Cercul demnitarilor si oficialilor de toate rangurile cercetati de Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) aduna tot mai multi membri. Din radiografia facuta saptamana trecuta de Daniel Morar, rezulta ca procurorul-sef a strans, pe masa DNA, 11 pesti mari, precum cei ceruti de oficialii europeni. Actuali deputati, fostul prim-ministru, fosti ministrii, oficiali guvernamentali, cu totii dau cu subsemnatul la DNA. Aceasta activitate febrila, in contradictie cu fostul PNA condus de procurorul Ioan Amarie, ar putea fi un argument semnificativ pentru raportul de tara din 16 mai. Reluam principalele dosare soldate prin trimiterea in judecata sau in curs de solutionare de catre procurorii anticoruptie.
PSD-istul Cutean si-a „finantat” asociatia
La inceputul lunii mai, DNA anunta trimiterea in judecata a deputatului revolutionar Emilian Cutean. Fostul secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) a fost acuzat de efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia sa, utilizand informatii obtinute nelegal, precum si pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. In anul 2004, pe ultima suta de metri in postura de secretar de stat, Cutean si-a alocat trei miliarde de lei asociatiei de revolutionari pe care o conducea. Din acesti bani si-a platit datoriile la chiria sediului, locul unde de altfel si locuia, iar restul banilor i-a depus intr-un cont personal. „Nu e coruptie asta. Coruptie inseamna cand se vand intreprinderi sau se fura. Nu asta, ca am locuit eu la "Club22"… Dar… ma rog, daca astia sunt pestii mari, sau eu sunt pestele mare, ceilalti sunt pestii mici”, declara la prima audiere deputatul pesedist. Deoarece este ales al poporului, dosarul lui Cutean a ajuns direct pe rolul instantei supreme.
Afacerea „Munitia”, prejudiciu de 3 milioane de euro
Al doilea deputat, tot de la PSD, trimis in judecata este Ion Dumitru. Fost director general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Dumitru a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in scopul obtinerii unui avantaj patrimonial. In martie 2006, DNA anunta trimiterea deputatului PSD Ion Dumitru in judecata. In perioada august-decembrie 2004, Dumitru a numit o comisie de licitatie care, cu sprijinul si implicarea sa, a atribuit opt contracte de achizitie publica, in valoare totala de 16 miliarde de lei. Contractele constau in furnizarea de produse, armament, echipament de lucru si accesorii de vanatoare. Prin buna stiinta a fostului director, pentru unele bunuri s-a ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000%. In acest fel, Dumitru a achizitionat ace de cravata, indispensabile regiei Romsilva, de 200 de ori mai scumpe decat pe piata. Acelasi Ion Dumitru a cumparat munitie care nu se foloseste in Romania deoarece nu exista armele specifice tipului de munitie. Prejudiciul adus Romsilva se ridica in prima faza a cercetarilor la aproximativ 3 milioane de euro, constand in bunuri care fie nu erau necesare, fie erau supraevaluate. Dosarul se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Ma bucur ca acest caz va ajunge in instanta, pentru a-mi dovedi nevinovatia”, declara plin de incredere la momentul trimiterii in judecata deputatul Romaniei Ion Dumitru.
Afacerea Zambaccian
La data de 7 februarie a.c. procurorii anticoruptie il puneau sub acuzare pe presedintele Camerei Deputatilor la data respectiva pentru luare de mita. Desi initial nu a recunoscut nimic si a sarit ca ars, sustinand in fata presei ca este victima unui proces politic, DNA transmite in aceeasi zi un comunicat sec: „Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase pe data de 7 februarie pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, precum si pentru infractiunea de obtinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului ca a facut uz de autoritatea sa ca sef de partid”, se arata in punctul de vedere al DNA. Din acel moment, Nastase vede numai conspiratii la adresa sa, acuzand de fiecare data „telejustitia”. Numai ca fostul prim-ministru nu este singura persoana anchetata in acest caz. Alaturi de acesta, din lotul „Zambaccian” mai fac parte Dana Nastase, sotia deputatului PSD, fostul secretar de stat de la Transporturi Sergiu Sechelariu, care a construit imobilul din strada Zambaccian, fostul proprietar al terenului, Gabriel Bivolaru. Nu lipsesc Ioan Paun si Irina Jianu. Paun, fost consul al Romaniei la Hong Kong, este acuzat in cadrul dosarului Zambaccian de savarsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea in fata autoritatilor vamale a unor documente falsificate.
Irina Jianu a detinut functia de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii. Fosta asociata a lui Sechelariu si om de baza in cadrul firmei, pana in momentul in care relatiile dintre cei doi se racesc si Sechelariu se hotareste sa vorbeasca. Din datele cunoscute pana in acest moment invinuitul Adrian Nastase ar fi primit 100.000 de dolari, reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China, si 12 miliarde, reprezentand contravaloarea tamplariei de aluminiu si lemn cu geam termopan executate la imobilele din Zambaccian si comuna Cornu. „Este vorba de o operatiune politica, o operatiune care a inceput in campania electorala, care a continuat cu diverse tipuri de acuzatii. Este o hartuire politica, este in mod evident o razbunare politica”, declara Nastase atunci cand nu se trezea cu noaptea in cap si venea la audieri, pentru a scapa de intrebarile ziaristilor. O solutie in acest dosar a fost promisa de Daniel Morar, seful DNA, intre doua si cinci luni de zile.
Mobilul anchetarii lui Mitrea, tot un imobil
Nici fostul prieten al lui Nastase Miron Mitrea nu a scapat de anchetele procurorilor anticoruptie. Daca la inceput toata lumea se astepta ca Mitrea sa apara cu un dosar nou la DNA, surpriza s-a dovedit mare in momentul in care s-a descoperit ca dosarul sau are acelasi numar ca al lui Nastase, respectiv 8. Intr-un final, Mitrea a recunoscut ca este invinuit pentru luare de mita si obtinerea de foloase necuvenite. Este anchetat de procurorii DNA pentru luare de mita si obtinerea de foloase necuvenite. Renovarea unui imobil apartinand mamei lui Miron Mitrea a fost facuta cu aceeasi firma care a construit si blocul lui Nastase. De aici au inceput sa apara problemele pentru fostul lider de sindicat, care de-a lungul timpului a ajuns chiar si ministru.
Priboi, protectorul lui Boerica
Ristea Priboi, un alt fost demnitar PSD cu nume sonor si de trista amintire, este cercetat si el de DNA. Procurorii au declansat urmarirea penala impotriva lui Ristea Priboi pe la jumatatea lunii aprilie a.c. Fostul deputat este invinuit de DNA de obtinerea ilegala a unor bunuri de la controversatul afacerist craiovean Genica Boerica, condamnat deja la ani grei de temnita. Legaturile dintre cei doi sunt de notorietate. Priboi, fost membru in consiliul de Administratie al SIF Oltenia, a fost de acord sa-i ofere lui Boerica o imputernicire pentru pachetul de actiuni pe care-l detinea SIF-ul. Imputernicirea a fost ilegala, Boerica primind 71 la suta din actiunile firmei Bachus, reusind astfel sa obtina decizia de vanzare a activelor. Prejudiciul a fost estimat la 80 miliarde de lei. Locuinta lui Priboi a fost perchezitionata de procurorii DNA. El nu a fost de gasit, nu i s-au prezentat nici invinuirile, fiind plecat din tara de mai multe luni.
Bun prieten cu Adrian Nastase, fostul securist notoriu Ristea Priboi ajunge deputat in Parlamentul Romaniei in 2000 si jura cu mana pe Biblie ca nu a colaborat cu fosta Securitate. Spune ca a fost doar angajat al Securitatii.
Afacerea Loteria a dus la anchetarea lui Copos
Vicepremierul George Copos este si el in vizorul DNA. De la data de 11 ianuarie 2006, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva oamenilor de afaceri Gheorghe Copos si Gilio Giuzepe Roza. Pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata. Alaturi de cei doi parteneri de afaceri se gaseste ca invinuit si Nicolae Cristea, fost director general al Companiei Nationale Loteria Romana. In cursul anului 2004, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA (societatea lui Copos), vicepremierul si cei doi asociati au prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 miliarde de lei. Este vorba despre tranzactii cu imobile. Loteria Romana a cumparat de la Copos, la preturi foarte mari, 38 de imobile situate in Cluj-Napoca si Targu Mures. Unele dintre imobilele achizitionate de Loterie nu pot fi utilizate ca sedii ale companiei. Toate tranzactiile au fost efectuate fara sa fi fost organizate licitatii. Pentru acest dosar Daniel Morar, seful DNA, dadea ca termen limita de finalizare o luna de zile.
Serban Mihailescu, „legat” de Pavalache
In urma cu putin timp, procurorii DNA anuntau inceperea urmaririi fata de Petru Serban Mihailescu, actual senator PSD si fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului. El este acuzat de savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie. Conform dosarului, in primavara anului 2002, cel cu numele de cod Miki „Spaga” si-a folosit influenta si autoritatea ce decurgeau din functia de vicepresedinte al PSD pentru a obtine 11 arme de vanatoare, in valoare de peste 250 milioane de lei, de la fostul sau consilier personal Fanel Pavalache. Miki a negat de fiecare data acuzatiile, spunand ca nu a vazut in viata sa 11 arme de vanatoare adunate la un loc. „Procurorii i-au prezentat lui Mihailescu materialul de urmarire penala, urmand ca in zilele urmatoare sa fie data o solutie in acest caz”, declara Morar saptamana trecuta.
Dosarul CFR
Musuroiul CFR a fost spart de procurorii DNA o data cu inceperea urmaririi penale fata de mai multi fosti directori si directorasi. Traian Panait, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Celebrul Mihai Necolaiciuc, fost director general al CNCF CFR SA, este si el urmarit penal in acelasi dosar. Numai ca acesta a „mirosit” ca ceva nu este in regula si a plecat de mai mult timp din tara. Alaturi de cei doi s-a mai inceput urmarirea penala impotriva altor 29 de persoane. Prejudiciul creat statului este estimat de procurori la imensa suma de 1.000 de miliarde de lei. Mihai Necolaiciuc ar fi incheiat mai multe contracte de executie a unor lucrari in mod ilegal, supraevaluand lucrarile si efectuand unele plati nejustificative catre firmele prestatoare.
„Nume mari” in medicina, verificate pentru abuz in serviciu
Nici doctorii sau functionarii Ministerului Justitiei nu au scapat de anchetele procurorilor DNA. Mai multi medici au fost acuzati de abuz in serviciu in forma calificata. Doctorul Serban Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, generalul doctor Dumitru Constantin, fost sef de sectie la Spitalul Militar Central, doctorul Emanuel Dumitru Parausanu, fost sef de sectie la Administratia Nationala a Penitenciarelor, doctorul Adrian Streinu Cercel, director al Spitalului de Boli Infectioase „Matei Bals”, alaturi de alti trei functionari ai Ministerului Justitiei sunt acuzati ca au achizitionat aparatura medicala pentru spitalele penitenciarelor, fara a avea neaparat nevoie de ea.
In anul 2001 au fost achizitionate aparate inutile in valoare de peste patru milioane de euro, in conditiile in care pretul lor pe piata era de patru ori mai mic. Ministerul Justitiei a fost pagubit in acest mod cu trei milioane de euro.
„Razboinicul luminii” cercetat pentru evaziune fiscala
Si cel autointitulat „razboinicul luminii” are probleme cu procurorii anticoruptie. „Exista un dosar primit recent care-l priveste pe Gigi Becali. Este acuzat de evaziune fiscala in legatura cu plata salariilor fotbalistilor de la Steaua. Trebuie sa precizez ca dosarul se afla in faza actelor premergatoare urmaririi penale”, a mai spus Morar, fara a oferi mai multe amanunte.