1.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSpecialElena Udrea reinvie Rezervatia Naturala PSD din Bucegi

Elena Udrea reinvie Rezervatia Naturala PSD din Bucegi

Consiliul judetean Dambovita vrea sa reactiveze proiectul unei statiuni turistice de pe Platoul Bucegi, pus pe hartie de Guvernul Nastase. Este de fapt vorba despre incercarea oficialitatilor dambovitene de a pune in aplicare un vis megalomanic al lui Ceausescu. Liderul comunist vroia sa construiasca o statiune, sub numele de "Olimpia" si care trebuia sa fie ridicata, in zona muntilor Bucegi, pe teritoriul a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov. Mirosind oportunitatile care puteau fi deschise de promovarea turismului in zona, lideri ai PSD au dat un adevarat tun imobiliar, punand mana pe toate terenurile valoroase din zona Pestera-Padina-Bolboci. Intreaga afacere este prezentata intr-un dosar penal al DNA Ploiesti, intocmit unor personaje social-democrate, care ar fi adus bugetului statului un prejudiciu de 300 milioane euro.

 

Surse din cadrul DNA ne-au relatat ca deputatul PSD Ion Dumitru (fost director general Romsilva) este considerat creierul intregii afaceri. El ar fi "tesut" o retea infractionala foarte vasta formata din directori silvici, subprefect, primari, notari "care au actionat premeditat". Deputatul PSD a respins insa acuzatiile aduse, sustinand ca este vorba despre un dosar politic. In schimb, el ne-a povestit despre planurile sale privind construirea statiunii turistice, care prevedeau heliport, minihoteluri, cabane de vanatoare.

 

Ideea nu este noua. ceausescu a dorit sa construiasca pe Platoul Bucegi statiunea "Olimpia". Planul a fost abandonat din lipsa de fonduri. Insa guvernul Nastase s-a aratat incantat sa puna in aplicare planul ceausist. Mai ales in contextul in care fostul premier Adrian Nastase, dar si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, erau abonati la partide de vanatoare in padurile din zona Padina-Pestera. Fostul prim-ministru a recunoscut ca a fost la vanatoare in acea zona, dar fara sa ramana peste noapte in cabane. In viziunea fostei puteri, statiunea prevedea hoteluri si minihoteluri, restaurante, o scoala de ski, o sala de sport, cabane de vanatoare, dar si un heliport si o herghelie pentru vanatoarea pe cai. O mare parte din aceste idei au fost preluate de actuala coalitie PDL-PSD pentru realizarea statiunii, care vrea sa investeasca 200 milioane de euro, bani provenind dintr-un parteneriat public-privat.

 

Ministrul Turismului, Elena Udrea, care s-a aflat acum doua saptamani in vizita in zona Padina-Pestera, a declarat ca sustine proiectul, putand aloca bani de la bugetul ministerului. Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Romsilva in perioada guvernarii Nastase, a sustinut realizarea acestui proiect, institutia sa alocand in acea perioada 60 miliarde lei pentru refacerea drumului forestier din zona, fapt reliefat chiar de un raport al Directiei Generale de Silvicultura din 2005. Insa fostul premier Adrian Nastase a negat existenta proiectului, sustinand ca nici o hotarare de guvern din perioada 2001-2004 nu prevedea constructia unui drum forestier in zona Platoului Bucegi.

Vanatoare cu camere video
Dumitru ne-a prezentat, in schimb, amanunte despre statiunea turistica ce urma sa fie ridicata. "In Parcul National Bucegi, din zona Padina-Pestera, nu se poate vana. si totusi, oamenii vroiau sa vada animalele in habitatul lor. Asa ca ne-am gandit sa organizam o asa-zisa vanatoare cu camerele video. Noi stiam care sunt tabieturile ursului sau ale caprei negre. si oamenii puteau privi", ne-a dezvaluit Dumitru, cu un an in urma, din planurile Romsilva de implicare in construirea acestei statiuni turistice. Toate bune si frumoase. Insa in spatele acestei initiative de promovare a turismului romanesc, care presupune mari investitii din banul public, stau interesele private ale unor politicieni si oameni de afaceri. Construirea unei statiuni turistice pe Platoul Bucegi ar duce la cresterea valorii terenurilor private ale politicienilor si oamenilor de afaceri care au devenit proprietari pe cai nu tocmai ortodoxe.

 

Proiectele turistice duc intotdeauna la cresterea valorii terenurilor, insa problema o constituie modul in care au fost achizitionate aceste bunuri imobile. Chiar la DNA Ploiesti se afla in lucru un dosar penal deschis pentru unele transferuri ilegale de terenuri din aceasta zona, ai caror autori sunt lideri de marca ai PSD, fiind vorba despre afaceri realizate in perioada guvernului Nastase. Procurorul-sef Mihai Gheorghe ne-a comunicat ca ancheta se afla in stadiul de urmarire penala. Ar fi fost pusi sub acuzare deputatul PSD Ion Dumitru, fostul deputat social-democrat Victor Sanda, subprefectul Antonel Jijie si directorul Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda. Prejudiciul estimat de procurorii anticoruptie este de peste 300 milioane euro.

366 de transferuri ilegale
Dosarul DNA mentioneaza ca 1.000 ha de padure din Muntii Bucegi, din care 366 din zona Padina-Pestera, sunt suspecte a fi retrocedate prin transferuri ilegale. Unele terenuri au fost restituite in zone exceptate de lege, altele in rezervatii naturale, strict protejate, se arata in acelasi dosar. Organele de cercetare ne-au relatat ca reteaua suspectilor in acest dosar era foarte vasta si lucra premeditat. Cel care a coordonat intreaga masinatiune a fost deputatul PSD Ion Dumitru, director general al Romsilva intre 2002 si 2004. A lucrat mana in mana cu directorul din acea perioada al Directiei Silvice Dambovita Costel Preda, prefectul de atunci al acestui judet, Victor Sanda, si secretarul prefectului, Antonie Jijie. In retea mai erau cuprinsi si primarii din zona turistica, in special cel de la Moroieni. Surse de la DNA ne-au spus ca "metodele folosite au fost foarte ingenioase".

 

"Fostii proprietari introduceau notificari pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe baza Legii 1/2000 sau a Legii 18/1991. Ei aveau dreptul la 10 ha padure. Primarul si comisia locala raspundeau ca nu au teren sau ca au in zone marginase, fara valoare, desi, potrivit legii, ei trebuiau sa primeasca pe vechiul amplasamant. Urma oferta primarului: «Va dau padurea in zone bune numai daca vindeti». Pamantul petentilor era apoi transferat in zone extrem de valoroase, in zona turistica a Muntilor Bucegi sau in paduri cu lemn vechi de peste 100 de ani. Asa se incheia un precontract prin care cetatenii isi vindeau hectare de padure la sume infime: doua milioane de lei. Cei in drept habar nu aveau unde primesc pamant, nici macar nu semnau actul de punere in posesie.

Contractul de vanzare-cumparare se facea in prezenta lui Costel Preda, care intermedia tranzactia mereu la acelasi notar: Mirela Haralambie", ne-au prezentat, in detaliu, sursele din DNA manevrele oculte folosite pentru pacalirea proprietarilor de drept. De asemenea, in actele de cercetare penala se mai arata ca punerile in posesie in zona Muntilor Bucegi "nu tin cont sub nici o forma de legislatia in vigoare". "Transferurile au vizat exact padurile exceptate de la restituire: terenuri forestiere ale statului sau terenuri plasate in Rezervatia Naturala Bucegi, in arii strict protejate, ambele categorii imposibil de retrocedat", sustin surse din DNA. Astfel, cele mai multe transferuri (366 ha) considerate ilegale s-au facut exact in zona Bucegi, unde Consiliul Judetean Dambovita, cu acordul ministrului Elena Udrea, doreste sa construiasca acum statiunea turistica.

» Un proiect public-privat
Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu (PDL), ne-a declarat ca pana pe 15 mai va intocmi proiectul Statiunii "Pestera-Padina", avand in vedere un parteneriat public-privat intre Consiliul Judetean si oameni de afaceri. El a evitat sa ne spuna cat ar costa acest proiect turistic. Popescu ne-a precizat ca are toate avizele necesare, desi statiunea va fi ridicata intr-o zona strict protejata prin lege. "Statiunea va fi in zona Parcului Natural Bucegi, unde se poate construi. Nu vor fi taiati copaci. Constructiile vor fi ridicate pe pajisti", a spus liderul PDL, care a specificat ca va fi folosit doar teren din domeniul public.

Insa presedintele Consiliului Judetean nu a mentionat deloc posibilitatea accesarii de fonduri europene, in conditiile in care se stie faptul ca UE nu acorda bani europeni pentru proiecte unde situtia proprietatii este neclara sau constituie obiectul unor litigii. Consilierul ministrului Turismului Luminita Kohalmi ne-a declarat ca, deocamdata, Elena Udrea nu a facut nici o promisiune financiara legata de acest proiect turistic, ca a cerut mai intai sa se materializeze proiectul si apoi "mai vedem". Ea a precizat ca vizita ministrului in zona Bucegi a fost doar una exploratorie, de informare.

Profitorii afacerii
Profitorii acestei masinatiuni imobiliare sunt oameni politici, procurori, fosti directori de la institutiile deconcentrate, dar si oameni de afaceri. Toti din sfera de influenta a PSD. Primul dintre samsari este Ion Dumitru, care s-a improprietarit cu zeci de hectare de teren forestier in zona Platoului Bucegi. El a cumparat multe terenuri la preturi de nimic de la fostii proprietari pacaliti, pe care apoi le-a vandut la preturi foarte mari. Pentru a li se pierde urma, aceste terenuri au fost tranzactionate de zeci de ori. Dupa ce a inceput ancheta DNA, in 2005, Dumitru a vandut mai toate proprietatile sale rudelor sau soferului sau personal. Dumitru s-a ocupat si de apropiatii sai din PSD. Omul de afaceri Alexandru Bittner a primit 9 ha de padure in zona turistica. Acest lucru, dupa ce Dumitru le-a tranzactionat de mai multe ori, fiind achizitionate la sume infime si vandute apoi omului de afaceri cu 180 milioane lei.

 

Fostul secretar de stat din MAI din guvernarea PSD Toma Zaharia a ajuns in posesia a 10 ha la Tartasesti, dupa ce terenul a fost tranzactionat de mai multe ori, prin aceleasi metode anchetate de DNA. Surse din DNA mai sustin ca au primit cadou de la Dumitru cate 1.000 de mp de padure, in zona Lacului Bolboci, zona strict protejata, mai toti directorii din institutiile deconcentrate din acea perioada (2001-2004). "Prefect, subprefect, judecatori, procurori, sefi de ocoale silvice, toti au cumparat pamanturi direct de la Ion Dumitru si Costel Preda sau prin intermediari", ne-au precizat sursele noastre. Printre beneficiari mai sunt procurorul DNA Ploiesti, Mihai Adrian, un fost viceprimar de la Gaiesti, fostul senator PSD Traian Novolan. Deschiderea acestei statiuni ar pune in valoare proprietarii cabanelor Padina (Constantin Constatin, un apropiat al deputatului Ion Stan, presedintele PSD Dambovita), Pestera (senatorul PSD Valentin Calcan), UFET Laptici (fostul deputat Victor Sanda).

Cele mai citite

Jimmy Carter, fostul președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Președinția sa de un singur mandat a fost marcată de acordurile de la Camp David din 1978 dintre Israel și Egipt, care au adus...
Ultima oră
Pe aceeași temă