Finantarea ridicarii competitivitatii firmelor mici si mijlocii din industria alimentara, a treia componenta a PDAR, dispune pentru urmatorii sase ani de fonduri nerambursabile in valoare de un miliard de euro.
Producatorul de vinuri Cotnari a cerut si a obtinut cinci milioane euro pentru modernizarea combinatului de vinificatie si pentru achizitia de utilaje din fondurile celei de-a treia componente a PNDR. Banii pot sustine procesarea semintelor oleaginoase, construirea unei fabrici de procesare a carnii, a legumelor, fructelor si laptelui, extinderea capacitatilor de productie in morarit si panificatie. Tot din banii alocati pentru mica industrie agrara se va distribui, in etapele urmatoare, suma de 118,125 milioane de euro pentru schema de ajutor de stat pentru IMM care proceseaza produse agricole, iar 100 milioane de euro pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere.
Standardele UE, punctaj maxim
Criteriile de selectie a finantarilor pun accent pe ridicarea calitatii alimentelor produse de mica industrie la standarde europene.
Investitia in productia de vin are un plus de 6 puncte in grila de evaluare a proiectelor destinate micii industrii agroalimentare. Microintreprinderile care cer bani pentru a se adapta la standardele comunitare, formele asociative din domeniul agricol si silvic, IMM care proceseaza produse traditionale sau ecologice primesc un scor maxim, de 20 de puncte. Prioritare sunt finantarile pentru procesarea produselor de origine animala, respectiv lactate, carne si oua, care primesc 20 de puncte. Cultura cerealelor are un scor de 17 puncte, mierea – 9 puncte, legumele, fructele si cartofii – 15, semintele oleaginoase – 12 puncte.