2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialPalat din pensie

Palat din pensie

» Serialul dedicat reusitelor imobiliare ale unor cetateni care isi primesc, sub o forma sau alta, salariul din bugetul public continua astazi cu cateva exemple intalnite in randul diversilor alesi locali – primari, consilieri sau presedinti de consilii judetene. Acestia par sa fi descoperit de mult reteta succesului in domeniul afacerilor cu case si terenuri si au ajuns cu investitii minime posesorii unor vile de sute de metri patrati. In unele cazuri, acestia au devenit posesorii unor ulite intregi din sate situate in zone pitoresti.

Ca si in cazul sefilor unor institutii bugetare din teritoriu sau al politistilor si magistratilor, imobilele detinute de primari si de presedintii de consilii judetene sunt evaluate de acestia la preturi mult mai mici decat cele la care se vand constructiile similare din zonele respective. Creditele bancare, schimburile avantajoase sau avalansele de mosteniri sunt mecanismele invocate de aceste personaje pentru a justifica dobandirea  acestor bunuri.
departamentul corespondenti

Primarul iesean Gheorghe Nichita detine un teren de 470 mp in Copou, cel mai scump cartier din Iasi, o vila estimata de el la doar 60.000 de euro, un apartament si o garsoniera de peste 25.000 de euro. "Eu le-am aproximat la fel ca si o banca, nu la preturile care se vehiculeaza pe piata. Multe obiecte sunt mosteniri      de-ale familiei mele, dar si de-ale sotiei. Nu am nimic de ascuns", a declarat Gheorghe Nichita.

Agentii imobiliari inca sustin ca vila primarului Nichita, amplasata intr-o zona unde terenul valoreaza extrem de mult, ar putea fi evaluata la peste 300.000 de euro. Averea primarului de Iasi este completata de un teren de 600 mp la Voronet, in judetul Suceava, si alti 600 mp in suburbia rezidentiala Pietrarie, foarte aproape de Iasi. De asemenea, Nichita a strans tablouri si bijuterii in valoare de 10.000 de euro si doua autoturisme. Dupa cum el apreciaza, presedintele PSD Iasi are proprietati de peste 200.000 de euro.

Stimulentele si drepturile de autor, explicatie pentru avere
Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, contabilizeaza la capitolul venituri pensia de 2.450 RON lunar, drepturile autor incasate de la trei ziare locale si indemnizatia de aproape 4.000 RON, cat reprezinta salariul de sef al CJ. La capitolul imobiliare, fostul ambasador al Romaniei in Cuba puncteaza cu o vila de 400 de metri patrati locuibili, cu o valoare de impozitare de 3,4 milioane RON, situata pe un teren de 4.376 de metri patrati, cu valoarea de impozitare de 1,4 milioane RON.

"Nu comentez nimic despre averea mea. O aveti pe site actualizata, dar aveti si veniturile mele. Sunt un om care cheltuieste foarte putin si de aceea pot pune deoparte. Nu am gusturi extravagante", a replicat Constantin Simirad. Matematicianul Constantin Simirad isi justifica averea cu drepturi de autor de 10.000 dolari, stimulente de 11.000 dolari, o vanzare de actiuni de 15.600 de dolari, dar si cu salariul de ambasador de 54.700 dolari si 35.579 euro si cu sume pentru concedii incasate de la MAE in cuantum de 20.000 RON.

La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Adascalitei, sustine ca anul 2007 a fost unul extrem de prolific din punct de vedere al averii familiei. "Nu am bani la banca. Tot ce obtin investesc. In 2007
s-au finalizat niste proceduri incepute inca in urma cu doi ani cu privire la mostenirea sotiei. Au fost intelegeri intre rude si au fost incheiate cateva contracte de vanzare-cumparare cu terenul mostenit de sotie", a declarat Adascalitei. Familia Adascalitei a incheiat in 2007 in total 12 contracte de vanzare-cumparare. Dintre acestea, trei au fost legate de mostenirea sotiei vicepresedintelui. Cea mai mare suma a fost incasata de familia Adascalitei din tranzactiile cu diferite persoane. "Sotia a mostenit de la parinti 13.500 mp, la Aroneanu (comuna pe raza careia se afla lacul Dorobanti – n.r.).

Din aceasta suprafata am vandut anul trecut 10.000 mp", a precizat Adascalitei. Din tranzactiile cu terenurile de la Aroneanu, familia Adascalitei a castigat peste 65.000 euro si 62.000 lei. Tot in 2007, pe cand era viceprimarul Iasiului, Constantin Adascalitei a vandut si un teren din Miroslava. "Aveam acolo 4.000 mp, pe care i-am vandut cu 75.000 euro", a afirmat Adascalitei.

"Am o avere subtire dupa 15 ani de administratie"
Primarul din Alba Iulia, vicepresedintele PD-L Mircea Hava, are o vila cocheta intr-un cartier rezidential, in suprafata de 214 metri patrati si cu o valoare de impozitare calculata la 438.300 lei. Curtea casei a fost amenajata cu pavele de genul celor prezente pe trotuarele si unele strazi din municipiu. Casa este construita pe un teren in suprafata de 1.400 metri patrati, care are, de asemenea, o valoare ridicata. In declaratia de avere a acestuia mai apare o casa in suprafata de 100 de metri patrati, cumparata de Mircea Hava pentru parintii sai, care s-au mutat la Alba Iulia, dar si o masina de ultimul tip.

Primarul nu are datorii la banci, dar are in schimb depozite bancare in valoare de 67.000 lei. In anul fiscal 2007 a avut un venit de 50.601 lei. Veniturile totale ale familiei Hava s-au cifrat anul trecut la aproximativ 74.000 lei. Primarul din Mircea Hava a declarat ca, in comparatie cu alte persoane care sunt de 15 ani in administratie, averea sa este "subtire". "Casa am construit-o in timp si am vandut si un apartament. Am o avere subtire dupa 15 ani de administratie. Singura chestie de comentat ar fi cea de-a doua casa, care este de fapt a parintilor. Am trecut-o pe mine pentru ca asa m-am inteles cu sora mea, sa-mi ramana mie. Asa mi-au spus si avocatii ca e mai bine, sa fie pe numele meu daca va fi a mea", a spus primarul Mircea Hava.

Alesii clujeni, amatori de vile
Presedintele PD-L al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, are o avere imobiliara consistenta. El detine in Cluj-Napoca o vila de 290 de metri patrati. De asemenea, el are in Cluj-Napoca cinci apartamente de cate 49, 18, 79, 65 si 47 de metri patrati. Alin Tise mai detine un sfert dintr-un apartament din Hunedoara, de 30 de metri patrati. Presedintele Consiliului Judetean Cluj spune ca majoritatea proprietatilor au fost cumparate inainte de anul 2004, cand a devenit ales local. Alin Tise a declarat ca banii provin din onorariile incasate de el si de sotia sa, ca avocati, din chirii, din indemnizatii si, apoi, din onorariile primite de sotia sa, care a lasat avocatura si a devenit notar, de anul trecut.

De asemenea, Alin Tise are credite bancare de 255.000 de euro. Anul trecut, sotia sa a castigat aproape 1.000.000 de lei noi, iar Alin Tise a primit 85.000 de lei, ca indemnizatie de prefect si apoi de inspector guvernamental. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, colegul sau, actualul consilier judetean al PD-L si candidat pentru Camera Deputatilor din partea acestui partid, Iuliu Pacurariu, si-a construit pe strada Campului, de la marginea cartierului Manastur, o vila de 450 de metri patrati, in anul 1999. Pe atunci, ea era cea mai mare casa de locuit din Cluj. Dupa ce presa locala a scris ca Iuliu Pacurariu are o sufragerie mare de poti intoarce tirul prin ea, Pacurariu a replicat ca poti intoarce doar o masina mica. Iuliu Pacurariu a fost, in perioada 1992-1996, consilier local.

 

Apoi, in perioada 1996-2000 a devenit deputat. Dupa ce a suferit un esec drastic in campania electorala pentru Primaria Clujului din anul 2000, cand a obtinut doar unu la suta din voturile clujenilor, Iuliu Pacurariu a mai prins un mandat de parlamentar, de data aceasta ca senator. El a beneficiat de faptul ca lista PD a fost trasa in sus de colegul sau de partid, Emil Boc, fost consilier al lui Iuliu Pacurariu, care a candidat pentru Camera Deputatilor. Din anul 2004, Iuliu Pacurariu a devenit coordonatorul programului SAMTID in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, iar la alegerile locale din acest an a fost ales consilier judetean. Vila familiei a fost construita pe cand Iuliu Pacurariu era deputat, pe un teren de 1.200 de metri patrati, cumparat de familia sa in anul 1993.

Familia Pacurariu mai detine o casa de vacanta de 24 de metri patrati, construita in anul 1983, in statiunea Muntele Baisorii. Iuliu Pacurariu a spus ca "am fost opt ani parlamentar, cu un salariu bun, al carui cuantum depasea consumul personal. In plus, sotia mea, care a lucrat in mediu de afaceri privat, a avut un salariu foarte bun, deci am avut de unde sa platim. Sa nu uitam ca am vandut si casa parinteasca a sotiei, in conditiile in care mama sa a murit la mine in casa. Am vandut si casa parinteasca a parintilor mei, iar mama locuieste cu noi.

 

La Revolutie, aveam achitat apartamentul si masina, deci nu aveam datorii si dispuneam de bunuri importante". Fostul senator PD a mai afirmat ca a avut noroc sa cumpere, acum mai mult de un deceniu si jumatate, la pret foarte mic terenul pe care si-a construit casa: intre opt si 10 dolari metrul patrat.
Casa lui Iuliu Pacurariu este depasita de cea a fostului presedinte al Consiliului Judetean Cluj, actualul lider al grupului de consilieri judeteni ai PNL, Marius Nicoara. El detine, in Cluj-Napoca, o vila de 500 de metri patrati. De asemenea, el mai are, in statiunea Belis, o casa de vacanta de 150 de metri patrati, precum si un apartament de 70 de metri patrati. Marius Nicoara a mostenit, in Cluj-Napoca, un teren de 1,88 hectare si a cumparat un teren de 0,79 hectare in statiunea Belis. Cea mai mare parte a veniturilor lui Marius Nicoara provin din firmele pe care le-a intemeiat inainte de a ocupa posturi in administratia publica locala.

Intre confidentialitate si alocatie
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a ajuns proprietarul unei case, situata pe strada I.L. Caragiale din Arad, in urma controversatului schimb de locuinte facut cu firma Elecon, careia i-a cedat apartamentul sau dintr-un bloc de pe malul Muresului. "A fost un simplu schimb de locuinta pentru perfectarea caruia am facut si un imprumut bancar pentru a suporta diferenta de pret", declara Gheorghe Falca.

Presedinte proprietar de sat
In Hunedoara, cea mai fericita situatie imobiliara o are, din cate se pare, chiar seful Consiliului Judetean, Mircea Ioan Molot. De cand a venit la Consiliul Judetean Hunedoara, in functia de presedinte, si-a sporit averea, iar increngaturile imperiului sau financiar au ajuns pana in Valea Jiului.
Potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul Consiliului Judetean Hunedoara, Molot s-a imbogatit de la an la an. El si familia sa detin o casa incapatoare in Deva si o alta in Sacaramb. In plus, Molot si-a cumparat aproape un sat intreg in judetul Hunedoara. Este vorba despre Merisor, unde presedintele CJ Hunedoara detine nu mai putin de opt proprietati.

 

De asemenea, familia Molot detine un teren intravilan de 864 de metri patrati in comuna soimus, unul forestier in Martinesti, de 5.800 de metri patrati, unul intravilan in Deva, de 499 de metri patrati, inca un teren in Sacaramb, de 84.755 de metri patrati si unul la poalele Muntilor Retezat, in comuna Rau de Mori, unde probabil isi va amenaja o casa de vacanta.
In plus, daca in 2004 Mircea Ioan Molot avea 300 de oi, de pe urma carora castiga 50.000 de lei, un an mai tarziu turma numara 500 de ovine si ii aducea presedintelui CJ Hunedoara 70.000 de lei, pentru ca in 2006 castigul sa se ridice la 80.000 de lei. Mircea Ioan Molot spune ca nu s-a imbogatit peste noapte si ca s-a folosit mult de credite bancare.

"Mi-am cladit averea sistematic, inca din 1990, cand am intrat in posesia averii parintilor mei, de la CAP. In plus, am intrat in tot felul de datorii, la banci, unde mai am de plata cateva miliarde de lei. Tot ce am cumparat este pe acte. si acum mai platesc rate", a precizat presedintele CJ Hunedoara.

» Primar cu palat
Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, detine impreuna cu familia lui o serie de proprietati imobiliare si, conform declaratiei de avere, este poate cel mai bogat primar din judetul Hunedoara. Familia Resmerita are o vila pe strada Alexandru Lapusneanu din Lupeni, o cabana in Statiunea Straja denumita "Fratii Jderi", inca un imobil la iesirea din orasul Uricani, dar si un restaurant situat in centrul municipiului Lupeni.

Cele mai citite

Oliviero Toscani, celebrul fotograf italian, a murit

Oliviero Toscani, celebrul fotograf italian cunoscut pentru campaniile de publicitate șocante care au contribuit la transformarea Benetton într-una dintre cele mai mari mărci de...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Răzvan Marin, aproape de despărțirea de Cagliari! Dorit în Bundesliga și Anglia

Răzvan Marin, unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României în 2024, se pregătește de o mutare importantă. Mijlocașul, aflat sub contract cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă