» Dan Dragomir a fost supus unei interventii riscante care i-a cauzat un grad de handicap accentuat, diminuandu-i capacitatea de munca la 30%.
» La plangerea pacientului, Colegiul Medicilor l-a suspendat un an de zile pe chirurgul care a efectuat operatia.
» Contestatia medicului a condus la modificarea deciziei initiale a colegiului, iar sanctiunea a fost inlocuita cu o mustrare.
» "Nu am nici o vina", sustine dr. Ursu, in timp ce fostul sau pacient asteapta si acum ca dosarul de la Parchet sa ajunga in instanta.
In ianuarie 2005, Dan Dragomir, in varsta de 31 de ani atunci, a decis sa puna capat durerilor lombare si s-a prezentat la Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor, renumit pentru interventii pe coloana. Tanarul avea hernie de disc, dar tratamentul aplicat nu l-a ajutat deloc. Doctorul Traian Ursu a decis sa-l opereze pe data de 18 aprilie. "Am fost pus pe masa, mi-au administrat somniferul, apoi m-au pus sa semnez o hartie de consimtamant fara insa a-mi explica riscurile sau metoda de abordare. Nu as fi acceptat niciodata o astfel de interventie. Inainte de a adormi, mi s-a mai spus: «Stai linistit ca-n trei zile poti juca fotbal!». M-am trezit dupa nu stiu cate ore, la Reanimare, dupa ce am scapat de moarte ca prin urechile acului", ne-a spus Dan Dragomir. El a aflat mai tarziu amanuntele interventiei si nu mai are cum sa le uite. I-au ramas nu doar amintirile de acum doi ani, ci si sechele grave. O taietura imensa pe burta si continuata pe piciorul stang ii aminteste de cosmar in fiecare zi. In plus, pacientul doctorului Ursu nu-si mai poate folosi laba piciorului stang, care ii e paralizata, iar toate organele interne si-au modificat pozitia din cauza protezei de titan puse stramb pe doua discuri: L5 si S1, asa cum acuza Dragomir. In planul de operatie, trebuia sa mai aiba inca o proteza pe L4 si L5. Continuarea interventiei a fost oprita de un accident care i-a provocat lui Dragomir gradul II de handicap. Acea "mica greseala" a condus la lezarea arterei femurale stangi si a venei liliace comune stangi, accident care a fost urmat de o sangerare puternica ce a fost oprita foarte greu pentru ca de fata nu a fost un chirurg care sa coasa venele distruse. Evenimentul a fost considerat, in final, de Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor drept "un accident intamplator".
Repercusiuni: handicap de gradul al II-lea
Tanarul sustine ca nu l-a ajutat cu nimic operatia, ca are aceleasi dureri lombare, dar mai mari. "Consider ca am fost grav vatamat, fiind la un pas de moarte, de catre medi-cul Traian Ursu, care mi-a facut o operatie gresita, ce nu se impunea in cazul meu. Prin acest act iresponsabil, acest doctor a dovedit o incompetenta crasa, lipsa de respect fata de pacient, incalcarea flagranta a drepturilor omului etc. Acest medic nu avea competenta legala sa efectueze o asemenea interventie prin abord retropeneal (prin stomac) si m-a folosit pe mine drept cobai uman", ni s-a plans pacientul. Rezultatul interventiei cu probleme nu este un mister. Se afla scris pe o foaie A4 a Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti. Pe certificatul lui Dan Dragomir scrie limpede: "Parapareza predominant stanga posthernie de disc L4-L5 si operata (2005). Sindrom coada de cal. Are grad de handicap accentuat, necesita protectie speciala si are capacitatea de munca de 30%". Mai mult, tanarul acum de 34 de ani trebuie sa se trateze nu doar pentru afectiunile la coloana, ci si pentru cele capatate dupa operatie. Mai exact, seful Clinicii Colentina, prof. dr. Marina Ticmeneanu, recomanda: "Recuperare medicala (masaj ± kinetoterapie) pentru membrul inferior stang, purtarea ortezei in regiunea distala a aceluiasi membru, tratament pentru leziunea nervoasa si Sortis pentru displidemie, monitorizarea EMG si Doppler vase membru inferior, supravegherea regiunii calcanee stangi". Toate aceste tratamente sunt suportate de pacient. Acesta a reusit sa-si recupereze doar 2.500 de euro, costul pentru proteza din titan pusa pe vertebre si achitata la spitalul Foisor.
"Nu sunt vinovat cu nimic"
Medicul Traian Ursu sustine ca nu este vinovat de accidentul care a dus la gradul de handicapat obtinut de pacientul sau, Dan Dragomir. "Cred ca trebuie sa va uitati in dosarul de la Procuratura, sa vedeti daca am gresit cu ceva sau nu. Indicatia a fost corecta, iar eu n-am fost implicat, chiar daca am fost mana intai. A fost o complicatie care poate sa apara post-operator, despre care au fost publicate articole si studii in toata presa internationala. Exista astfel de riscuri. Asa ceva se poate intampla. Ca dovada ca am fost pregatiti, domnul in cauza este in viata", ne-a declarat dr. Ursu. Medicul sustine ca avea experienta in momentul interventiei, chiar daca prima Comisie de Disciplina a Colegiului Medicilor a constatat ca era la prima operatie prin aceasta metoda. "Am facut astfel de operatii inainte si dupa. Din cauza sistemului, a cazut un departator, iar prima mana raspunde pentru tot ce se intampla. I-am pus apoi proteza de disc… in limitele de bine, nu foarte bine. Proteza poate sa ramana acolo toata viata fara probleme. Ceea ce s-a intamplat este ca urmare a suturii. Pentru L4-L5 trebuie sa mearga la alt medic. Eu nu ma consider cu nimic vinovat in aceasta interventie", a mai spus Traian Ursu, foarte calm si fara nici o urma de regret. Medicul ne-a pomenit de statistica la nivelul mondial, in care circa 9% dintre pacienti au complicatii vasculare majore.
Decizii contradictorii la Colegiul Medicilor
Imediat dupa ce s-a pus cat de cat pe picioare, Dan Dragomir a facut plangere la Colegiul Medicilor, iar in sedinta din 9.12.2005 membrii Comisiei de Disciplina au hotarat ca au in fata un caz clar de malpraxis. "Din analiza datelor prezente la dosar, comisia constata ca dr. Ursu nu a respectat elementele de diagnostic care sa justifice interventia; procedeul chirurgical ales a fost unul pentru care nu avea nici un fel de experienta personala ca prim operator; abordul pe cale abdominala s-a facut fara competenta in domeniu si fara un chirurg generalist in echipa. Aceasta inlantuire de nereguli a facut posibila aparitia unor complicatii intraoperatorii cu rasunet functional important, respectiv sindrom coada de cal, antrenand un handicap (gradul II), conform expertizei medico-legale", a subliniat comisia. Decizia a fost pe masura faptelor constatate: "Vot de blam si interzicerea efectuarii oricarui gest chirurgical in afara specialitatilor ortopedie, inclusiv interzicerea practicarii chirurgiei spinale pe cale abdominala pe o perioada de un an". Traian Ursu nu a fost prezent, insa, si a contestat sanctiunea. Dupa cinci luni de la prima sanctiune, Comisia Superioara de Disciplina ii respinge contestatia si decide sa reduca pedeapsa maxima la o mustrare, pe baza probelor aduse de medicul Ursu. Iar decizia de atunci are valoare de act judecat definitiv si nu mai poate fi atacata la Colegiul Medicilor din Romania. Pacientul a aflat abia anul acesta ca prima sanctiune a fost anulata. El a primit plicul pe adresa tatalului sau, iar acesta nu i-a aratat-o, "gandindu-se, probabil, ca degeaba ma razboiesc cu sistemul. Este abe-rant cum au putut decide asa ceva fara sa ma cheme la o reaudiere si sa ma puna fata in fata cu doctorul Ursu. Se acopera unii pe altii, iar eu m-am trezit handicapat de gradul al II-lea dintr-un tanar care avea durerile de spate pe care le au cele mai multe persoane. Este incredibil!".
Singura solutie: instanta
Dan Dragomir mai are o sansa: sa-l dea in judecata pe dr. Traian Ursu. A facut deja primele demersuri, iar din decembrie 2005 asteapta finalizarea dosarului de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2. Pana acum, tanarul nu a primit decat amanari din partea anchetatorilor. Exista insa un dosar penal care asteapta sa fie trimis in instanta, iar Dragomir spera ca acest lucru sa se intample cat de curand. "Imi pierd rabdarea si timpul. Este posibil sa musamalizeze tot dosarul. Deja au facut unele modificari, iar doctorul Ursu a adus in sprijinul sau numai minciuni. Am mai facut o serie de plangeri la diverse organizatii si institutii. Este ceva de neimaginat ce mi se intampla! Am ajuns handicapat din cauza unei operatii gresite, iar acum ma lupt cu morile de vant, in timp ce cheltuiesc din buzunar pentru medicamentatie si tratamente", a mai spus fostul pacient al doctorului Ursu. Cu sanatatea distrusa si un copil in ingrijire, Dan a fost obligat sa-si amane casatoria cu mama copilului sau, pentru ca nu ar vrea sa-si tina "iubita inchisa in casa cu un bolnav cu sanse minime de recuperare".