5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialIncognito RL: „Primim şpagă. Cum să lăsăm minciuni pe pereţi?"

Incognito RL: „Primim şpagă. Cum să lăsăm minciuni pe pereţi?”

România Liberă publică astăzi partea a doua a experimentului prin care am vrut să vedem dacă medicii sunt dispuşi să renunţe la plicurile cu bani de la pacienţi. După cum aţi citit ieri, nu mai puţin de opt manageri de spitale au refuzat din start ideea de a plasa în unităţile respective afişe care conţineau mesaje de genul „Nu primim şpagă, nu luăm cadouri”, „Aici nu se primesc atenţii”, „Vi s-a cerut şpagă în acest spital/secţie? Anunţaţi Direcţia Naţioanală Anticorupţie – DNA”. În alte spitale am primit însă acceptul directorilor pentru acest demers. În total, am reuşit să amplasăm circa 200 de astfel de afişe în unităţi sanitare din toată ţara.

„Nu lăsăm minciunile pe pereţi”

Numai la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti am pus peste 70 de afişe cu mesaje antişpagă. Reacţiile medicilor şi ale cadrelor sanitare au fost dintre cele mai agresive. Chiar în timp ce amplasam plăcuţele, o asistentă-şefă ne-a certat că le lipim direct pe perete, motivând că astfel stricăm tencuiala. Când am încercat să punem mesajele pe geamuri, femeia ne-a oprit pentru că murdărim sticla, apoi ne-a trimis către un avizier, pe care însă nu am putut să-l deschidem, deşi eram însoţiţi de un portar. O doctoriţă de la secţia Neurochirurgie s-a oferit, aparent cu amabilitate, să pună singură afişele. „Lăsaţi-le, că le lipim noi mai cu atenţie”. Evident, până a doua zi, nu făcuse nimic.

Câţiva bărbaţi care aşteptau la Maternitatea spitalului erau sceptici că o campanie anticorupţie va avea efect printre medici. „Dacă vii cu bolnavul, ce faci? Suni la DNA sau dai banul, să scapi de problemă?”, ne-a întrebat unul dintre ei. Cea mai sinceră reacţie i-a aparţinut unui infirmier care, atunci când ne-a văzut cu afişele, a exclamat: „Asta-i bătaie de joc!”. După care ne-a strigat: „Frumos cadou ne mai faceţi de sărbători!”.
A doua zi, am revenit la spital să verificăm dacă anunţurile mai erau pe pereţi. Surpriza a fost totală. Din cele 70 mai rămăsese doar unul, la Maternitate. Motivul, se pare, era acela că fusese plasat foarte sus şi scăpase nevăzut. (După o lună am revenit la Spitalul Universitar şi am constatat că nu mai exista nici acest ultim afiş.)

Dispăruseră, în schimb, toate anunţurile amplasate la cabinetele medicilor profesori, chiar şi cel de pe uşa actualului primar general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu.
Când am văzut cât de repede s-a ales praful de munca noastră, am căutat o explicaţie la directorii Spitalului Universitar. Doctorul Radu Costea – la vremea respectivă director adjunct – nu a părut deloc surprins de deznodământ. „Acuma, şi voi vreţi ca în bârlogul lupului să rămână alea”, ne-a lămurit sec. Directorul administrativ Mircea Radu şi un coleg al său doctor au fost chiar mai categorici.

Mircea Radu: Ce vreţi, dacă le-aţi umblat la şpagă?
Colegul lui Mircea Radu: Dar despre ce e vorba?
R.: Am început o campanie anticorupţie şi am spus: „Nu primim şpagă, nu acceptăm cadouri”.
Colegul: Păi, noi primim şpagă. Cum să lăsăm minciunile pe pereţi?

„Sigur nu refuz un milion”

Nici medicii şi nici asistenţii de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti nu au fost prea bucuroşi de campania noastră. Două infirmiere ne-au mărturisit că, de fapt, îşi doresc să primească bani de la pacienţi. „Dacă vine un bolnav şi îmi dă un milion, acum, de Revelion sau de Crăciun, ce aţi vrea să-i răspund? La un salariu de 6 milioane, credeţi că le zic: «Vai, nu, dragul mamii, nu primesc!»?” Totuşi, femeile au negat că ar fi cerut vreodată
bani de la pacienţii de care au avut grijă. „Nimeni nu cere, dar, dacă primesc de la cineva ceva, sigur că nu-l refuz”, ne-a mărturisit cea de-a doua infirmieră.
Jurista spitalului şi o colegă medic ne-au încolţit chiar pe scările spitalului, în timp ce plasam afişe pe perete. Cele două ne-au certat că stricăm tencuiala, convinse fiind că mesajele nu vor rezista. „Dacă se iau afişele alea, se ia şi vopseaua de pe perete, vine ONG-ul dumneavoastră să repare?”, a strigat la noi doctoriţa. Câteva minute mai târziu, cadrul medical a simţit nevoia să se disculpe, însă tonul agresiv şi l-a păstrat. „Eu nu o să mă apuc să rup afişul. Dar se poate să fie alţii care-l rup. Iar în momentul în care cade vopseaua de pe pereţi, cine zugrăveşte? Eu n-am nimic împotrivă, eu nu o să le rup.” Interesant că, pe aceiaşi pereţi a căror tencuială se presupunea că o distrugem noi, existau afişe vechi cu inscripţii mult mai inofensive, de genul „Farmacie”.
Doctoriţa a dovedit că îşi cunoaşte bine colegii. Din toate plăcuţele montate la Spitalul „Sfântul Ioan”până a doua zi mai rămăseseră doar cinci.
Atunci când i-am cerut lămuriri despre dispariţia mesajelor, portarul unităţii a arătat hotărât către doctori. „Nu ştiu cine le-a luat, că atunci când am plecat le-am lăsat aici. Doctorii fac treaba asta, nu noi.”

„Nu sunt pregătiţi pentru o astfel de campanie”

Mesajele antişpagă nu au avut viaţă lungă nici la Spitalul Municipal din Timişoara. Cele 30 de afişe montate au dispărut în numai 24 de ore. Directorul, dr. Laurenţiu Sima, nu ne-a putut explica de ce s-a întâmplat acest lucru. „Am înţeles că fenomenul nu se întâmplă numai aici. La Bucureşti s-a întâmplat la fel. Nu ştiu de ce se tem (n.r. – medicii). Probabil că nu sunt pregătiţi pentru o astfel de campanie. Nu ştiu ce să vă spun”, a replicat Laurenţiu Sima.
Recordul a fost atins însă de Spitalul Municipal din Arad, unde cele 30 de mesaje au fost distruse în numai trei ore. Când le-am montat, majoritatea doctorilor s-au făcut fie că nu ne observă, fie că nu le pasă de ceea ce facem şi treceau zâmbind. Două tinere asistente ne-au spus direct că imprimatele de pe pereţi nu vor avea viaţă lungă.

O asistentă: Aici nu se primesc… Ce nu se primesc?
Reporter: Atenţii.
Asistenta (râde): Dăm jos afişele.
R.: De ce să le daţi jos?
A.: De unde vine asta, de la ce…
R.: Suntem un ONG.

Am terminat montarea imprimatelor în jurul orei 12.00. Trei ore mai târziu, am revenit ca să vedem dacă asistentele se ţinuseră de cuvânt. Afişele dispăruseră, într-adevăr, dar aveam să aflăm că ordinul de a le scoate a venit de la un nivel mult mai înalt.

Reporter: Cine a luat afişele?
Doctorii sau…?
Portarul: Un director de la DSP. Doctorul Mîrza, dacă ai auzit de el.
R.: A, el le-a luat?
P.: El s-o dus la directoare, o făcut acolo scandal, că de ce aşa… Directoarea a dat ordin şi pe toate le-au luat.

Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Nicolae Mîrza, a negat că ar fi cerut scoaterea afişelor şi ne-a certat că îl credem pe portar. Pe de altă parte, în ciuda insistenţelor noastre, directoarea Spitalului Municipal Arad nu a mai putut fi contactată. Experimentul realizat de România Liberă demonstrează situaţia aberantă în care a ajuns sistemul sanitar. Medicii – consideraţi în orice ţară civilizată elita societăţii – au decăzut atât de mult în România încât au ajuns să distrugă afişe care nu fac altceva decât să îndemne oamenii la respecta-rea legii. Cum poate fi salvată această categorie profesională? Răspunsul ar trebui căutat de întreaga societate românească.

Anunţurile de congrese, neinteresante

Directorul Spitalului Judeţean din Timişoara, dr. Gheorghe Nodiţi, care a tărăgănat montarea unor afişe antişpagă în unitatea pe care o administrează, s-a arătat de la început sceptic în ceea ce priveşte eficienţa unei astfel de campanii. „Nu cred că vor rezista, că vă spun, asta-i româneşte. Afişele care anunţă congrese sau conferinţe nici măcar nu-i interesează pe doctori, de aia nici nu se ating de ele. Dar când o să vadă din astea…”

Cele mai citite

Soluții Inovative pentru Păstrarea Igienei și Curățeniei în spațiile de business

În orice mediu profesional, menținerea standardelor de igienă și curățenie este esențială pentru a asigura un spațiu sănătos și primitor. Sanito.ro oferă o gamă...

Bitcoin se apropie de pragul de 80.000 de dolari, impulsionat de victoria lui Trump și de un Congres pro-cripto

Bitcoin a atins un nou record duminică, urcând la 79.771 de dolari, pe fondul entuziasmului generat de poziția pro-cripto a președintelui ales Donald Trump...

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă