7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialMisiuni fictive platite la greu

Misiuni fictive platite la greu

Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor a deferit Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu mai putin de 18 ofiteri si subofiteri din Unitatea Speciala a Aviatiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, fals si uz de fals, inselaciune si delapidare. In capul listei figureaza chiar fostul comandant al unitatii, general Constantin Ilie, precum si inlocuitorul la comanda al acestuia, comandorul Sorin Haidu.

Doar pe hartie

Cei 18 ofiteri si subofiteri sunt acuzati ca au incasat ilegal peste 250.000 lei noi (2,5 miliarde de lei vechi) pentru misiuni executate doar pe hartie. Corpul de Control al MAI a constatat ca, in timp ce figurau ca fiind in misiuni, pilotii erau fie in vacanta, fie in alte locuri decat cele declarate. Totul a pornit de la sesizarea unui ofiter al Unitatii Speciale de Aviatie (USA) din MAI, care a reclamat faptul ca foarte multi colegi de-ai sai erau pontati fictiv pentru diverse misiuni pe care de fapt nu le executau. Toate aceste nereguli se derulau chiar cu acordul sefilor unitatii. Prin ordin al ministrului Vasile Blaga, Corpul de Control al MAI a efectuat, in perioada 13 iulie-2 noiembrie a.c., o verificare a activitatii USA. Constatarile anchetei au depasit orice asteptari. Nu mai putin de 18 piloti pe aeronavele participante la misiuni (comandanti de aeronava si de echipaje, piloti principali si secunzi), maistri militari si mecanici de bord au fost gasiti in culpa. Acuzatiile formulate au fost foarte grave: abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, fals si uz de fals, inselaciune si delapidare. Printre cei vinovati de aceste nereguli figureaza fostul comandant al USA, gen. fl. aer (r) Constantin Ilie si inlocuitorul la comanda al acestuia, comandor (r) Sorin Haidu.

Cazul, in atentia procurorilor militari

In urma controlului, MAI a sesizat Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit unui comunicat al MAI, „comisia de cercetare administrativa a constatat mai multe nereguli in ceea ce priveste planificarea, organizarea si executarea misiunilor specifice si administrarea fondurilor proprii, nereguli ce au condus la inregistrarea unui prejudiciu total de 448.713 lei noi”.
Lipsa unor controale interne periodice a permis acordarea, in mod necuvenit, de prime orare de zbor pentru personalul navigant si nenavigant al unitatii (inclusiv prin consemnarea mai multor activitati in anumite misiuni derulate concomitent). De asemenea, s-a mai constatat ca mai multi subofiteri si-au rotunjit veniturile, fiind inscrisi, in mod fictiv, in ordinele de misiune ale pilotilor ca facand parte din componenta echipajelor care au executat misiuni de zbor. Potrivit MAI, mai multe misiuni au fost executate, in mod defectuos, in sprijinul altor structuri, precum si un zbor neplanificat cu o aeronava a unitatii in afara normelor legale.

Au returnat primele de zbor

Anchetatorii au reusit sa recupereze o parte din prejudiciu de la cei care au recunoscut ca au fraudat MAI. Astfel, mai multi ofiteri au semnat angajamente de plata, in suma totala de aproximativ 190.000 de lei noi, insemnand contravaloarea primelor de zbor primite ilicit. Restul de prejudiciu de 259.561 de lei, comis prin fapte susceptibile a intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmeaza sa fie recuperat, in conformitate cu prevederile legale, prin decizie emisa de instanta de judecata. Potrivit concluziilor anchetei, in neregulile din curtea unitatii speciale de aviatie nu au implicate cadre din afara acestei structuri. „Corpul de Control nu a constatat implicarea altor cadre cu functii de conducere decat cele din Unitatea Speciala de Aviatie”, se arata in comunicatul MAI.
Actiunile de control vor continua si la alte unitati subordonate, „in vederea depistarii tuturor neregulilor care pot afecta buna desfasurare a activitatilor specifice ori ar putea conduce la folosirea ilicita a fondurilor publice”, informeaza MAI.

Cele mai citite

Înfrângere dramatică pentru echipa lui Laurențiu Reghecampf în Liga Campionilor CAF!

Esperance Tunis, echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf, a ratat calificarea matematică în sferturi, după ce a pierdut în prelungiri cu Pyramids, scor 1-2. Reghecampf, la...

Ianis Hagi, criticat după egalul spectaculos dintre Hibernian și Rangers! „Un rol major în pierderea celor două puncte”

Internaționalul român Ianis Hagi a avut o evoluție mixtă în partida dintre Hibernian și Rangers, încheiată cu scorul de 3-3, în etapa a 22-a...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă