5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialElena Udrea planteaza un bloc in loc de copaci

Elena Udrea planteaza un bloc in loc de copaci

Elena Udrea vrea sa faca o afacere imobiliara si sa construiasca un bloc de locuinte pe un teren amplasat in cartierul Floreasca din Bucuresti. Fosta sefa a Cancelariei prezidentiale si-a ridicat in cap insa asociatiile de locatari din zona, deoarece pentru a-si atinge scopul trebuie sa taie copacii si gardul viu de pe teren. In plus, proprietarii de locuinte din blocurile vecine spun ca nu vor mai vedea lumina soarelui dupa ce Elena Udrea isi va construi imobilul. "Sunt proprietara de un an si jumatate, iar acum vreau sa ridic un bloc de apartamente. Este normal ca oamenii sa se revolte pentru ca este vorba de mine", a declarat Elena Udrea.

Autorizatia de constructie a fost eliberata de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, iar aprobarea pentru taierea copacilor a fost data de primarul general Adriean Videanu. "Acolo nu este un spatiu verde in sensul legii", sustin functionarii administratiei locale. In mod paradoxal insa, o cerere de retrocedare facuta de un fost proprietar pentru un teren lipit de cel al Elenei Udrea a fost respinsa. Motivul? Terenul respectiv nu poate fi atribuit deoarece este ocupat de "elemente de sistematizare", care nu inseamna altceva decat alei, spatii verzi, retele si canalizari.

Fosta sefa a cancelariei prezidentiale Elena Udrea vrea sa dea o lovitura imobiliara si sa construiasca un bloc de locuinte pe terenul pe care l-a cumparat intr-o zona excelenta a Bucurestiului. Locatia este insa nefericita: spatiul verde dintre trei blocuri aflate in cartierul Floreasca, undeva intre strazile Garibaldi, Glinka si Chopin, din zona fostului hipodrom al lui Negroponte. Fara consultarea vecinilor, sotia lui Dorin Cocos a ingradit spatiul verde de pe strada Chopin numarul 8 si se pregateste sa elibereze terenul de cei 20 de copaci si gardul viu, cu voie de la Primaria Municipiului Bucuresti, condusa de Adriean Videanu. "Sunt proprietara de circa un an si jumatate, iar acum vreau sa construiesc un bloc de apartamente. Este normal ca oamenii sa se revolte, pentru ca este vorba de mine.

 

Eu am spus pe blog de terenul in cauza, deci se afla in declaratia de avere", ne-a declarat Elena Udrea, care nu vede nici un impediment in visul sau de a termina constructia la toamna. Intamplator, in aceeasi zona, S.T. (care ne-a solicitat sa nu-i dam numele real deoarece se afla in litigiu cu Primaria Capitalei) a facut cerere de retrocedare dupa 1990, dar nu i s-a aprobat, pe motiv de "elemente de sistematizare" (alei, spatii verzi, retele de gaze, canalizari). Nu aceeasi regula a fost aplicata pentru vecina Udrea, care are terenul triplu ca dimensiune exact in aceeasi zona.

Asociatiile de proprietari cer exproprierea blondei
Asociatiile de proprietari de pe strada Garibaldi nr. 12 si Glinka nr. 9 s-au revoltat atunci cand muncitorii au montat panourile pentru santierul ce va incepe pe terenul Elenei Udrea. Acestea au cerut primarului Neculai Ontanu chiar exproprierea noului vecin.
"Avand in vedere obligatia autoritatilor locale de a conserva si proteja spatiile verzi urbane, va solicitam sa dispuneti exproprierea pentru cauza de utilitate publica a terenului aflat in proprietatea lui Dorin Cocos si a Elenei Udrea", au subliniat reprezentantii asociatiilor, mentionand numeroase articole de lege in sprijinul cererii lor. Mai mult, locatarii din blocurile afectate de aceasta investitie imobiliara ii amintesc edilului articolul 23 din Legea 24/2007, privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane.
"Persoanele fizice si juridice raspund contraventional pentru atribuirea terenurilor pentru constructii in spatiile verzi fara coordonare cu organele teritoriale ale autoritatii centrale pentru amenajarea teritoriului, ale autoritatii centrale pentru protectia mediului si fara consultarea populatiei", arata asociatiile unde s-a gresit si cum pot fi pedepsiti cei care au incalcat legea. Reactia lor se bazeaza si pe prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005, care stabileste ca "schimbarea destinatiilor terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor sau stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora".

"Vom sta toata viata pe intuneric?"
Vasilica Savastru, administratorul Asociatiei din Garibaldi 12, este de parere ca legea nu conteaza pentru cei puternici. "Noi ce sa facem acum: sa stam pe intuneric toata viata? Sunt familii intregi care au vedere doar in spatele blocului. Daca Udrea construieste aici, ne va lua toata lumina din casa. Eu nu stiu cum a putut obtine autorizatia, pentru ca a blocat accesul pompierilor in spatele imobilului nostru si al celor din Glinka. Nu mai spun ca ne-a interzis astfel accesul si noua, dar si celor de pe strazile Glinka si Chopin", sustine Savastru, care locuieste in acelasi bloc de 50 de ani. Scuarul in disputa era calea de trecere pentru cei de pe strazile Glinka, Chopin si Garibaldi spre Posta, o cresa, o gradinita, o scoala si cabinetul medical. Raspunsul la intrebarile celor cateva sute de persoane din zona nu a fost dat inca de Neculai Ontanu. Corpul de Control al primarului a fost pe teren, la fel si angajatii de la Urbanism, iar raportul urmeaza sa fie finalizat peste doua zile, sustine edilul sectorului 2. "Nu o apar eu pe doamna Udrea si oricine ar fi, iar daca este pe spatiu verde trecut in PUZ nu are cum sa construiasca. Oricum, autorizatia de defrisare o da Comisia de Mediu de la Primaria Generala", spune Ontanu, care la sfarsitul anului trecut a primit din partea lui Traian Basescu ordinul "Serviciul Credincios in rang de Cavaler", fiind, cu exceptia lui Klaus Johannis, primarul Sibiului, singurul edil decorat de presedinte.

Caz identic, dar alta decizie
Elena Udrea a cumparat terenul de la fostul proprietar, care la randul lui l-a obtinut, in baza unei cereri de retrocedare, de la Primaria Municipiului Bucuresti in anul 2000, in timpul mandatului lui Traian Basescu. Paradoxal insa, Primaria a refuzat sa solutioneze favorabil o cerere pentru un teren amplasat exact langa lotul Elenei Udrea. "Ma lupt din 1990 sa obtin cei 400 mp lasati mostenire de parintii mei. Nu am reusit, cu toate ca am renuntat la 230 de metri pentru a nu bloca accesul pe aleea dintre blocuri. In 2005, Directia de Evidenta Imobiliara si Cadastru mi-a raspuns ca-mi respinge cererea pe motiv ca terenul este afectat de elemente de sistematizare. Mai exact spatiul verde, la asta s-au referit cei de la Primarie, dar asta nu au scris in adresa. Acum, ma uit cum doamnei Udrea i s-a aprobat constructia, cu toate ca suntem cu terenurile lipite unul de altul, fix pe suprafata dintre blocuri. Eu voi continua sa ma judec cu Primaria, iar dansa…", ne-a spus S.T.

"Sa raspunda cine a dat autorizatia!"
seful Serviciului de Evidenta Proprietatii din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, Iosefina Sandulescu, spune ca nu-si poate explica cum de situatiile similare sunt tratate inegal. "Eu nu cred ca terenul dintre blocuri ar trebui retrocedat. In momentul in care au fost construite acele imobile, spatiile au fost lasate special pentru fiecare locatar de acolo. Nu stiu cum a primit autorizatia persoana de care scrieti, dar ar trebui sa raspunda cine a aprobat taierea copacilor. Din pacate, avem legi care prevad anumite interdictii, dar nu si sanctiuni, iar retrocedarea spatiilor dintre blocuri va continua probabil", ne-a spus Sandulescu. Arhitectul-sef de la Primaria Sector 2, Adriana Bagdasar, are o cu totul alta opinie. "Nu orice pamant pe care a crescut iarba sau copaci este spatiu verde. Iar acolo exista acte de proprietate, dupa o retrocedare de prin 2000-2001. Noi am eliberat toate avizele si autorizatiile necesare pentru ca proprietarul poate face ce vrea pe terenul sau. si totul este legal", a subliniat arhitectul-sef.

Elena Udrea spune ca ea este de fapt victima
Contactata telefonic, Elena Udrea a explicat ca a asteptat un an si jumatate toate zecile de autorizatii si avize pentru a putea demara proiectul, fara a incalca legea.
» "Romania libera": stiati ca terenul se afla pe un spatiu verde?
Elena Udrea: Nu orice teren pe care sunt cativa copaci si iarba este spatiu verde. Va dati seama ca altfel nu as fi obtinut autorizatiile.

» "R.l.": Aveti acum toate autorizatiile?
E.U.: Da. De constructie si de taiere a copacilor, cu obligatia de a planta altii in alta parte, asa cum prevede legea. Nu m-am ocupat eu de avize si autorizatii, ci am angajat pe cineva. Le-am obtinut foarte greu pentru ca este vorba de mine si voi intampina dificultati. Am respectat legea cu punct si virgula, deci m-am asigurat ca totul este legal.

» "R.l.": Ce veti construi pe terenul de pe strada Chopin?
E.U.: Un imobil cu apartamente, la acelasi nivel cu cladirile din zona. Adica va avea doua etaje si unul retras. Nu am primit nici un metru in plus, cu toate ca in zona sunt unele imobile mai mari. Nu le voi pastra pentru mine, ci le voi vinde, probabil in toamna, la finalizarea constructiei.

Cele mai citite

Marcel Boloș a anunțat prelungirea amnistiei fiscale până pe 20 decembrie 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la 20 decembrie 2024. Boloș a precizat că...

Sadiq Khan, primarul Londrei, îl acuză pe Donald Trump de rasism și islamofobie

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, i-a reproşat preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, că l-a atacat în timpul primului său mandat (2017-2021) din...

Românii preferă să meargă la muzeu sau la cinema în defavoarea concertelor de muzică clasică sau teatru

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a lansat recent Barometrul de Consum Cultural 2023, în cadrul unui eveniment la care au participat...
Ultima oră
Pe aceeași temă