Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a lansat ieri un apel la adresa magistratilor cerandu-le sa candideze la functiile de conducere din Parchetul National Anticoruptie (PNA) si Directia de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ramase vacante in urma plecarii sau destituirii a opt procurori. Desi a trecut aproape o luna de cand pe site-ul Ministerului Justitiei a fost publicat anuntul pentru concurs, mult mai putini concurenti decat numarul posturilor ramase vacante si-au depus CV-urile.
Desi ministrul Justitiei are posibilitatea legala de a face numirile in posturile de conducere direct, fara nici un concurs, Macovei a optat pentru organizarea unui interviu, pentru a da sanse cat mai multor magistrati. „Selectarea pe baza de interviuri este un lucru neobisnuit in Romania, pana acum suna telefonul si erai invitat sa ocupi o functie de conducere. Acum am decis sa dam sanse egale tuturor, pentru ca sunt sigura ca exista multi judecatori si procurori competenti care pot sa ocupe aceste functii!”, a declarat Macovei. 2 septembrie este termenul limita pentru depunerea CV-urilor de catre candidati, care trebuie sa includa referiri la experienta profesionala, la dosarele importante solutionate, precum si la stagiile de pregatire profesionala, daca este cazul. Monica Macovei a mai spus ca de acum incolo toate posturile de conducere din justitie si parchete vor fi ocupate pe baza de interviuri sau de concursuri.
Din 3 august, au ramas vacante la PNA posturile de conducere ocupate de Ioan Amarie (procuror general), Gheorghe Suhan, Adrian Horia Miclescu (ambii procurori generali adjuncti), Alexandru Florin Chiciu (sef al sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie), Ion Panaitescu (sef al sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari) si Vasile Draghici (sef al sectiei de combatere a coruptiei). Alte doua functii au fost eliberate la DIICOT de magistratii George Muscalu si Gratiela Petronela Isac. O saptamana mai tarziu, ministrul Justitiei l-a numit in locul lui Ioan Amarie pe procurorul Daniel Morar. Ulterior, pe site-ul Ministerului Justitiei a fost publicat un anunt de organizare a unei selectii, pentru ocuparea celor opt functii ramase vacante. Cu toate acestea, magistratii nu s-au inghesuit sa-si depuna CV-urile. O explicatie ar putea fi faptul ca sunt putini cei care indeplinesc criteriile legale pentru ocuparea unor astfel de posturi (10 ani de vechime minima, experienta in combaterea coruptiei si a crimei organizate etc.). O alta posibila explicatie ne-a furnizat-o Codru Vrabie, expert al organizatiei Transparency International. Conform acestuia, posturile scoase la concurs sunt functii aflate permanent in vizorul presei, asupra carora se exercita o puternica presiune a opiniei publice si de la care se asteapta extrem de mult. Pe de alta parte, de-a lungul timpului, aceste functii au fost total compromise de cei care le-au ocupat. Din aceste motive, putini magistrati ar fi dornici sa le ocupe.