16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFlorin Anghel, prototipul traseistului patat

Florin Anghel, prototipul traseistului patat

» Candidatul PD-L in colegiul Campina (Prahova) pentru Camera Deputatilor, Florin Anghel, este unul dintre "dalmatienii" acestui scrutin.

» El reprezinta profilul clasic al candidatului "patat": traseist politic, cercetat penal, avere obtinuta din afaceri cu statul, contracte obtinute prin firme ale sale in vremea in care s-a aflat in functie publica (presedinte al Consiliului Judetean Prahova intre 2004 si 2008).

» Anghel este cercetat penal de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si pentru neglijenta in serviciu.

Florin Anghel a adunat o avere considerabila din contracte incheiate cu statul. El a reusit, in doar cei patru ani cat a fost presedinte al Consiliului Judetean (2004-2008), sa cumpere patru case in Campina (unde se afla si resedinta sa), la Navodari si Voluntari, dar si trei terenuri in aceleasi localitati. A strans active financiare in valoare de 500.000 de euro si are plasamente financiare de aproape doua milioane de lei. De asemenea, el este actionar la peste 10 firme. In perioada cat a ocupat presedintia Consiliului Judetean, a castigat mai multe contracte incheiate cu administratia locala si judeteana prin cateva dintre firmele sale, administrate de sotia si fiul sau.

Contract pagubos cu o firma portugheza
Consiliul Judetean Prahova, condus de Florin Anghel, a incheiat in 2007 un contract de asociere pagubos cu firma portugheza SC Plusvag Investimentos SA Braga. Curtea de Conturi Prahova considera, intr-un raport al sau, ca acest contract aduce Consiliului Judetean un prejudiciu de 3,65 milioane de euro. Afacerea consta in construirea unui ansamblu rezidential pe locul fostelor sere de la Tatarani, comuna Barcanesti. Angajamentul Consiliului Judetean este de a vinde din domeniul public al statului 58,57 ha la un pret de 10 euro pe mp. Operatorul portughez are obligatia sa construiasca pe aceasta suprafata de teren case, vile, apartamente, spatii comerciale si, de asemenea, infrastructura necesara. Insa Consiliul Judetean modifica intelegerea initiala la doar putin timp dupa semnarea contractului si mai face cadou firmei portugheze alte 10 ha.

 

Curtea de Conturi constata o serie de ilegalitati in derularea contractului, la care este partas Consiliul Judetean. In raport se vorbeste despre plimbarea afacerii de la o firma la alta, fiecare avand acelasi actionar, tocmai pentru a se evita achitarea unor obligatii financiare cuprinse in contract, iar paguba sa fie suportata de Consiliul Judetean. Astfel, SC Plusvag Investimentos SA Braga, care trebuia sa execute lucrarile la complexul rezidential, cesioneaza afacerea unei societati de apartamente, SC Plusvag Investimentos SRL, al carei unic actionar este aceeasi firma portugheza.

Doua firme, acelasi actionar rostogolesc fondurile
Noua firma intrata pe scena solicita cumpararea unei suprafete de 158,889 mp din totalul terenului care face obiectul contractului. La randul sau, pe 16 mai 2007, SC Plusvag SRL vinde terenul achizitionat de la Consiliul Judetean unui asa-zis dezvoltator specializat, SC SRP Development. Insa nu intamplator cele doua firme au sediul in acelasi apartament! De ce acest transfer de la o societate la alta, cu acelasi actionar unic? Raspunsul il gasim in contractul incheiat de Consiliul Judetean. Este vorba de o clauza care prevede obligatia ca firma portugheza sa achite un avans de 10% din valoarea previzionata pentru constructie, de 3,6 milioane euro, dupa cum se spune in raportul Curtii de Conturi.

"Prin hotararea Consiliului Judetean s-a aprobat vanzarea suprafetei solicitate cu obligatia pentru cumparator de a realiza un centru comercial in cadrul proiectului respectiv, fara a se avea in vedere si obligatia asumata de catre asociat de a achita in avans cota de 10%. In raportul comisiei juridice s-a omis sa se scrie acest lucru", se mai precizeaza in raport. Drept urmare, societatea portugheza a incercat sa evite plata acestui avans, plasand terenul obtinut si obligatia construirii complexului rezidential de la o firma la alta.

Fiul sau, asociatul portughezilor
Insa mai trebuie precizat un amanunt foarte important, care explica de ce presedintele Consiliului Judetean nu s-a zbatut sa recupereze de la firma portugheza avansul trecut in contract: in firma SRP Development SRL Ploiesti, cea care trebuia sa execute ridicarea complexului comercial, apare ca actionar insusi Florin Anghel. De asemenea, fiul sau, Serghei Anghel, detine 40% din actiunile firmei SD-MD Europa SRL Campina, care se ocupa cu proiectarea lucrarilor complexului rezidential. Aceasta societate a fost infiintata special pentru acest proiect.
Drept urmare, in concluziile Curtii de Conturi se solicita in mod expres Consiliului Judetean, in speta fostului presedinte al Consiliului Judetean Florin Anghel, ca ordonator de credite, sa recupereze suma de 3,650 milioane de euro si sa plateasca penalitati pentru fiecare zi intarziata.
Pentru aceste fapte, pe numele lui Florin Anghel Parchetul de pe langa Tribunaul Prahova a deschis un dosar de cercetare penala, pe baza datelor trimise de Curtea de Conturi. Anghel este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si pentru neglijenta in serviciu.

S-a autofavorizat in afacerile cu statul
Florin Anghel este acuzat de presa locala ca s-a imbogatit pe spatele statului. In calitate de presedinte al Consiliului Judetean, el a dat pe mana firmei sale, administrata de sotia sa, o serie de contracte incheiate cu administratia judeteana si cea locala.  Mai toate tranzactiile au fost incheiate prin firma Fibec Holding Campina, unde Anghel a ramas doar actionar, dar care este administrata de sotia si de fiul sau. Potrivit declaratiei de avere, aceasta firma a castigat anul trecut licitatia pentru cumpararea a 66,87 ha de la Primaria Secaria, in satul Tatarani, pe locul fostei sere de flori, cu o suma modica: 150.000 de euro, adica 0,22 euro/mp. De asemenea, Anghel a primit cadou si 30,9 ha de padure, pe care i-a concesionat de la aceeasi primarie. El va plati pentru concesiune 40.000 de euro timp de 49 de ani.

 

Florin Anghel a primit terenul de la Tatarani cu conditia sa construiasca o statiune turistica, avand obligatia de a investi aici 15 milioane de euro, reprezentand contruirea a 50 de vile, un hotel, un motel si o baza sportiva. Interesant este faptul ca la licitatie s-au prezentat trei firme, printre care Fibec Holding (a familiei Anghel) si Protelco, o firma-satelit a lui Anghel, care a castigat mai multe contracte cu Consiliul Judetean.
De asemenea, firma Fibec a mai castigat si alte contracte cu Consiliul Judetean Prahova. Astfel, in perioada 2002-2003, aceasta societate a incasat 3 miliarde de lei de la Consiliul Local Brebu pentru extinderea retelei de distributie a apei.
Un an mai tarziu, Fibec a mai incasat inca 852.000 euro de la acelasi consiliu, prin fonduri Sapard, tot pentru o retea de 27 km de distributie de apa. Familia Anghel a mai luat 15 miliarde lei pentru construirea unei retele de apa de la comuna Chiojdeanca, 15 miliarde lei pentru asfaltarea a 6 km drum comunal de la comuna Barcanesti. SC Fibec a mai castigat licitatia cu o lucrare de asfaltare pe bani Sapard, de un milion de euro, la Valea Doftanei.

» Anghel, candidatul PD-L
Florin Anghel s-a plimbat de la un partid la altul in functie de propriile interese. A inceput cu PNTCD, a ajuns la PC, a infiintat PNDCD, a trecut apoi in barca PNL ca, pe ultima suta de metri, sa  negocieze un post de candidat la parlamentare din partea PD-L. A ocupat functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova intre 2004 si 2008, timp in care a fost presedintele PC al organizatiei din acest judet. A candidat pentru functia de presedinte al Partidului Conservator dupa ce Dan Voiculescu s-a retras, dar a pierdut alegerile in fata Danielei Popa. A plecat cu scandal din PC si a infiintat PNDCD, candidand din partea acestui partid pentru presedintia Consiliului Judetean.

Dupa locale, a tatonat terenul la PNL, insa pretentiile prea mari i-au indemnat pe liderii locali ai liberalilor sa nu-l inregimenteze pe Anghel. In cele din urma, la numai cateva saptamani de la declansarea campaniei electorale, Anghel a obtinut un post de candidat din partea PD-L.

» Se declara nevinovat
Florin Anghel ne-a declarat ca aceste acuzatii aduse sunt proferate in contextul campaniei electorale, ca are destui dusmani care doresc sa-l scoata din viata politica. Acesta sustine ca este tinta atacurilor din partea mass-media, controlata de Dan Voiculescu. El considera ca toate contractele incheiate de Consiliul Judetean Prahova cat timp a fost presedinte sunt perfect legale si foarte avantajoase pentru acest judet. El ne-a afirmat ca intelegerea cu firma portugheza este in beneficiul comunei Barcanesti, care va beneficia de un complex rezidential.

De asemenea, Anghel ne-a mai spus ca in afacerea terenului achizitionat la Secaria, primaria a iesit castigata deoarece el are obligatia sa investeasca in zona 15 milioane de euro pentru construirea unei statiuni turistice, iar pretul la care a achizitionat nu este deloc mic. "Au fost organizate mai multe licitatii. Nu vroia nimeni acest teren. Eu trebuie sa aduc bani de acasa pentru construirea complexului", a precizat Anghel. De asemenea, el sustine ca firma administrata de sotia sa a castigat "pe bune" licitatiile organizate de administratia locala si judeteana.

»  Florin Anghel este cercetat penal de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova pentru abuz si neglijenta in serviciu.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă