» Virgil Magureanu este acuzat ca, in octombrie 2004, ar fi intrat in CA al societatii Fruvimed SA Medgidia prin falsificarea documentelor unei adunari generale.
» Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat ca instalarea lui Magureanu in administratia Fruvime a fost nelegala si a hotarat, definitiv si irevocabil, inlaturarea sa.
» Virgil Magureanu neaga atat acuzatiile de fals, cat si implicarea la devalizarea Fruvimed.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania – societate detinatoare a aproape 20% din actiunile Fruvimed, care a suferit mari pierderi, ce urmeaza a fi stabilite prin expertiza contabila – ne-a declarat ca a facut plangeri atat la parchete, cat si la instantele de judecata.
Fercala (SIF Transilvania): "Magureanu va raspunde in solidar"
"Virgil Magureanu si-a asumat riscul de a fi introdus in mod nelegal in Consiliul de Administratie si va raspunde in solidar cu ceilalti membri. Mi-e foarte greu sa va spun ca Magureanu a influentat hotararile judecatoresti date la Constanta, care favorizau echipa instalata nelegal la conducerea Fruvimed. Noi am fost exclusi nelegal din Consiliul de Administratie si nu stim ce s-a intamplat acolo. stim doar ca bunurile din firma au fost luate nelegal si apoi le-au introdus din nou in firma, ca majorare de capital social. Pagubele vor fi stabilite printr-o expertiza si toti membrii Consiliului de Administratie vor raspunde, inclusiv domnul Magureanu", ne-a declarat Mihai Fercala.
Podgoriile Murfatlar, scoase din portofoliul lui Magureanu
Societatea Fruvimed SA Medgidia se ocupa de valorificarea produselor obtinute de podgoriile Murfatlar pe o suprafata de circa 1.300 hectare. De asemenea, mai exploateaza 600 de hectare de pomi fructiferi si circa 600 de hectare de culturi cerealiere si pasuni. Pana la intrarea in Consiliul de Administratie a lui Virgil Magureanu, SIF Transilvania detinea 20,89% din actiuni, 67,3% erau proprietatea actionarului majoritar Constantin Samson, iar PAS Fruvimed SA avea restul, de peste 11%. Dupa adunarea generala din octombrie 2004, cand a fost instalat Virgil Magureanu, SIF Transilvania a ramas cu circa 10% din actiuni, dupa o majorare de capital considerata fictiva si ilegala, iar Samson a disparut din actionariat. La data de 27 iunie 2007, Curtea Suprema de Justitie a repus in drepturi atat SIF Transilvania, cat si pe Constantin Samson si a anulat deciziile ilegale prin care a fost instalat Magureanu la conducerea Fruvimed.
Fostul sef al SRI, "folosit pe post de sperietoare"
Constantin Samson, actionarul majoritar de la Fruvimed, reinstalat prin decizia Inaltei Curti, spune ca Magureanu a stiut in ce s-a implicat: "Virgil Magureanu a intrat in Consiliul de Administratie, stiind ca e vorba de un fals. Magureanu a semnat convocatorul pe un contract datat in fals, prin care s-au facut investitii fictive de circa 40 de miliarde lei. Eu l-am avertizat de mai multe ori, iar el imi spunea «Extraordinar, domnule!» sau «Bine, bine!». El chiar mi-a recunoscut ca a intrat in Consiliul de Administratie in baza unui fals, dar a ramas acolo. L-am avertizat ca figureaza la Registrul Comertului. Nu poate sustine ca n-a stiut. Este responsabil pentru tot ce s-a intamplat acolo. Eu i-am trimis toate documentele, tot timpul, inclusiv toate sentintele judecatoresti". Potrivit lui Samson, "Virgil Magureanu era folosit pe post de sperietoare. Numele lui provoca frisoane judecatorilor si procurorilor de la Constanta, motiv pentru care si eu, si SIF Transilvania am pierdut niste procese acolo".
Magistratii constanteni, acuzati ca au sustinut nelegalitatile
"Nelegalitatile comise de Consiliul de Adminsitratie din care facea parte si Magureanu au fost sprijinite de catre judecatorii constanteni Anton Fuduli si Georgiana Pulbere si de catre procurorul Ioan Otel, fost sef la PNA Constanta", sustine acelasi Constantin Samson. "S-au furat cel putin 10 milioane de euro. Am descoperit ca au fost folosite 250 de facturiere cu circa 12.500 de facturi, care nu apar pe site-ul Imprimeriei. Abia acum, DNA Constanta a inceput cercetarile penale, dupa ce trei ani i-am bombardat cu plangeri", ne-a mai declarat Samson.
Surse judiciare au confirmat pentru Romania libera ca dosarul "Fruvimed" se afla in cercetari la DNA Constanta, iar procurorii studiaza toate capetele de acuzare formulate de actionari.