic”. Victoria Stoiciu, consiliera lui...

Procedura pentru aplicarea amnistiei fiscale ar urma să intre în vigoare de săptămâna viitoare

De săptămâna viitoare, posibil chiar de la începutul săptămânii, firmele și persoanele fizice vor putea solicita amnistia fiscală recent adoptată de Guvern. Ministerul Finanțelor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă