6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialInformaţiile clasificate se protejează în România, ţară NATO, prin contravenţii

Informaţiile clasificate se protejează în România, ţară NATO, prin contravenţii

După ce a gafat divulgînd informaţii clasificate ca un amator în povestea repatrierii lui Omar Hayssam (da, Omar are şi cetăţenie română), premierul Victor Ponta a încercat o glumă de destindere a atmosferei: el nu poate să joace în filme cu Rambo sau cu cai înaripaţi care aduc condamnaţi din lună. Seninătatea premierului are o explicaţie foarte simplă: chiar şi dacă ar fi divulgat informaţii clasificate, Victor Ponta nu riscă decît o contravenţie. O amendă.

Ponta admite că a divulgat informaţii clasificate

În doar două zile (vineri, 19 iulie, şi sîmbătă, 20 iulie a.c.), premierul României a reuşit să se contrazică evident şi să mai şi admită, implicit, că a „sifonat” la televizor informaţii clasificate. Vineri, Ponta a dezvăluit locul din care şi mijlocul de transport cu care Omar Hayssam a fost adus la Bucureşti: „meritul instituţiilor implicate şi a celor care au ştiut – că nu au comunicat decât după ce avionul militar a aterizat la Bucureşti. (…) Am fost, evident, tot timpul informat şi când s-a plecat spre Siria şi când s-a întors.”.

Citeşte şi Răspunsul care lămureşte cum a ajuns Hayssam în România

Sîmbătă, acelaşi premier nu a mai pomenit nici Siria, ca punct din care ar fi fost extras Omar Hayssam, nici avionul militar, despre care a declarat: „sunt informaţii la care, în acest moment, conform legii, are acces judecătorul cauzei şi probabil procurorul”. Aşadar, este vorba de informaţii clasificate. A doua confirmare a venit tot de la Ponta, tot sîmbătă: „Din moment ce eu şi cu dl. Duşa şi alţi miniştri am semnat, normal că ştim. Nu cunosc acest lucru sau dacă îl cunosc, oricum nu are acces la aceste informaţii, conform legii, decât judecătorul şi procurorul de caz”. Şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a referit, într-o declaraţie pentru presă, la caracterul secret al datelor: „Degeaba insistaţi, că v-am precizat că anumite informaţii sunt clasificate şi nu am să fac nicio precizare şi nu am să comentez acest subiect, mai ales că nu este treaba mea”.

Citeşte şi Culisele cazului Hayssam: Ponta a câştigat lupta de imagine. Cu ce preţ?

Cum se protejează legal informaţiile clasificate

În România, informaţiile clasificate sînt protejate de legea 182 din 2002. Conform acesteia, „(1) Autorităţile publice, precum şi celelalte persoane juridice care deţin sau cărora le-au fost încredinţate informaţii secrete de stat sau informaţii secrete de serviciu vor asigura fondurile necesare în vederea îndeplinirii obligaţiilor care le revin, precum şi luării măsurilor necesare privitoare la protecţia acestor informaţii.

(2) Răspunderea privind protecţia informaţiilor clasificate revine conducătorului autorităţii sau instituţiei publice ori altei persoane juridice deţinătoare de informaţii, după caz.” (articolul 37, capitolul V – Obligaţii, răspunderi şi sancţiuni). În calitatea sa de şef al unei autorităţi publice (cum este Guvernul României), Victor Ponta trebuia să ia „măsuri necesare privitoare la protecţia informaţiilor” clasificate. Cum Ponta a divulgat în direct, pe mai multe posturi de televiziune, acele informaţii, e destul de limpede că nu a luat măsurile necesare privitoare la protecţia informaţiilor clasificate.

Citeşte şi Cine nu va dormi bine din cauza lui Hayssam

Sancţiuni: de la măsuri disciplinare la dosar penal

Care ar putea fi urmarea încălcării de către premier a prevederilor articolului 37 din legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate? Aflăm din articolul 39 din aceeaşi lege: „(1) Încălcarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz.

(2) Persoanele încadrate în serviciile de informaţii şi siguranţă sau ale armatei, aflate în serviciul relaţiilor externe, precum şi cele special însărcinate cu protecţia informaţiilor secrete de stat, vinovate de deconspirări voluntare ori de acte de neglijenţă care au favorizat divulgarea ori scurgerea informaţiilor secrete, îşi pierd irevocabil calitatea.”. Aşadar, ar fi măcar o sancţiune disciplinară; dar cine să sancţioneze disciplinar un premier? Apoi, ar fi o contravenţie. O amendă. Cam ca atunci cînd tulburi liniştea publică sau depăşeşti viteza legală. Dar, iarăşi: cine să-l amendeze pe premier? Legea nu ne lămureşte. Mai departe: am putea avea de a face cu răspunderea civilă. Pentru asta, ar trebui să existe o parte lezată din punct de vedere civil şi care, eventual, să ceară şi despăgubiri în instanţă. Se simte cineva lezat de încălcarea legii de către premier? Şi, în fine, ar fi răspunderea penală. Despre aceasta, însă, legea rămîne opacă, deci doar un procuror ar putea să cîntărească dacă premierul s-ar face vinovat de vreo infracţiune, eventual sancţionabilă de Codul Penal. Doamna Kovesi, domnule Niţu, aveţi idei?

Citeşte şi Cel mai mare inamic al lui Ponta, în afară de el însuşi. Pornind de la cazul Hayssam…

Cine-şi pierde irevocabil „calitatea” pentru divulgare de informaţii clasificate?

Alineatul 2 al articolului 39 este, deşi criptic, şi mai interesant: „Persoanele (…) special însărcinate cu protecţia informaţiilor secrete de stat, vinovate de deconspirări voluntare ori de acte de neglijenţă care au favorizat divulgarea ori scurgerea informaţiilor secrete, îşi pierd irevocabil calitatea”. În cazul lui Victor Ponta a avut loc o „deconspirare voluntară”. Dar este Victor Ponta o „persoană special însărcinată cu protecţia informaţiilor de stat”? Cîtă vreme are acces la aceste informaţii, legea îl obligă pe premier să şi protejeze informaţia. Logic, cum nu a făcut-o, s-ar zice că, legal, Ponta ar trebui să-şi „piardă irevocabil calitatea”. Formularea din lege, însă, este suficient de ambiguă încît să nu definească cu claritate o clasă de „persoane” cărora să li se aplice sancţiunea pierderii irevocabile a calităţii.

Pe scurt, la adăpostul unei legi bune cel mult de primă ciornă, Victor Ponta îşi duce mai departe mandatul. Presărat de glume pasibile cel mult de o amendă.

Cele mai citite

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă