Judecatoria din Valeni a condamnat la inchisoare doi tarani din comuna Maneciu pentru ca nu isi parasesc pamanturile. In urma cu 15 ani, aceeasi instanta le-a furat, practic, pamanturile si le-a facut cadou unor venetici de la Bucuresti. De atunci, toate instantele superioare la care au apelat satenii le-au dat dreptate. Atat Tribunalul Prahova, cat si Curtea de Apel Ploiesti au constatat dreptul de proprietate al taranilor, prin hotarari definitive, irevocabile si executorii. Desi cei mai mici in ierarhia instantelor, judecatorii de la Valeni refuza sa ia in seama hotararile instantelor superioare. O tin mai departe pe-a lor, ca pamantul e al bucurestenilor, drept pentru care i-au si condamnat pe sateni la puscarie pentru… tulburare de posesie. Aceasta este Judecatoria de la Valenii de Munte, o instanta zgaltaita, in ultimii ani, de scandaluri de primire de mita si insusire de foloase necuvenite.
Familia lui Marcu Gheorghe a avut pamant la Maneciu de cand e lumea lume. Dupa razboi, toate terenurile si animalele detinute au luat fortat drumul „colectivei”. Taica-sau adoptiv, Marcu Anghel, s-a intors acasa doar cu biciul cu care mana vitele. Gheorghe Marcu, in 2002, cand a venit de la judecata cu sentinta prin care era lasat fara pamant si cu o condamnare de sase luni de inchisoare cu suspendare, s-a imbolnavit de inima. Fusese pedepsit penal pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti nedrepte care il deposeda de bruma de avere mostenita. Noroc cu Iliescu care l-a gratiat la gramada cu alti borfasi cu pedepse mici.
Dezmostenirea
Calvarul lui Gheorghe Marcu din Maneciu a inceput in noiembrie '91. Un simulacru de proces de la Judecatoria Valenii de Munte l-a dezmostenit. Actualul prese-dinte al acestei instante, pe vremea aceea simplu judecator, Traian Voinea, a semnat o sentinta civila (n.r. 2013/04.11.1993) prin care anula hotararea Comisiei Judetene Prahova, prin care i-a fost reconstituit dreptul de proprietate lui Marcu Gheorghe, atribuind totodata terenurile acestuia unei oarecare Maria Cristescu, din Bucuresti. Care bucuresteanca se pretindea mostenitoarea lui Ion Gh. Angelescu, bunicul dinspre mama al lui Gheorghe Marcu. La proces n-a participat nimeni din partea Primariei sau Consiliului Local Maneciu, prezenta fiind doar avocata reclamantei. De-a dreptul incredibil este ca Gheorghe Marcu nici macar nu a fost chemat ca parte in proces.
Martori morti la o luna de la pronuntare
Reclamanta nu a prezentat niciun fel de acte care sa dovedeasca descendenta reclamantei sau vreun drept oarecare asupra terenului revendicat. Instanta i-a dat castig de cauza bucurestencei in baza a doar doi martori care, ulterior pronuntarii, intr-o luna de zile, au murit unul dupa altul. De remarcat ca, inainte cu trei luni, pe 8 august 1991, Comisia Judeteana Prahova doar ce-i stabilise dreptul de proprietate lui Gheorghe Marcu. Si nici macar nu s-a tinut cont de faptul ca in instanta martorii (adusi de bucuresteni) nu pot „bate” actele (detinute de tarani).
Instantele superioare n-au valoare la Valeni
De atunci incoace, taranul din Maneciu sta mai mult prin judecati. Pe rand, Tribunalul Prahova, Curtea de Apel Ploiesti si chiar Tribunalul Brasov, unde a fost stramutat unul dintre procese, i-au tot dat dreptate lui Gheorghe Marcu. De trei ori la rand instantele superioare, prin hotarari definitive, irevocabile si executorii, constata dreptul de proprietate asupra pamantului al familiei Marcu. Cu toate acestea, de fiecare data cand omul se prezinta cu deciziile in mana, Primaria din Maneciu il expediaza pe motiv ca pentru ei ce a spus in 1991 Judecatoria Valenii de Munte e litera de lege. Astfel, in '94, '96 si 2001 Primaria intocmeste procese-verbale de punere in posesie pe numele bucurestencei. Ba, mai mult, in vara anului 2001, Maria Cristescu intra in posesia unui Titlu de Proprietate pe terenurile lui Marcu. Ciudat, insa, actul nu are inscris codul aferent.
Victima prin ricoseu
Una din victimele colaterale ale litigiului Marcu-Cristescu e un alt localnic din Maneciu. Nicolae Gainusa a cumparat in 1985 de la CAP-ul local o suprafata de teren pe care isi construieste o casa. Terenul respectiv era inregistrat la CAP pe numele familiei Marcu. In '90, dupa desfintarea CAP-urilor si revenirea pamanturilor la proprietarii de drept, Gainusa cumpara cu bani gheata atat acest teren, cat si o bucata de pamant de la Marcu. Pamantul era amplasat chiar langa casa sa. Numai ca, prin '92, se trezeste la poarta cu Maria Cristescu care il someaza sa elibereze proprietatea, inclusiv terenul unde isi construise casa. Omul, cumparator de buna-credinta, refuza.
Condamnat de un judecator, dat afara pentru spaga
Vazand ca pe latura civila nu reuseste sa-i izgoneasca nici pe Marcu si nici pe Gainusa, Maria Cristescu trece la represalii. Le intenteaza celor doi procese penale. In 2002, Judecatoria Valenii de Munte il condamna pe Marcu la un an de inchisoare cu suspendare pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Judecatorul care l-a condamnat atunci se numea Vasile Malaescu. Nimeni altul decat acelasi judecator care, in urma cu doua luni, a fost prins in flagrant luand mita opt sute de mii de lei. Cam cat o spaga la un frizer mai de soi. Malaescu a fost dat afara din magistratura.
Judele spagar condamna pe banda rulanta
Nici Gainusa n-a scapat de „aspectul penal”. In 2003, tot Judecatoria Valenii de Munte, tot prin judecatorul Malaescu, il condamna pe Nicolae Gainusa la un an de inchisoare cu suspendare pentru tulburare de posesie. Tribunalul Prahova transforma insa pedeapsa intr-o amenda penala de sapte milioane de lei. Neavand incotro, Gainusa o achita si se alege cu cazier. In 2004, urmeaza o alta condamnare, data de judecatorul Popa Nicolae, tot la un an cu suspendare si tot pentru tulburare de posesie. In loc de recurs la Tribunal, dosarul merge la Parchetul Valenii de Munte, unde pedeapsa se transforma intr-o alta amenda penala de un milion de lei. Represaliile nu se opresc insa aici. In urma cu o luna aceeasi Judecatorie de la Valenii de Munte il mai condamna o data la un an de inchisoare tot pentru tulburare de posesie. De aceasta data cu executare. De remarcat ca si judele Popa Nicolae a iesit din magistratura, la cerere, in urma unui alt scandal. El daduse pe banda rulanta mai multe sentinte civile in favoarea Mariei Cristescu, in procesele sale atat cu Gainusa, cat si cu Marcu. Acestia au fost condamnati, instanta invocand ca Maria Cristescu si-a dobandit proprietatea in baza sentintei 2013 din '91, netinand cont ca respectiva hotarare nu le era opozabila celor doi.
Tripleta
Toata „lucrarea” s-a infaptuit in urma unei stranse cooperari intre Judecatoria Valenii de Munte si lucratorii de la Primaria Maneciu. La nivel de instanta trei judecatori au judecat numai in favoarea reclamantei. Doi dintre ei, Nicolae Malaescu si Vasile Popa, au iesit din magistratura. Ultimul, Traian Voinea, inginer de profesie si fost militian, a ajuns presedintele Judecatoriei din Valeni. Totul a plecat de la sentinta semnata de Voinea in 1991. Voinea le-a servit celor doi la fileu dosarele civile Cristescu vs. Marcu & Gainusa. Aceeasi formula de dublu, ulterior pronuntarii in dosarele civile, a preluat si s-a pronuntat si in cele penale. Cu toate ca legea nu permite acest lucru.
Secretele Primariei Maneciu
Secretarul Primariei, Constantin Carstea, a schimbat pana acum trei primari. Luat la intrebari cum de s-a ajuns la situatia prezenta, Carstea s-a schimbat la fata. A inceput brusc sa naduseasca abundent. Langa el primarul Stefan Lupu zambea stramb. O fi stiind dansul de ce. Argumentul lui Constantin Carstea ramane tot sentinta data de judele Voinea in 1991. Spune ca n-a fost atacata si desfiintata. Dar celelalte, date de instante superioare? N-are importanta! Tot cea veche ramane valabila. Primarul ii sare in ajutor. O sa ceara anularea titlului de proprietate dat Mariei Cristescu. De ce abia acum?, intrebam. Liniste. Intr-un tarziu, amandoi recunosc ca sentinta din '91 e aberanta. Am incercat sa o contactam pe d-na Cristescu. N-am izbutit. La Maneciu, acest caz nu e singular. Ba, mai mult, astfel de „lucrari” se fac si cu terenuri de la stat. Oamenii au inceput sa vocifereze. Vor un control de la Bucuresti.
Presedintele Voinea spune ca e in regula
Am stat de vorba si cu presedintele Judecatoriei Valenii de Munte, judecatorul Traian Voinea, si el cercetat recent de PNA. Domnia sa nu-si mai aducea aminte de sentinta semnata el in '91. I-am aratat-o. „E in regula”, zice Voinea. Intrebat de ce n-a fost citat ca parte in proces si Gheorghe Marcu, Traian Voinea ne da pe spate: „Nu era nevoie! Nu Marcu era chemat in judecata. Daca dorea, putea sa intervina”. Pai, cine sa-l anunte? „Nu stiu, el trebuia sa afle”. Poate duhul sfant.