» Un rechizitoriu al DNA, prin care este trimis in judecata fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, descrie mecanismele prin care inalti functionari publici, politisti si procurori protejeaza, la ordin, afaceri necurate facute de ofiteri acoperiti.
» Potrivit procurorilor, exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete care au comis infractiuni economice fara sa fi fost pedepsiti, chiar si atunci cand au existat probe ca banii au ajuns la superiorii lor sau la protectorii politici ai acestora. Printre beneficiarii unor astfel de fonduri este citat si fostul consilier al lui Ion Iliescu, generalul (r) Dumitru Iliescu.
Afacerea Breajan-Paltanea este prima in care Parchetul demonstreaza ca ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete, care sunt si administratori de firme "acoperite", pot face afaceri necurate fara a fi pedepsiti, sub paravanul generos al sintagmei "securitate nationala".
Pana in 1996, "industria" ofiterilor acoperiti a functionat nestingherita. Se faceau bani din contrabanda cu petrol, tigari sau alcool, infractiuni camuflate in operatiuni speciale si protejate de serviciile de informatii. Banii nu ajungeau la bugetul statului, ci in buzunarele sefilor serviciilor secrete, ale ofiterilor implicati sau ale unor protectori politici. De notorietate publica a fost scandalul de contrabanda cu petrol spre fosta Iugoslavie, cunoscut sub denumirea de "Jimbolia", dosar inchis definitiv intre anii 2001 si 2003, pe vremea procurorului general Joita Tanase. Industria afacerilor acoperite a cunoscut un usor regres intre anii 1997 si 2000 (perioada cederista), cand firmele sub acoperire au fost scoase in afara legii. Incepand cu anul 2001, s-a dat din nou liber la firmele acoperite. Un rol important, de dirijor al acestor afaceri, l-a avut fostul colonel de Securitate Ristea Priboi, implicat, printre altele, si in protejarea afacerilor lui Omar Hayssam, judecat pentru rapirea unor jurnalisti romani in Irak. Surse judiciare sustin ca rolul de ofiter activ acoperit l-ar fi protejat pe Ristea Priboi de bratul legii, motiv pentru care nici Parchetul General si nici DNA nu l-au dat in urmarire internationala, desi existau probe ale implicarii sale in savarsirea a numeroase infractiuni. Mentionam ca ofiterii acoperiti au avut prioritate in a-si adjudeca diverse active ale statului scoase la privatizare, dupa cum rezulta inclusiv dintr-un rechizitoriu al DNA in care fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, a fost trimis in judecata. De altfel, acest rechizitoriu aflat pe masa magistratilor de la Tribunalul Militar Bucuresti dezvaluie mecanismele prin care ofiterii acoperiti erau obligati sa mareasca averile sefilor lor, iar acoperirile financiare le faceau prin infractiuni economice.
Vila PCR, cuib de afaceri necurate
Potrivit rechizitoriului DNA, colonelul (r) SRI Marin Breajan, ofiter acoperit intre anii 1991 si 1999, ar fi fost obligat sa comita infractiuni pentru a mari averea sefului sau, colonelul Corneliu Paltanea (fost sef al SRI Prahova), precum si a unora dintre prietenii acestuia, printre care generalul Dumitru Iliescu, fost sef al SPP si fost consilier al ex-presedintelui Ion Iliescu. In calitatea sa de ofiter acoperit, Marin Breajan era administrator al mai multor firme ce faceau comert cu cherestea, produse petroliere, materiale de constructii, animale etc. De asemenea, in 1991 Breajan a primit in locatie de gestiune vilele de lux "Vanatorul" si "Caprioara" din Cheia (Valea Prahovei), in care pana in decembrie 1990 si-au odihnit oasele doar conducatorii comunisti. Imediat dupa preluarea in administrare a celor doua vile, Marin Breajan a devenit ofiter acoperit, la propunerea sefului SRI Prahova, Corneliu Paltanea. Cele doua vile erau dotate cu aparatura de inregistrare inca de pe vremea Securitatii. Potrivit unor surse judiciare, in aceste vile erau atrasi oameni de afaceri si politicieni, care erau inregistrati si apoi santajati. Intr-o prima faza, Corneliu Paltanea era rasplatit cu posibilitatea de a se odihni gratuit, la sfarsit de saptamana, in vila "Caprioara", unde isi aducea familia si prietenii. Apoi, pretentiile lui Paltanea au crescut: el a cerut (si a primit!) de la Breajan purcei de lapte pentru chefurile de la vila "Caprioara", camioane de cherestea pentru vilele familiei si ale prietenilor si chiar l-a obligat sa cumpere cu banii jos produse petroliere sustrase de la rafinariile ploiestene.
60 milioane lei la fiecare tranzactie
In 1995 Breajan facea comert, printre altele, cu produse petroliere pe care le achizitiona direct de la rafinariile ploiestene si le revindea unor firme din zona Moldovei, de la care primea la schimb cherestea. Insa avea nevoie de pile pentru a obtine produse petroliere de la rafinarii (pe atunci rafinariile erau ale statului). Potrivit rechizitoriului, seful SRI Paltanea a intervenit la Octavian Nan, directorul general al rafinariei Astra, caruia i-a cerut sa-l serveasca preferential pe Breajan. Octavian Nan a confirmat interventia lui
Paltanea si faptul ca Breajan a primit produsele petroliere solicitate. Mai mult, Breajan si-a diversificat relatiile comerciale cu rafinaria Astra, careia i-a vandut tevi din inox, fara stirea lui Paltanea. Cand a aflat, Paltanea si-ar fi cerut partea din afacere, Breajan a declarat ca i-a dat lui Paltanea suma de 60 milioane lei (la valoarea din 1995). Potrivit probelor, in anul 1995 seful SRI Prahova i-a cerut lui Breajan sa-i construiasca, sa-i transporte si sa-i monteze, fara plata, un foisor de lemn la locuinta socrilor sai din orasul Plopeni (Prahova). Costul foisorului a fost de 6.000.000 lei, la valoarea din 1995.
Contracte preferentiale cu statul
Relatia dintre ofiterul acoperit Breajan si superiorul sau, Paltanea, nu era doar un accident, un caz izolat in care un sef primeste niste recompense de la o persoana pe care a angajat-o si a promovat-o, ci un obicei al unui sef regional al SRI, dupa cum rezulta din rechizitoriu. Potrivit documentelor, tot in anul 1995, pentru a acoperi o parte din pierderile financiare create prin folosirea gratuita a vilei "Caprioara", Paltanea s-a oferit sa-i obtina lui Breajan un contract pe un an cu ONT (Oficiul National de Turism) Carpati, prin directorul general Mihai Voicu. Asa se face ca ONT a virat in anul 1996 (cand era firma a statului) suma totala de 37 milioane lei catre firma lui Breajan care administra vila "Caprioara". Din aceasta suma, la Paltanea au ajuns 11 milioane lei drept mita.
Fostul director general al ONT Carpati, Mihai Voicu, sustine in declaratia data la DNA: "(…) Paltanea Corneliu mi-a spus ca este un prieten de-al sau si pentru acest motiv m-a si rugat sa-l ajut pe acesta in sensul de a incheia intre ONT Carpati, unde eram director general, si societatea lui Breajan Marin un contract charter pe timp de un an, prin care sa-i inchiriez vila. (…) Datorita rugamintii ofiterului eu am incheiat contractul respectiv, platindu-i lui Breajan Marin prin ordin de plata". Contractul a fost incheiat in anul 1996, si ONT, pe atunci firma a statului, a platit in avans suma totala de 37 de milioane de lei. si in acel an vila fost folosita gratuit cel putin o data pe luna de catre familia si prietenii sefului SRI Prahova, Corneliu Paltanea.
Cherestea pentru generalul Dumitru Iliescu
Prin 1997, Paltanea i-a cerut lui Breajan sa faca rost de 80 metri cubi de cherestea (doua camioane de gabarit mare), pe care vroia sa i le dea gratuit generalului Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, pentru ca acesta sa-si construiasca o casa langa Bucuresti (in Mogosoaia). Breajan a executat ordinul. Cheresteaua a ajuns la firma lui Marian Sterian, prietenul lui Paltanea, care a transportat-o la Mogosoaia. Generalul Dumitru Iliescu a sustinut in declaratia sa ca, in anul 1997, tatal sau si-a construit o casa in Mogosoaia si a confirmat ca a fost ajutat de prietenul sau Marian Sterian, care a procurat materialul lemnos. La randul sau, Marian Sterian a confirmat relatia de prietenie cu Paltanea, fost sef al SRI Prahova. Sterian a sustinut ca nu-si mai aminteste de cherestea, dar nici nu a negat faptul ca ar fi primit materialul lemnos, fara bani, de la Breajan. Marian Sterian i-a construit si lui Paltanea o vila la Cheia – se mai precizeaza in rechizitoriu – cu materiale provenind si de la Breajan. Tot fara bani. Pierderile firmei din cauza materialului lemnos au depasit suma de 80 milioane lei (la valoarea din 1997) si au fost acoperite in contabilitate cu acte false. Breajan facea rost de cherestea de buna calitate in urma interventiilor lui Paltanea. Pe deasupra, Paltanea ii punea la dispozitie masinile SRI-ului si chiar soferii institutiei, care confirma intamplarile in declaratiile date procurorilor. Cu alte cuvinte, Paltanea l-a "nasit" pe Breajan ca ofiter acoperit pentru ca apoi acesta sa-i serveasca interesele financiare personale. S-a ajuns pana acolo incat Breajan a fost obligat de superiorul sau sa o angajeze la firma sa si sa o plateasca pe menajera familiei Paltanea, situatie confirmata inclusiv de menajera.
Anchetat la ordin
Parteneriatul ofiter acoperit-sef de filiala a SRI a durat pana in 1999, cand Breajan s-a suparat deoarece seful sau i-a suflat vila "Caprioara", desi el o cumparase de la (pe atunci) FPS. Vila a ajuns in posesia lui Ninel Popescu, un alt "prieten" folosit de Paltanea. Prima batalie a fost castigata de Paltanea in 1999, cand a obtinut trecerea in rezerva a lui Breajan prin generalul SRI Vasile Lupu (adjunct al sefului SRI) pe motiv ca fostul ofiter sub acoperire a innebunit atunci cand i-ar fi pierit doi copii in incendiu (copiii au murit in 1992, cand parteneriatul Breajan-Paltanea abia se punea pe picioare). Generalul Lupu a dispus trecerea in rezerva a lui Breajan fara nici o expertiza medicala, motiv pentru care acum este cercetat penal pentru abuz in serviciu. Anchetarea generalului SRI Vasile Lupu va fi continuata de sectia Parchetelor Militare unde sef este Ion Vasilache, fost procuror militar la Ploiesti, locul unde au fost ingropate toate plangerile facute impotriva lui Paltanea. In anul 2000, Breajan a cerut o audienta la seful SRI Costin Georgescu, dar cei de la Cadre l-au repartizat in audienta (culmea cinismului!) la Corneliu Paltanea. Pentru a-l pedepsi, Paltanea i-a ordonat sefului Politiei Economice din Prahova sa-l ancheteze si chiar sa-l aresteze pe Breajan. Potrivit rechizitoriului, aceasta situatie este confirmata in declaratiile luate anchetatorilor lui Breajan de la IPJ Prahova.
Iertare pentru denuntator
Tot la ordin, Breajan a fost trimis in judecata de un procuror ploiestean. Instanta de judecata a considerat insa ca nu sunt probe si a cerut, in 2005, completarea anchetei penale. Acelasi procuror (al carui nume nu este dezvaluit in rechizitoriu) a inchis dosarul din lipsa de probe. Atunci insa Corneliu Paltanea era in arest preventiv pentru fapte de coruptie. Ofiterul sub acoperire Marin Breajan nu va fi pedepsit pentru infractiunile economice savarsite intre anii 1991 si 1999 deoarece, potrivit legii (art. 255 alin. 3 Cod Penal), beneficiaza de clauza de impunitate, dobandind calitatea de martor din momentul in care s-a autodenuntat. Cazul Breajan poate fi considerat o defectiune in sistem. Daca in 1999 Breajan ar fi obtinut vila "Caprioara", probabil ca nu am mai fi aflat despre modul in care unii sefi ai SRI coordoneaza firmele si ofiterii acoperiti.