5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialO campanie impotriva traficului de femei din Europa de Est

O campanie impotriva traficului de femei din Europa de Est

„Stopati prostitutia fortata” este motto-ul celei mai importante campanii pe aceasta tema din istoria Germaniei. Potrivit unor experti, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal, peste 30.000 de femei au fost aduse pentru „servicii sexuale”. Circa 80% sunt originare din Europa de Est. Specialistii germani ne-au descris cazuri actuale de trafic de femei din Romania.
„Nelly ( nume fictiv – n.a.) a avut noroc: a stat in mainile unor proxeneti "numai" sase saptamani. A reusit sa fuga cu ajutorul unor vecini. Au dus-o la un centru de ajutor pentru victime. Dar nu foarte multe persoane isi asuma un risc in astfel de situatii…”, relateaza Inge Bell, realizatoare de filme documentare la televiziunea germana. Jurnalista din Munchen (n. 1967) s-a specializat in investigatii despre traficul de femei din Romania si Bulgaria. Reportajul in care prezinta si cazul lui Nelly va fi difuzat miercuri, 21 iunie. (SWR, 23.30, ora Romaniei).

Amagita, a devenit prostituata in Germania

In mai 2005, o vecina ii propune elevei de 15 ani „un job bun” de camerista in Germania pentru doua luni. Ajunse in Bavaria, „traficanta” o incuie intr-un apartament, prin care se perinda proxeneti si clienti. Nelly e batuta, violata, ii sunt confiscate pasaportul si telefonul mobil. (…) Astazi tanara traieste intr-o casa de ajutorare a femeilor din Bucuresti. In urma violentelor sexuale, a avut un copil… „La parinti (langa Bucuresti – n.a.) Nelly nu se poate intoarce, fiindca banda criminala e inca pe post. Fosta vecina a disparut. Dar fara a fi acuzata, nu se deschide procesul in Germania. De aceea Nelly n-a putut sa ramana aici ca martora”, ne spune Inge Bell. La Bucuresti, a aflat de la un comisar-sef ca traficantii de persoane au „realizat” mai multe cazuri similare.
In „Raportul pentru 2004”, Politia Federala Criminala (Bundeskriminalpolizei) afirma: „In Germania, 972 de femei din Europa de Est, victime de prostitutiei fortate, au fost arestate”. Organizatiile de protectie a femeilor spun ca cifrele nu oglindesc nici pe departe amploarea fenomenului. In Germania, 400.000 de femei lucreaza ca prostituate. Jumatate sunt de origine straina. De la prabusirea sistemelor comuniste, majoritatea victimelor de prostitutie fortata provind din Europa de Est. Potrivit amendamentului Legii 181, din februarie 2005, (SS232), „traficul de femei cu scopul exploatarii sexuale este o crima”. Organizatia Internationala a Muncii (ILO) defineste traficul de femei ca o forma de criminalitate organizata, caracterizata prin: „Mijlocirea si vanzarea de persoane aflate in situatii de sclavagism”. (ILO, Raport 2003).

Victimele sa nu mai fie tratate ca niste criminale!

Exista si cazuri in care, inainte sa emigreze, viitoarea victima a fost „informata” ca va trebui sa ofere „servicii sexuale” in baruri, discoteci cu hoteluri. „Fetele nu stiau insa in ce conditii reale vor fi obligate sa lucreze. Odata ajunse in Germania, victimele traficului ilegal, de cele mai multe ori foarte tinere si naive, sunt santajate. Proxenetii le spun c-au cheltuit mii de euro pentru calatorie si intretinere. Tinerele sunt constranse sa ramburseze datorii fictive, exagerat de mari”, ne spune sociologul Juliane von Krause (Munchen), membra in comitetul de conducere al organizatiei „Terre des Femmes” (TDF). Infiintata in 1981 (Elvetia), TDF este una dintre cele mai active pe plan politic. „Cerem ca victimele sa primeasca dreptul de resedinta pe o durata de cel putin trei luni si ajutor specializat in urma traumelor suferite.” Statisticile arata ca 50% din victimele prostitutiei ilegale, expulzate in tara de origine, cad din nou in mainile proxenetilor.

Justitia germana nu are bani si personal

Comisarul Peter Breitner, seful decernatului K13, „Criminalitate organizata” la Politia din Munchen, a fost la Bucuresti la mijlocul lunii mai. A stabilit o colaborare mai stransa cu colegii romani. La 18 mai, politia muncheneza a „arestat doi proxeneti romani de calibru”, originari din Sibiu si Timisoara, cu resedinta in Germania. Al treilea este un cetatean german. „In cazul traficului de femei din Romania, avem de-a face cu o prostitutie de tip etnic. Proxenetii romani prefera localurile cu clienti in majoritate turci”, ne spune procurorul Manfred Kastlmeier, seful departamentului „Criminalitate organizata” de la Parchetul General Munchen I, al treilea ca marime dupa Berlin si Hamburg. Probleme concrete? Dificultatea de infiltrare a retelelor straine si mai ales lipsa de personal si de mijloace financiare. „Pentru o ancheta de mare amploare trebuie sa supraveghem cel putin zece linii telefonice. Dar de multe ori politistii imi spun c-au ascultat numai un telefon: n-au avut bani de traducatori.” Problema cu care se confrunta justitia si politia germana in toate landurile…

Traficanti romani de femei, arestati si condamnati in Germania

La 1 iunie, dupa noua luni de arest preventiv, trei cetateni romani au fost condamnati la Munchen: Putiu V., din Deva (5 ani si 9 luni), Pavel R., din Bocsa (4 ani si 10 luni), si Cristian C. din Timisoara, un an si 6 luni inchisoare. „Doi dintre ei au primit, intr-un fel (sic!) cetatenia germana. Nu stim inca exact prin ce metode au adus "turiste" din Romania… Fetele au fost mijlocite timp de sase luni unui cerc de clienti fix, la preturi nu tocmai exorbitante, de 50 de euro/ora. (Tariful prostituatelor germane este cel putin dublu – n.a.)
Sub patronajul UNICEF-Germania, campania „Stopati prostitutia fortata”, („Stoppt Zwangsprostitution”), initiata de organizatii de femei si ecumenice, a parimit un suport mediatic important. Pe plan local si national este subventionata de guvern. Initiatorii doresc sa sensibilizeze opinia publica si potentialii clienti in legatura cu situatia victimelor. Ramura relativ recenta a criminalitatii organizate, exploatarea sexuala in tarile din UE, este foarte lucrativa.
In Germania, circa 35 miliarde de euro pe an dispar in canale obscure. Datorita globalizarii retelelor economice: conturi in paradisuri fiscale, spalare de bani, infrastructuri turistice si comunicatie electronica.

Cele mai citite

Aeroportul Otopeni reacționează după o escrocherie apărută în mediul online. „Vindem bagaje pierdute cu 9,93 lei”

O nouă escrocherie circulă pe internet, folosind numele Aeroportului Otopeni pentru a atrage victime. Aeroportul Otopeni reacționează după o escrocherie apărută în mediul online Un...

Deficitul comercial al României a crescut cu 15% în primele nouă luni ale anului, depășind 23 de miliarde de euro

România a înregistrat o creștere de 15% a deficitului balanței comerciale în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023,...

„Așa vreau să fac și eu!” Gigi Becali cere arbitrii străini la derby-uri

Patronul FCSB, inspirat de modelul Greciei, dorește schimbări pentru a asigura imparțialitatea arbitrajelor Patronul echipei FCSB, Gigi Becali, a anunțat că va depune eforturi pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă