4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialMilitian - revolutionar pentru ca a pazit un sediu PCR

Militian – revolutionar pentru ca a pazit un sediu PCR

» Generalul in rezerva Valerica Dabu, fost militian, acum procuror, figureaza printre primii beneficiari ai legii pentru sprijinirea revolutionarilor.

» Ca "luptator cu merite deosebite", Dabu a obtinut terenuri si credite bancare cu dobanda subventionata de stat.

» Revolutionarii il contesta, sustinand ca fostul militian a executat ordinele de reprimare date de Ceausescu.

Potrivit declaratiilor date pentru reinnoirea certificatului si brevetului de revolutionar, Valerica Dabu a sustinut ca in decembrie 1989 era ofiter la Inspectoratul de Militie Dolj, iar in perioada 17-28 decembrie 1989 s-a ocupat de paza sediului Partidului Comunist Roman din Craiova si a altor "obiective", impreuna cu primul secretar PCR Traian stefanescu. Ordinul de organizare si asigurare a pazei bunurilor (Ordinul 2000) a fost dat de catre presedintele de atunci, Nicolae Ceausescu, si viza inabusirea din fasa a eventualelor mitinguri ale muncitorilor craioveni. In baza acestor fapte de "vitejie" militianul Valerica Dabu a cerut si a obtinut certificat si brevet de revolutionar, fiind printre primii beneficiari ai legii de sustinere materiala, promulgata initial doar pentru ranitii si urmasii celor ucisi, dar extinsa imediat la "luptatori". Dabu a obtinut credite bancare de la defuncta "Bancorex". De asemenea, inca din 1993, Dabu a primit 2.000 de metri patrati la Otopeni si 3.000 de metri patrati in Pantelimon. In declaratia de avere, Dabu a scris, insa, ca terenul de la Pantelimon a fost obtinut in baza Legii 18/1991, iar terenul de la Otopeni nu figureaza. In schimb, figureaza vanzarea, in 2005, a unui teren intravilan (fara a preciza locatia) cu suma de 10,68 miliarde lei.

L-a arestat pe Ogica

Revolutionarii autentici sustin ca prezenta lui Valerica Dabu printre ei ii dezonoreaza. Valerica Dabu a fost transferat la Politia Capitalei in septembrie 1991, fiind promovat adjunct al generalului Niculae Nitu (zis "Tata Nitu" in lumea interlopa), seful institutiei. Dupa ce PDSR a pierdut puterea in 1997, Valerica Dabu a trecut in rezerva si a obtinut imediat functia de procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Dabu a fost acuzat ca l-a arestat abuziv pe Rares Nenciu pentru ca ar fi virusat sistemul informatic dintr-un spital. Judecatorii l-au eliberat imediat pe Nenciu, dar arestarea i-a distrus imaginea publica si l-a lasat fara serviciu. In dosarul "Contraceptivele" (o licitatie trucata in 2002), Dabu nu a administrat probe, tinand dosarul la sertar. Tot el s-a "remarcat" prin arestarea lui Stelian Ogica, care pretindea ca este castigatorul unui milion de euro la Loteria Nationala. Atunci, Ogica a sustinut ca un ofiter SPP l-a deposedat de biletul castigator.

Dabu: "Mi se pare foarte moral"

Rep.: Ce fapte de vitejie ati facut pe 21 pentru Revolutie? Ati protestat impotriva lui Ceausescu la vreun miting?
Valerica Dabu: De ce sa va spun eu acum ce am facut?! Mergeti si studiati dosarul meu de revolutionar!
» Militia a fost o institutie represiva ?
Dabu: Imi puneti niste intrebari fara nici o logica. Mergeti si studiati dosarul meu de revolutionar! Istoria o sa-si spuna cuvantul!
» Vi se pare moral ca dvs., ca fost militian, sa luati terenuri inaintea ranitilor din revolutie?
Dabu: Da, mi se pare foarte moral.
» Cate terenuri sau credite ati luat ca revolutionar?
Dabu: Dvs. nu aveti nici un un drept sa ma intrebati!

"Este o rusine ca acest fost ofiter de Militie are certificat de revolutionar. Cei de la Militie n-au facut altceva decat sa apere cu strasnicie valorile socialismului si comunismului, pe linia lor de serviciu. Este imoral ca a beneficiat de Legea 42."
Traian Orban, simbolul revolutiei declansate la Timisoara in decembrie 1989

"Nici un ofiter nu merita sa detina certificat de revolutionar daca nu dovedeste ca a fost dezertor inainte de 22 decembrie 1989, adica pana la fuga Ceausestilor. Toti cei care l-au slujit pe Ion Iliescu dupa 22 decembrie 1989 au fost printre primii care au primit certificate de revolutionari, au fost primii beneficiari ai Legii 42, indiferent de ce au facut pana in dimineata zilei de 22. Ei au fost cei folositi de Iliescu la mineriade si au fost rasplatiti cu certificate, terenuri, credite."
Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie Bucuresti

Cele mai citite

Ana Bogdan, euforică după victoria cu Hibino în BJK Cup. „Când joc pentru țara mea simt atât de multă adrenalină!”

România conduce Japonia cu 1-0 în confruntarea din optimile Billie Jean King Cup, după ce Ana Bogdan a învins-o pe Nao Hibino, asigurând primul...

Cole Palmer își exprimă frustrarea pentru minutele puține primite la EURO 2024! „De ce nu eu?”

Vedeta lui Chelsea, Cole Palmer, a vorbit deschis despre experiența sa la EURO 2024, turneu în care a fost rezervă pentru majoritatea meciurilor Angliei,...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă