Curtea de Apel Constanta a declarat ilegala licitatia organizata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru cadastrarea terenurilor din Delta care apartin domeniului public, lucrare evaluata la 3 milioane de euro.
Licitatia anulata de instanta a fost castigata de SC Topo Service Mercurea Ciuc, entitate ce-i apartine liderului UDMR Jozsef Botond Rakossi, apropiat al ministrului Mediului, Attila Korodi. Instanta a admis plangerea Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, care s-a considerat prejudiciat de comisia de licitatie. Magistratii constanteni au emis o hotarare executorie si irevocabila, dispunand anularea deciziei comisiei de licitatie a ARBDD privind declararea castigatoare a ofertei firmei Topo Service si a tuturor actelor intocmite de comisie, considerandu-le ilegale si netemeinice. ARBDD va trebui sa plateasca Institutului Delta Dunarii suma de 10.000 de euro cheltuieli de judecata.
Magistratii au confirmat astfel suspiciunile aparute la finele anului trecut, cand comisia de licitatie a ARBDD – formata din directorii executivi Grigore Baboianu si Ioan Papuc, sefii de serviciu Cornelia Benea si Radu Voinea, precum si expertul cadastral Elena Dragoi – a eliminat abuziv de la licitatie firme cu experienta de zeci de ani in realizarea studiilor cadastrale si a atribuit intocmirea planurilor cadastrale ale Deltei societatii Topo Service, detinuta de un lider UDMR din Miercurea Ciuc, functionar public la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si coleg de partid cu ministrul Korodi.
Instanta a retinut ca ARBDD a incalcat legea pentru ca a admis la licitatie firma Topo Service care nu mai realizase studii de aceeasi amploare si la o valoare cel putin egala, desi in caietul de sarcini exista o asemenea prevedere. Conform probelor din dosarul 976/38/2008, comisia de licitatie a ARBDD a comis un fals, pentru ca la licitatie a participat firma Topo Service Miercurea Ciuc, iar in hotararea de adjudecare a ofertei s-a consemnat ca studiul cadastral al Deltei va fi realizat de un consortiu format din firma respectiva si societatea Digicart Gerodeziaz din Ungaria, care nu a depus o oferta. Magistratii au mai stabilit ca functionarii ARBDD au incalcat legea si atunci cand au acceptat, in caietul de sarcini, ca "studiul cadastral se poate efectua si prin metoda ortofotoplanurilor, care este interzisa in cazul terenurilor din Delta". In plus, membrii comisiei au acceptat ca reprezentantul Topo Service sa completeze oferta chiar in timpul licitatiei, ceea ce i-a creat un avantaj acestei firme fata de ceilalti competitori.
Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, a declarat: "Ma surprinde decizia Curtii de Apel Constanta, pentru ca toate procedurile de licitatie au fost derulate conform legii si au fost confirmate de Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor".
» Dispret
Romulus Stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca "ARBDD practica in mod constant dispretul total fata de procedurile legale de licitare a lucrarilor finantate din bani publici. Licitatia anulata de instanta nu este singura trucata. Anul trecut aceeasi Comisie a ARBDD a eliminat institute de cercetare cu experienta de decenii in reconstructia ecologica, in realizarea studiilor de impact ecologic si a atribuit astfel de lucrari unui institut de cercetari in transporturi. Astfel s-a ajuns ca impactul ecologic asupra Deltei produs de canalul Bastroe sa fie cuantificat de institutul Incetrans, specializat in proiectarea mijloacelor de transport".