0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialEvaziune la GRIVCO

Evaziune la GRIVCO

Doua dintre cele mai importante firme de comert exterior din Romania au pus umarul la o inselatorie de proportii care a avut drept scop neplata taxelor cuvenite la bugetul de stat, ceea ce reprezinta, potrivit legii, evaziune fiscala. Una dintre acestea este firma romaneasca Govcrest International, firma ce face parte din „Grupul Industrial Voiculescu&Co” (Dan Voiculescu Ð actionar majoritar), potrivit prezentarii de pe pagina de Internet a grupului.
Pe parcursul a doi ani, intre 1996 si 1998, Govcrest a cumparat, de la Geomin SA, zeci de mii de tone de carbune, importat din China. Cele doua firme au eludat legislatia financiar-fiscala in vigoare, vanzarea carbunelui nefiind facuta pe baza de facturi fiscale, cu TVA evidentiat. Tranzactiile, in valoare de multe milioane de dolari, s-au facut pe baza de facturi externe, ca si cum cei doi parteneri nu erau firme romanesti, iar operatiunea nu s-ar fi desfasurat pe teritoriul Romaniei. Potrivit legii romane, pe teritoriul Romaniei platile intre firme romanesti se fac numai in lei. In caz contrar, activitatea este considerata drept ilicita, iar bunurile si sumele se confisca.


Afaceri ilicite

La data de 5 septembrie 1979, intre guvernele Romaniei si Chinei a fost semnata o conventie privind colaborarea la realizarea combinatului carbonifer Huo-Xian. Partea romana avea obligatia de a livra furniturile, utilajele, echipamentele si piesele de schimb in regim de credit extern, partenerul chinez urmand a rambursa creditul si dobanda aferenta prin livrarea de carbune cocsificabil. Geomin, una dintre companiile de comert exterior exportatoare, a si importat cantitati uriase de carbune cocsificabil. O parte din acest carbune l-a livrat companiei societatii Govcrest International SRL, firma componenta a grupului de firme Grivco.
Tranzactiiile dintre cele doua firme au fost mai mult decat suspecte. Desi vamuit in Romania, carbunele a fost vandut de parca se afla inca in China sau undeva pe Marea Rosie. Mai precis, tranzactiile nu s-au facut pe baza de facturi fiscale, pe care sa fie evidentiata taxa pe valoarea adaugata, ci pe facturi externe Ð invoice, ca si cum una dintre firme ar fi fost agent economic strain, nu firma romaneasca. Pe langa evaziunea fiscala, evidenta in astfel de cazuri, tranzactiile s-au facut cu incalcarea regulamentelor Bancii Nationale a Romaniei si a legislatiei privind afacerile ilicite.
Prevederile Regulamentului BNR in vigoare la acea data erau cat se poate de clare: „Pe teritoriul Romaniei, incasarile, platile, compensarile, transferurile intre persoane juridice si intre acestea si persoane fizice se realizeaza in moneda nationala (leul)”. Or, dupa cum lesne se poate observa, plata facturii externe s-a facut in dolari. Acelasi regulament, in vigoare la data tranzactiilor preciza ca nerespectarea prevederilor atrage dupa sine aplicarea sanctiunilor prevazute de lege. Iar legea (12/1990) nu iarta: sumele de bani dobandite prin incalcarea legii se confisca!

Banci de prestigiu au dat curs unei operatiuni suspecte

Se pune totusi intrebarea cum de au acceptat bancile sa efectueze plata in valuta, desi stiau ca procedand astfel incalca flagrant prevederile regulamentelor Bancii Nationale. Raspunsul l-am aflat atunci cand am intrebat conducerea Govcrest International cum de au facut tranzactiile cu Geomin in valuta cand legea ii obliga sa le faca in lei. Stefan Boghiu, managerul Govcrest, ne-a pus la dispozitie un contract de import in comision, incheiat cu Geomin, care, spune el, demonstreaza legalitatea tranzactiei. Contractul de import prevede ca Geomin sa efectueze importul de carbuni, in numele firmei din Grivco, contra unui comision net de 0,5% din valoarea marfii. Intr-adevar, legea bancara stipuleaza ca intr-o astfel de situatie plata se poate face in valuta, „operatiunea urmand a se derula prin conturi deschise in Romania la societati bancare autorizate”. Acesta este motivul pentru care banci de prestigiu precum Citibank Romania ori Chase Manhattan au acceptat la plata sume de ordinul sutelor de mii de dolari.
Daca ar fi citit contractul mai cu atentie ar fi bagat de seama o clauza (articolul 4) care nu mai are nimic de-a face cu un astfel de contract: „Transportul carbunelui de la Constanta la Calarasi va incepe imediat dupa semnarea prezentului contract”. De aici se intelege ca la momentul semnarii contractului carbunele – articolul 4 – se afla deja in Constanta. Sau, mai pe romaneste, la ora la care Govcrest mandata pe Geomin sa cumpere carbune din strainatate, carbunele se afla deja in Romania. Iar de import de carbune din Romania direct in Romania nu s-a mai auzit pana acum! Oare bancile care au dat drumul la platile in valuta or fi auzit?

Contractul de import in comision, doar un paravan pentru afacere

Verificarile facute de noi ulterior au aratat ca, intr-adevar, carbunele care trebuia „importat” de Geomin in numele Govcrest era de mult in Romania (vamuit deja). In contractul care ne-a fost aratat de managerul firmei din Grivco se mentioneaza ca importul va fi efectuat din China cu navele Georkar (doua transporturi) si Breeze. Detinem date certe ca incarcatura de pe Breeze a fost vamuita la data de 16 noiembrie 1995, iar cele de pe navele Georkar la 5 martie, respectiv 11 iunie 1996. Toate trei inainte de semnarea contractului. Mai mult, acte intocmite de organisme guvernamentale indica faptul ca Geomin este importator, nu comisionar al Govcrest. Altfel spus, contractul de import in comision este un paravan pentru adevarata operatiune, cea de vanzare-cumparare. Care operatiune poate fi efectuata numai pe baza de facturi fiscale, cu TVA evidentiat si platit si numai in lei.

„Este foarte grav”, confirma un functionar din ANAF

„Pare a fi un caz clar de evaziune fiscala plus incalcarea reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei. Din punctul meu de vedere si din actele pe care mi le aratati, consider ca se impune un control de fond la amandoua societatile. Trebuie verificate toate inregistrarile in contabilitate incepand de la jurnalele de achizitie terminand cu bilantul exercitiilor financiare aferente. Inclusiv sau mai ales declaratiile date la organele fiscale privind decontul de TVA. In orice caz, totul pare a fi extrem de grav”, ne-a declarat un functionar din cadrul ANAF, sub protectia anonimatului.
Dedesubturile afacerii Romania Ð China (necunoscuta pana in prezent publicului larg), derulata pe durata mai multor ani, au inceput sa iasa la iveala, iar consecintele acesteia sunt spectaculoase. Vom reveni.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă