Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a cinci inculpati, pentru savarsirea unor infractiuni de deturnare de fonduri europene, care au provocat un prejudiciu de 400.000 euro in dauna bugetului Comunitatilor Europene, informeaza un comunicat DNA remis astazi.
Astfel, Oteleanu Claudiu, presedintele Federatiei Judetene a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT), al Asociatiei Tinerilor Ziaristi (ATZ), al Asociatiei pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana (ADDIE) si Pepelea Anca, presedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor celor Tineri (LADT), au fost trimisi in judecata. Ei sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, fapta savarsita in forma continuata si cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 18 (1) alin. 1 si alin. 3 din Legea 78/2000, schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fapta savarsita in forma continuata si cu consecinte deosebit de grave,cu consecinte deosebit de grave, prev. de art. 18 (2), alin. 1 si 2 din Legea 78/2000.
Lungeanu Ioan, presedinte al Societatii BrAnt SF Promotion, a fost trimis in judecata pentru aceleasi infractiuni, precum cele mentionate la Oteleanu si Pepelea.
Streteanu Mihaela Violeta, reprezentanta a doua societati comerciale cu raspundere limitata, este acuzata de savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si de complicitate la schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata.
Pentru aceleasi infractiuni este cercetat Ciurila Gheorghe, reprezentant tot al doua SRL-uri.
Fondurile nerambursabile au fost acordate prin Programul de actiune comunitara YOUTH (Tineret) dedicat domeniului Educatie, Training si Tineret. Institutia raspunzatoare in Romania pentru aplicarea programului si gestionare a fondurilor a fost desemnata ANSIT.
Proiectele depuse de sase organizatii non-guvernamentale (Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, LADT, ATZ, Asociatia ''Fluierasul'', ADDIE, Societatea Culturala BrAnt SF Promotion), pentru a obtine finantare din fonduri europene, aveau ca obiective principale realizarea unor schimburi de experienta intre tineri din Uniunea Europeana, Romania si alte tari candidate la Uniunea Europeana (UE), pe teme diverse.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.