Monitorizarea României libere a cuprins trei posturi de ştiri: Antena 3, Realitatea TV şi B1 TV în perioada dintre referendum şi ziua verdictului de invalidare a acestuia. E vorba de un interval efectiv de trei săptămâni şi o zi, dar în termeni de zile lucrătoare vorbim de doar 15 (am exclus şi ziua de Sfânta Maria). În fiecare zi, publicul a putut să vadă cel puţin doi miniştri prezenţi în studiourile televiziunilor mai sus amintite. Dacă am presupune, pentru fiecare, o prezenţă medie în platou de o oră şi jumătate, ar rezulta că miniştrii guvernului au petrecut, împreună, în studiourile de televiziune 48 de ore, adică exact două zile.
4 dintr-o lovitură
Cele mai multe prezenţe ale miniştrilor s-au înregistrat la Antena 3 (19), Realitatea TV (11) şi B1 TV (2). Trebuie menţionat că miniştrii au rămas în cadrul dezbaterilor televizate cel puţin o oră, iar la unii prezenţa a fost pe toată durata talk-show-ului de două ore. Membrii Cabinetului Ponta au mai avut apariţii şi la alte posturi (spre exemplu, Mariana Câmpeanu la OTV, Ecaterina Andronescu şi Victor Ponta la România TV), pe care însă nu le-am putut monitoriza în întregime în lipsa arhivelor cu emisiuni ale acestor canale.
„Performanţele” televizate ale miniştrilor sunt de-a dreptul uluitoare. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, deşi s-a confruntat cu cel puţin o problemă stringentă în domeniul pe care-l conduce (organizarea celei de-a doua sesiuni de la bacalaureat), a participat la 7 emisiuni. I-am cerut un punct de vedere atât personal, cât şi prin intermediul biroului de presă, dar nu am primit nici un răspuns.
Foarte prezent în emisiuni a fost, după numirea sa ca ministru delegat pentru afaceri (pe 6 august), Mihai Voicu. În numai 11 zile lucrătoare liberalul a avut 6 prezenţe la televizor. Asta în timp ce oamenii de afaceri cereau încetarea disputelor politice pentru a nu se produce derapaje în economie. Altfel, Voicu nu ne-a răspuns la telefoane sau mesaje pentru a-şi explica prezenţa atât de frecventă la emisiuni TV.
Mariana Câmpeanu: Doar trei prezenţe la TV? Sigur au fost mai multe…
Un alt demnitar căruia îi place să fie des pe sticlă este Mariana Câmpeanu. În cele trei emisiuni la care a participat în intervalul menţionat, ministrul Muncii a discutat doar tangenţial despre probleme legate de domeniul său de activitate. Culmea este că una dintre emisiunile la care a participat a început la 17.00 („100 de minute” la Antena 3), oră la care un ministru ar trebui să fie încă la serviciu. Mariana Câmpeanu ne-a precizat: „Atunci când am o invitaţie, când un post de televiziune îmi cere să îmi exprim un punct de vedere, dau curs invitaţiei indiferent că e criză politică sau nu. Nu uitaţi că eu sunt şi parlamentar, dar şi în conducerea unui partid politic şi trebuie să răspund şi în aceste două calităţi”. Ministrul s-a arătat mirat de chestiunea pe care am ridicat-o, spunând că nu înţelege sensul unei întrebări referitoare la prezenţa frecventă a miniştrilor în studiourile tv. „Nu cred că am avut doar 3 prezenţe la televizor în această perioadă, aşa cum spuneţi dumneavoastră. Au fost, sigur, mai multe.” Astfel am descoperit că, într-adevăr, Mariana Câmpeanu mai participase la emisiuni ale unor posturi nemonitorizate de noi, cum ar fi la OTV pe 14 august.
Şi Daniel Constantin, responsabilul cu Agricultura din Cabinetul Ponta, a preferat să meargă la o emisiune de la postul Antena 3, în timpul zilei, când se presupune că ar fi avut de muncă la minister. Asta în condiţiile în care, în această perioadă, am fost în plină secetă şi sub ameninţarea unor scumpiri la pâine şi la produsele de bază. Liderul conservator fusese prezent în studio, câteva zile mai devreme, la aceeaşi emisiune ca şi Câmpeanu, tot la ora 17.00.
De la preluarea mandatului, premierul nu a fost o prezenţă discretă, ci a apărut în studio la toate televiziunile mai sus menţionate. La Realitatea TV a fost prezent chiar în prima şi a treia zi de după referendum. Şeful Executivului a mai apărut o dată la B1 TV şi altă dată la Antena 3. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, ne-a precizat că nu poate răspunde decât la întrebări care ţin de actul de guvernare. „La ce emisiune merge premierul, de ce sau de câte ori, astea sunt întrebări la care nu vă pot răspunde.” Nici Victor Ponta nu a răspuns întrebărilor RL.
În această întrecere pentru cucerirea spaţiului de emisie au mai punctat cu câte trei prezenţe Titus Corlăţean şi Andrei Marga. (Acesta din urmă a fost invitat vineri seara să dezbată chestiuni stringente şi grave de politică externă. După numai două zile, luni dimineaţa, aceste probleme, dintr-o dată, îl lăsau rece. Fusese demis.)
Andronescu, lider detaşat
Vârful de prezenţă în studiouri s-a înregistrat pe 6 august, atunci când patru miniştri au fost în dezbateri televizate. Daniel Constantin a fost de la ora 17.00, la Antena 3, apoi a fugit repede la Realitatea TV, unde a fost în studio la ora 21. În aceeaşi zi, Ecaterina Andronescu s-a dus la Realitatea TV de la 18.45 (oră la care se presupune că un ministru nu şi-a terminat încă treaba), iar premierul a fost la 21.30 la Sinteza zilei.
În patru rânduri, doi membri ai guvernului au împărţit de la aceeaşi oră acelaşi platou. Iată cuplurile: Marga-Corlăţean, Corlăţean-Daniel Constantin şi în două rânduri tandemul Andronescu-Mihai Voicu.
Trebuie menţionat că timpul pierdut de miniştri nu se rezumă doar la cel în care sunt prezenţi în platou (între o oră şi două ore). Ora de dinaintea talk-show-ului nu poate fi de asemenea folosită pentru a lucra în folosul ţării. Este pierdută pe documentare, drumul până la respectiva televiziune, machiaj. Aceste ieşiri ale înalţilor demnitari români vin în contextul în care premierul Ponta a declarat că nici un ministru nu va avea concediu în acest an. Fără a dori să ne amestecăm în viaţa privată a vreunui demnitar, merită subliniat că o serie de emisiuni se termină în jurul orei 23.00. De unde concluzia logică ar fi că un ministru ajunge în pat, în cel mai bun caz, la orele 0.30-1.00 .
În acelaşi timp, cercetători – citaţi de Pro TV – spun că „persoanele care dorm între 22 şi 24 răspund mai bine la teste de atenţie, de memorie şi creativitate în comparatie cu cele care dorm aceeaşi perioadă de timp, dar mai târziu în noapte”. S-ar deduce că unii miniştri nu ar lucra a doua zi la capacitate maximă.
Miniştrii lipiţi de ecranul televiziunilor
Am monitorizat prezenţa în platou a miniştrilor, şi nu intervenţiile telefonice, conferinţe de presă sau înregistrări, la trei posturi: Antena 3, Realitatea TV şi B1 TV.
– 48 de ore este timpul (aproximativ) petrecut de miniştri în studiouri;
– 32 de prezenţe au avut miniştrii Guvernului Ponta în 15 zile lucrătoare;
– 7 prezenţe în emisiuni TV a avut Ecaterina Andronescu;
– 6 prezenţe în emisiuni TV a avut Mihai Voicu;
– 4 prezenţe în emisiuni TV au avut Victor Ponta şi Daniel Constantin;
– 3 prezenţe în emisiuni TV au avut Mariana Câmpeanu, Titus Corlăţean;
– 2 prezenţe în emisiuni TV au avut Andrei Marga, Dan Şova;
– o prezenţă în emisiuni TV a avut Rovana Plumb.
Înghesuială pe platou
Pentru că vorbim de trei posturi de ştiri, iar Guvernul are 20 de membri e de înţeles că au fost zile în care pe sticlă s-au aflat mai mulţi miniştri.
– 4 miniştri în aceaşi zi în studiouri TV (6 august);
– 3 miniştri în aceeaşi zi în studiouri TV (8 august);
– 2 miniştri în aceeaşi zi în studiouri TV 30 iulie, 1 august, 16 august);
– 2 miniştri invitaţi în aceeaşi emisiune (31 iulie, 8 august, 15 august, 20 august);
– 2 miniştri prezenţi în emisiuni care încep la 17.00: Daniel Constantin, Mariana Câmpeanu;
– 2 miniştri prezenţi la emisiune înainte de 19.00 (8 august, 12 august);
– 2 miniştri prezenţi la 2 emisiuni în aceeaşi zi: Mihai Voicu şi Daniel Constantin.
Performanţele Guvernului,blocate politic
Ziarul Financiar a făcut o analiză a celor 100 de zile de la instaurarea lui Victor Ponta. Publicaţia afirmă că „măsurile economice promise de premier au rămas mai mult la stadiul de intenţie, în timp ce conflictul politic pare să fi blocat întreaga activitate din administraţie… Scandalurile politice au făcut să pară că România nu este de fapt guvernată”. ZF arată şi că nu s-a luat nici o măsură pentru combaterea secetei şi că în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este vorba de un dezastru.
Este posibil ca un motiv al acestor rezultate nu tocmai bune să-l reprezinte şi timpul petrecut de miniştri pe la televiziuni.