5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialOperaţiunea "SMS din Emirate": Cum am prins în capcană 118 parlamentari

Operaţiunea „SMS din Emirate”: Cum am prins în capcană 118 parlamentari

460 de deputaţi şi senatori s-au trezit, în acelaşi timp, cu un mesaj capcană trimis de un jurnalist RL care se dădea drept un investitor străin ce le propune o afacere. Un sfert din Parlamentul României a picat testul.

MULTIMEDIA – Click aici pentru a vedea „PARLACENTUL ROMÂNIEI – ce mesaje au trimis parlamentarii români la propunerea de afaceri a reporterului RL

Mi-am propus să testez reacţia parlamentarilor români atunci când primesc atât o propunere de afaceri din partea unui investitor necunoscut, cât şi o solicitare de ajutor pentru un simplu alegător. Astfel, fiecărui senator şi deputat i-am expediat două SMS-uri, la interval de trei zile unul faţă de celălalt. În primul SMS un investitor le propunea să devină parteneri într-o afacere, iar în celălalt un alegător le cerea o audienţă pentru o problemă urgentă.

Experimentul a debutat în urmă cu o săptămână, când cei 460 de parlamentari au primit aproape toţi în acelaşi timp, pe telefonul mobil următorul SMS-capcană: „Bună ziua dle/dnă… Mă numesc Lynn Fischer, sunt reprezentanta în România a unui mari fond de investment din Emirate şi vreau să vă propose o afacerea. Când mă puteţi primi un sfert de ore”. (Greşelile de limba română au fost intenţionate, tocmai pentru a da credibilitate demersului.)

A urmat o explozie de apeluri, 113 la număr, şi 68 de SMS-uri, în care aleşii încercau să facă tot posibilul să se întâlnească cu mine. În total, un sfert din Legislativul României a fost interesat să facă afaceri cu expeditorul SMS-ului. 

Lista completă de sms-uri de declinare a propunerii de afaceri

Lista completă de sms-uri de „afaceri” primite de la demnitari

Ascultă aici mesajul vocal lăsat de deputatul Doru Frunzulică în căsuţa vocală a afaceristei fictive

Alin Pescaru şi o problemă urgentă

Celălalt SMS-test pe care l-am expediat parlamentarilor avea următorul conţinut: „Să trăiţi dl deputat. Mă cheamă Alin Pescaru, sunt un alegător din colegiul dumneavoastră şi am o problemă urgentă de discutat. Când mă puteţi primi în audienţă?”. Deoarece SMS-ul conţinea şi un indiciu (numele românesc era o traducere a numelui investitorului arab), mulţi dintre parlamentari şi-ar fi putut da seama că sunt testaţi. Am realizat acest lucru după răspunsurile corecte, de manual, pe care ni le-au trimis ulterior. Interesant este însă faptul că aproape 40% din demnitari nici măcar nu s-au sinchisit să răspundă. La polul opus au fost mai mulţi parlamentari care chiar au dat dovadă de exces de zel şi au sunat şi de câteva ori, în zile diferite, începând cu ora 7.00 AM şi până la ora 23.00, de obicei cu o pauză între orele 14.00 şi 15.00.

Lista completă de sms-uri cu răspunsuri primite de „alegător” de la demnitari

Robert Negoiţă – campion la viteza de reacţie

Parlamentarul cu cel mai rapid timp de răspuns la propunerea de afacere a fost deputatul PSD Robert Negoiţă, care m-a sunat în acelaşi minut în care am expediat SMS-ul către el. Campionul absolut după numărul de apelări a fost ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Valerian Vreme, care m-a sunat de 7 ori în decurs de numai două ore şi jumătate. Am fost apelat de o pleiadă de stele din politica dâmboviţeană: Nicu Bănicioiu, Miron Mitrea, Vasile Socaciu, Gyorgy Frunda, Bogdan Niculescu Duvăz, Sergiu Andon, Dan Ilie Morega, Nini Săpunaru etc. Printre parlamentarii care au reacţionat prompt la propunerea de afaceri s-au numărat şi mai multe doamne, printre care Mihaela Popa, Sorina Plăcintă şi Elena Mitrea, membre ale Senatului, sau deputata Carmen Axenie.

Foarte operative s-au dovedit şi consilierele lui Ilie Sârbu şi Cristian Boureanu, care, prietenoase, mi-au prezentat programul pe toată săptămâna al şefilor lor, propunându-mi momentul optim pentru a purta cu aceştia o discuţie pe tema „afacerii”. Unii demnitari, cum e cazul lui Miron Mitrea, s-au grăbit atât de tare să răspundă SMS-ului trimis de „investitorul” arab încât au uitat să semneze mesajul – „De luni sunt în Bucureşti. Putem să ne vedem marţi sau miercuri”. Au revenit la fel de prompt, cu clarificări: „Scuze nu am semnat Miron Mitrea”. Politicienii de la vârf (lideri de partide, miniştri cu portofolii importante) nu s-au lăsat prinşi în capcană, însă există un număr de 25 de apeluri venite din partea a 14 „numere misterioase”, în spatele cărora s-ar putea afla oricine.

„Să continuăm discuţia pe alt număr”

Unii dintre demnitari mi-au spus personal, sau prin intermediul consilierilor, să discutăm despre afaceri doar într-un cadru privat, pe alte linii telefonice decât cele ale Parlamentului. Este cazul parlamentarilor Iftime Dragoş, Pasca Liviu, Mircea Lubanovici, Cristian Boureanu, Vlădoiu, Marius Bota şi al lui Nini Săpunaru. Cel din urmă, după ce m-a sunat de pe un „număr privat”, mi-a expediat un SMS cu textul: „SUNAŢI LA 0748630376 SĂPUNARU”, după care, văzând că întâzii să-l apelez, a insistat: „Am primit mesajul. Putem vorbi pe acest nr. de telefon. Sapunaru Nini”.

Doru Frunzulică m-a invitat la Pullman la cafea

La scurt timp după ce i-am trimis SMS-ul cu propunerea de afaceri, deputatul PSD Doru Frunzulică (ex-secretar de stat în Ministerul Muncii, fost director general în Ministerul Afacerilor Externe, vicepreşedinte al UGIR etc.) m-a sunat de pe un număr privat. Deoarece a intrat automat căsuţa vocală a telefonului meu, parlamentarul mi-a lăsat următorul mesaj (am păstrat integral conţinutul textului, cu topica şi ortografia originală): „Misses Fischer, you sent me a message. This is Doru Frunzulică, I proposing you to meet, if possible for a coffee, around 9.30 at Hotel Pullman, ex Sofitel at World Trade Center. If you agree send me a message. Thank you. Bye” (n.r. – Doamnă Fischer, mi-aţi trimis un mesaj. Vă propun o întâlnire, dacă e posibil la o cafea, în jurul orei 9.30, la Hotelul Pullman). Trei ceasuri mai târziu, Frunzulică mi-a transmis un nou mesaj: „We could meet tomorrow around 10.00 at hotel Pullman (WTC), the bar next to the main lobby. Let me know if you agree. D.F” (Am putea să ne întâlnim mâine în jurul orei 10, la hotelul Pullman, în barul de lângă holul principal. Spuneţi-mi dacă sunteţi de acord).

Întâlnire cu Doru Frunzulică

Deputatul Doru Frunzulică a fost foarte dezamăgit atunci când, la întâlnire, i-am întins cartea de vizită cu antetul României Libere: „Ştiţi, nu e chiar corect ce aţi făcut dumneavoastră. Trebuia să ne sunaţi cu o listă de întrebări, nu aşa, să ne testaţi cu SMS-uri”, mi-a spus parlamentarul. L-am întrebat direct: „De ce la o întâlnire de afaceri aţi venit cu promptitudine, în schimb când v-am trimis cel de-al doilea SMS fictiv, de data aceasta pretinzând că sunt un om simplu, aţi omis să mai răspundeţi?”. „Păi, fiindcă nu mi l-aţi trimis. Să mai verific o dată”, mi-a spus butonând telefonul Blackberry în căutarea mesajului cu pricina. După câteva zeci de secunde mi-a răspuns: „Nu e”. Am vrut să îl ajut: „Pot să mă uit împreună cu dumneavoastră?”. A declinat oferta: „Nu ştiu cum să vă zic, dar să vă uitaţi în telefonul meu mi se pare o chestie teribilă”.

Am revenit la redacţie, iar o oră mai târziu am primit următorul e-mail de ameninţare din partea expeditorului cu numele Dr. Doru Frunzulică: „Stimate Domnule Befu: Am confirmarea de la organizaţia din Abu-Dhabi (n.r. – Emiratele Arabe Unite) că există o doamnă Evelyn Fischer, de naţionalitate israeliană, care lucrează pentru o mare firmă de investiţii din Dubai. S-ar putea ca acţiunea dvs. să se încadreze la asumarea de identitate falsă, care produce efecte, conform legislaţiei în vigoare.

Folosirea de asemenea metode de inducere în eroare prin asumarea de identitate falsă şi minciună privind scopul declarat al unei întâlniri să aibă efecte negative asupra credibilităţii dvs. şi al prestigiosului ziar pe care îl reprezentaţi. Confirm încă o dată faptul că nu am primit SMS-ul cu solicitarea de sprijin din partea unui alegător”.

 

 

mergi înapoi la începutul textului

concept de Daniel Befu

Cum s-a îmbolnăvit subit deputatul Iulian Iancu

Un alt parlamentar care a răspuns prompt propunerii de afaceri a fost Iulian Iancu, preşe-dintele Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor. Parlamentarul mi-a expediat pe 28 ianuarie, la ora 15.02, următorul SMS în roaming, de pe telefonul de serviciu: „Cu plăcere. Acum sunt în Germania. Ne auzim în cursul zilei de luni (31 ian 2011)”.

I-am dat întâlnire la aceeaşi oră, la acelaşi hotel la care mă invitase şi deputatul Frunzulică. M-a sunat imediat înapoi, dar n-am răspuns, ceea ce probabil i-a stârnit suspiciuni. La ora la care ar fi trebuit să ne întâlnim mi-a expediat două SMS-uri: „Sorry, but I can not be available A am very sick I am at Home in bad with fevre”… „MThanks”. („Nu sunt disponibil, sunt foarte bolnav, sunt acasă şi am febră”. Greşelile din mesaj îi aparţin deputatului). Am încercat să-l contactăm pe Iulian Iancu, inclusiv prin intermediul consilierei, însă ne-a răspuns căsuţa vocală. La fel s-a întâmplat şi cu ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, căruia i-am solicitat, prin intermediul consilierilor, de trei ori în două zile diferite să comenteze interesul insistent manifestat pentru propunerea de afaceri din Emiratele Arabe. Printre răspunsurile primite de la parlamentari la propunerea de afaceri unul mi-a atras atenţia. E poate cel mai corect răspuns posibil la o asemenea propunere imorală: „Nu ştiu de unde aveţi numărul meu de telefon, însă în calitate de Senator al României, nu pot fi de acord cu asemenea propuneri”.

Din păcate, SMS-ul de mai sus a fost expediat de

un om care tocmai s-a fript cu legea. Este vorba despre senatorul PDL Mircea Banias, cercetat chiar în aceste săptămâni de DNA pentru favorizarea infractorului în dosarul evaziunii fiscale de la UCM Reşiţa.

Georgian Pop, parlamentarul care a ţinut ce

l mai mult să se întâlnească cu investitorul

Vocalul deputat Georgian Pop, o prezenţă constantă la dezbaterile de televiziune, şi-a dorit enorm să audă despre ce afacere e vorba. O dovedesc apelul şi conţinutul celor 5 SMS-uri ale sale, care-l plasează în topul parlamentarilor care au căzut în capcană, după numărul de SMS-uri expediate. Iată cum a decurs dialogul, prin SMS-uri, cu parlamentarul Pop.

SMS 1 G. Pop: „Va sun luni pt a stabili întâlnirea. Merci, G. Pop” (28 ian 16.20)

SMS 2 G. Pop: „Mâine la 9.30 va astept la Parlament la biroul meu. Luaţi legătura cu asistentul meu, Cristi-tel 0722703274 pt formalităţile de acces. G Pop” (31 ian 11.14)

SMS 3 G. Pop: „Astept o propunere de întâlnire din partea dumneavoastrâ. Georgian Pop” (1 feb 11.18)

Răspuns 1 afacerist fictiv: „Dl Pop, eu nu sun no one asistents pt formalities. Dar I am keen to have a talk with you nu in an official building. Let say Golden Tulip Nerva Traian at 14. At the bar. I have red jacket and a vaio laptop”. (1 feb 11.30) (traducere: Domnule Pop, eu nu sunt asistenţii nimănui pentru a mi se face formalităţi. Dar sunt nerăbdător să port o discuţie oficială, însă nu într-o clădire oficială. Să spunem la hotelul Golden Tulip de pe Nerva Traian la ora 14.00. La bar. Am o jachetă roşie şi un laptop Sony Vayo).

SMS 4 G. Pop: „I propose to you at 14.30. It is impossible at 14. Thank you. G. Pop” (1 feb 12.36) (traducere: Vă propun să mutăm întâlnirea la 14.30. Îmi e imposibil la 14.00. Vă mulţumesc. G. Pop)

Răspuns 2 afacerist fictiv: „I’m afraid is not possible at 14.30, cause I am in another discussion, but I hope it’s ok with you at 15.30. For me would be perfect. E.F.” (traducere: Mi-e frică că nu pot la la 14.30 pentru că sunt într-o altă discuţie, dar sper că e în regulă cu dumneavoastră să ne vedem la 15.30. Pentru mine ar fi perfect. E.F.)

SMS 4: „I’ll try to be at 14.00. See you. G. Pop” (1 feb 13.24) (traducere: Voi încerca să fiu la 14.00 Ne vedem. G. Pop)

Răspuns 3 afacerist fictiv: „K” (1 feb 13.27)

Întâlnire … „pentru binele României”

Deputatul Pop a venit la întâlnirea de afaceri de la Hotelul Golden Tulip cu maşina de la Camera Deputaţilor, fiind însoţit de unul dintre consilierii de la Parlament. I-am spus că în realitate sunt jurnalist la România Liberă şi vroiam să văd cum reacţionează unei propuneri de afaceri. Când i-am arătat transcrierile SMS-urilor, deputatul şi-a încleştat degetele cu putere pe foile de hârtie, nemaivrând parcă să le dea drumul,  încât a trebuit să-mi încordez muşchii destul de tare ca să i le smulg din mână.

Deşi legea 96/2006 interzice explicit implicarea activă a demnitarilor în afaceri, domnul G.Pop, la barul Hotelului Golden Tulip, mi-a explicat astfel insistenţa cu care a răspuns propunerilor mele de afaceri: „Eu am venit pentru că orice investiţie străină în România e binevenită… pentru binele României am venit, nu m-am gândit la mine”.

Culmea este că, la un ceas după întâlnirea în care i-am divulgat lui Georgian Pop că eu sunt cel care i-a expediat atât mesajul din partea afaceristei Lynn Fischer, cât şi a alegătorului Alin Pescaru, deputatul G.Pop a sunat pe telefonul „nevoiaşului” – care îi cerea să-l primească în audienţă – şi l-a asigurat de tot sprijinul său: „Sunt deputatul G Pop, mi-aţi dat ieri un SMS, v-am sunat de două ori pe numărul dvs., nu mi-aţi răspuns, dacă aveţi vreo problemă referitoare la colegiu mă puteţi contacta”.

Contactat de RL, deputatul Pop şi-a justificat gestul de-a dreptul hilar: „Ştiu că mi-aţi zis că aţi fost dumneavoastră cel care a trimis mesajul, dar am stat eu şi m-am gândit că există o urmă de posibilitate ca persoana Alin Pescaru chiar să fie reală şi să aibă o problemă şi atunci am zis că trebuie să o ajut”.

„De luni sunt în Bucureşti. Putem să ne vedem marţi sau miercuri…… Scuze nu am semnat Miron Mitrea.” MIRON MITREA, senator PSD

Cele mai citite

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă