-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernul ataca proprietarii la Strasbourg!

Guvernul ataca proprietarii la Strasbourg!

In loc sa aplice sentinta CEDO, favorabila familiei Strain, agentul guvernamental face recurs, spre bucuria fostului chirias Duckadam.

Familia Strain a ramas cu gura cascata auzind ca Guvernul face recurs. De trei luni familia Strain astepta cu sufletul la gura ca statul roman sa puna in executare, cum era absolut firesc, sentinta CEDO pronuntata pe 21 iulie 2005. Obosisera prin tribunale. In fine, proprietarii isi gasesc, dupa 13 ani de procese, dreptatea la Strasbourg. Prin sentinta CEDO statul roman are de ales: fie retrocedeaza casa in natura, fie ii plateste familiei Strain 80 de mii de euro despagubiri si cinci mii de euro cheltuieli de judecata. Avocatul familiei Strain notifica Guvernul ca nu vor banii, ci casa. Numai ca, surpriza! Guvernul Tariceanu opteaza pentru a treia cale. Pe 20 octombrie, adica in ultima zi a termenului legal de recurs, ataca sentinta CEDO!

Duckadam vinde casa unui fost deputat UDMR

„Este absolut de neinteles gestul Guvernului in ultima zi, prin fax, deci intr-un mod precipitat. Nu stiu in ce masura faptul ca un apartament din imobil este proprietatea lui Helmut Duckadam n-a jucat un oarecare rol in exercitarea acestei cai de atac”, ne-a declarat Alexandra Razvan-Mihalcea, avocatul familiei Strain. Helmut Duckadam ii promisese apartamentul unui avocat aradean, Zoltan Hosszu, fost deputat UDMR, care cumparase deja restul vilei. Promisiunea de vanzare fusese notata in cartea funciara. Mai trebuia sa treca putin ca vanzarea sa fie perfectata. Duckadam cumparase o parte din imobil in 1996 iar potrivit Legii 112 n-o putea vinde timp de zece ani. „Recursul l-ar putea ajuta pe Duckadam sa-si vanda casa, in sensul ca daca se lungeste procedura s-ar putea ajunge in anul 2006, cand se implineste termenul de zece ani, iar vanzarea apartamentului n-ar mai intampina nici o piedica”, mai spune avocatul familiei Strain. Avocata familiei Strain sustine ca a cerut in mod oficial statului roman sa nu faca recurs, mai ales ca Guvernul tocmai adoptase prin asumarea raspunderii pachetul de legi privind proprietatea cu o zi inaintea deciziei de la Strasbourg.
Potrivit unor surse guvernamentale, atat Ministerul Justitiei, cat si Ministerul de Externe au intervenit la randul lor, apreciind ca total inoportuna declararea apelului. In primul rand ca decizia CEDO era perfect legala. In al doilea rand, momentul politic era extrem de sensibil. Urma raportul de tara, iar oficialii de la Bruxelles stateau cu ochii pe Romania. In plus, Guvernul Tariceanu si-a facut un stindard din legile proprietatii si apararea drepturilor proprietarilor. Casa „aparata” de portarul Helmut Duckadam.

CEDO a anulat teoria „cumparatorului de buna-credinta”

Familia Strain din Timisoara s-a batut in justitie mai bine de 13 ani ca sa-si recapete imobilul din Arad. Vila are patru apartamente, din care unul ocupat de Duckadam, si un subsol transformat de fostul portar in spatiu comercial.
Procesul incepe in 1993 iar trei ani mai tarziu, desi exista un litigiu pe rol, Helmut Duckadam cumpara apartamentul de la etajul 1 in baza Legii 112. Familia Strain pierde procesele in Romania, insa isi gaseste dreptatea la Strasbourg. Sentinta judecatorilor CEDO des-chide un precedent extrem de important pentru proprietari. Anume anuleaza teoria caselor cumparate de chiriasi „cu buna-credinta”.
„Urmare a deciziei CEDO in cazul Strain vs Romania se conside-ra ca imobilele preluate de stat fara titlu n-au iesit niciodata din patrimoniul fostilor proprietari. Prin urmare, nulitatea nationalizarii are efecte retroactive. Adica orice act incheiat de stat in perioada in care imobilul s-a aflat in posesia lui este, la randul sau, nul”, ne-a declarat Alexandra Razvan-Mihalcea, avocata familiei Strain. „Singura conditie, mai spune avocata, este ca nulitatea nationalizarii sa fi fost constatata de o instanta romana dupa 1994, anul intrarii in vigoare a Conventiei. Toate acestea ar duce la rezolvarea dintr-o lovitura a problemei restituirilor si a actelor de vanzare-cumparare incheiate de chiriasi, fie ei de buna sau de rea-credinta”.

MAE raspunde evaziv

Ministerul de Externe a fost pus in situatia sa faca, prin Agentul Guvernamental, recurs impotriva unei sentinte pe care o sustinuse initial. Dar interventiile au venit probabil de „mai sus”.
MAE a evitat sa spuna daca e adevarat ca s-a opus recursului si care sunt motivele apelului impotriva sentintei CEDO. Dupa cateva explicatii de ordin tehnic, MAE explica in raspunsul trimis redactiei: „In cauza Strain, solicitarea Guvernului a fost formulata in termenul conventional de trei luni. In ceea ce priveste aspectele de fond, decizia formularii de catre Guvern a unei cereri de retrimitere a cauzei Strain in fata Marii Camere CEDO a rezultat in urma unei analize a argumentelor juri-dice (practica recenta a CEDO in aceasta materie, noua legislatie interna etc.), prevaland necesitatea clarificarii de catre Curte, la nivelul Marii Camere, a unor notiuni autonome consacrate in jurisprudenta CEDO, dar a caror aplicabilitate la specificul sistemului juridic romanesc nu mai fusese facuta anterior”. MAE mai spune ca Guvernul a mai facut recurs la CEDO in alte patru cazuri, inclusiv in materia dreptului de proprietate.

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă