Fosta intreprindere de morarit si panificatie, care ii aproviziona pe cei peste 320.000 de craioveni si nu numai, a fost privatizata in 1994 prin metoda „MEBO”. Cunoscuta metoda prin care fostii directori generali deveneau peste noapte actionari principali i-a oferit aceasta oportunitate si lui Ion Busuioc. Din acel moment, fostul director general a transformat fabrica de paine din Craiova (cea mai mare) intr-o afacere de familie, comportandu-se ca pe propria mosie, desi nu detine nici acum pachetul majoritar al actiunilor.
Painea craiovenilor, „feliata” in actiuni
La sfarsitul lunii mai 1994, intr-o sedinta furtunoasa s-a transat soarta fabricii de paine din Craiova. In prezenta a 23 de salariati, reprezentanti ai PAS, si a consiliului de conducere cu Busuioc in frunte, s-au impartit actiunile precum colacii la biserica. Pentru plata primei rate catre fosta FPS, se obtinuse un imprumut la BRD in valoare de 390 miliarde de lei, din care aproximativ 125,5 miliarde erau creditul solicitat de actionari. S-au facut tot felul de propuneri, de la a fi impartite actiunile in mod egal sau sa li se acorde cate o felie un pic mai mare celor trei membri ai consiliului de administratie pana la a li se acorda acestora jumatate din numarul total al actiunilor, iar cealalta jumatate restului de salariati din PAS. Aceasta ultima propunere a venit din partea Victoriei Bistriceanu, fosta activista la comitetul judetean Dolj al PCR, devenita ulterior inginer de panificatie. In cele din urma, actiunile noii societati, SC PAN GROUP SA, au fost vandute tuturor, in functie de numarul de certificate al fiecaruia sau de cati bani a adus de acasa. O actiune fusese cotata la 330.000 de lei. Dupa incheierea procesului de privatizare, Ion Busuioc si sotia sa detineau impreuna aproximativ 1 la suta. Din acel moment nimeni n-a mai stiut ce s-a intamplat cu actiunile societatii. Nemultumit de cota care i-a fost repartizata din ciolan, acesta a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si mari capitalul social.
Si-a taiat cea mai mare felie de paine
Potrivit unor surse bine informate, in prezent Ion Busuioc si sotia sa au ajuns sa detina 30-40% din capitalul social. Intre timp, directorul si-a construit si o vila in Craiova. Inca de la inceput Ion Busuioc a facut ce a vrut cu dividendele tuturor actionarilor, sustin acestia. Majoritatea acestora nu au luat niciodata dividende, pentru ca li s-a spus ca au fost reinvestite, fara sa existe insa vreo hotarare a AGA in acest sens. Practic, profitul a fost „reinvestit” in cumpararea de catre director a altor actiuni. Zilele trecute, intr-un cotidian local din Craiova a aparut un anunt aparent insignifiant: „SC PAN GROUP SA”… isi majoreaza capitalul social cu aport…”. De fapt Ion Busuioc pregateste lovitura de gratie. Dividendele actionarilor, care au intrat in buzunarul sau, au fost transformate acum in aport propriu de capital. Busuioc vine cu banii, noile actiuni intra in posesia sa si in felul acesta depaseste pragul de 50 la suta, moment in care devine stapan si pe AGA.
Avere din profitul altora
Banii oamenilor, sutelor de actionari mai mici sau mai mari nu au fost „investiti” numai in actiunile si aportul propriu de capital ale lui Ion Busuioc. Fiul acestuia, doctor in Craiova, a primit un spatiu al PAN GROUP pentru a-si deschide un laborator de analize. Respectivul imobil nu este altceva decat fostul dispensar al intreprinderii de morarit si panificatie, azi societate pe actiuni fara cabinet medical. Salariatii PAN GROUP, care beneficiau de asistenta medicala gratuita, ii platesc acum acele servicii fiului lui Ion Busuioc. Totodata, Busuioc si-a ajutat fiul sa se extinda, cumparandu-i inca trei spatii in Craiova. Cum aceste noi locatii trebuiau si dotate, Busuioc a apelat iar la dividendele actionarilor societatii. El a cumparat din banii oamenilor tot ceea ce trebuia pentru noile laboratoare de analize medicale, bineinteles, fara sa consulte AGA. Dupa ce va deveni majoritar, asa cum viseaza de mult timp, Ion Busuioc chiar nu va mai avea nevoie sa se mai consulte cu cineva.