Daniel Ticau, insusi procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, din cadrul Parchetului General, a fost filmat facand gesturi obscene unor vecini din preajma casei sale de vacanta de langa Vatra Dornei. Prin 2000, niste procurori din Craiova s-au dat in stamba in compania unor stripteuze intr-un bar de noapte din Banie. Acum vreo trei ani, un judecator din orasul Marghita, judetul Bihor, a fost prins agatand autostopiste, in fata carora se masturba. Alt judecator, din Bucuresti, a fost inregistrat in timp ce isi dadea pantalonii si chilotii jos si isi arata dosul unor vecini cu care era in dusmanie. Judecatoarea yoghina Simona Lungu a fost identificata ca protagonista a unui film pentru adulti. Scandaluri cu magistrati al caror comportament lasa de dorit si care se dau in spectacol apar cu o frecventa alarmanta.
Pe Daniel Ticau, tanarul procuror-sef (n.r. – 35 de ani) al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, l-au lasat nervii. Pe data de 29 iulie 2005 a fost filmat de niste vecini, cu care se judeca pentru dreptul de proprietate asupra unui teren dintr-un sat de pe langa Vatra Dornei, facand gesturi obscene. Practic, seful cel mare al DIICOT arata cuiva clasicul gest de „kaput”. Cea care filma, in speta vecina, pe nume Gabriela Lesner, sustine ca gestul porcos i se adresa. Daniel Ticau sustine insa: „Nu-mi amintesc sa fi facut gesturi obscene la adresa doamnei Lesner. Ei ma filmau tot timpul, de dimineata pana seara. Eu eram atunci in vacanta, cu niste prieteni, pe proprietatea mea. Intre proprietatea mea si casa familiei Lesner sunt cateva zeci de metri. Gestul nu era indreptat spre directia aceea”. Si totusi Daniel Ticau, procurorul-sef al DIICOT, in timp ce face gestul obscen, priveste fix in camera.
Intriga
Totul a inceput cu un banal litigiu privitor la un teren din satul Ortoaia, comuna Dorna Arini, judetul Suceava. Beligeranti, un om de afaceri din Iasi, pe nume Silviu Lesner, doi cetateni din satul Ortoaia, de langa Vatra Dornei, si Daniel Ticau, procurorul-sef al DIICOT. Anul trecut, pe 25 aprilie, sotii Gabriela si Silviu Lesner se inteleg cu Alexandrina si Gheorghe Tetea, doi batrani din satul Ortoaia, cu privire la cumpararea de catre primii a doua suprafete de teren insumand 10.000 de metri patrati. Familia Lesner detinea deja, in vecinatatea terenului scos la vanzare, un alt teren pe care era construita si o casa. Zis si facut. Bat palma si stabilesc pretul vanzarii la 300 milioane de lei. Apoi intocmesc, in prezenta unui martor, un inscris sub semnatura privata prin care sotii Lesner achita pe loc vanzatorilor un avans de 200 de milioane, restul urmand sa fie achitat „pana la 1 iunie 2005, la data semnarii actelor de vanzare-cumparare la notar, in cel mai scurt timp”. Este lesne de remarcat ca data semnarii actelor finale si data achitarii diferentei de pret nu au fost prevazute sub conditie imperativa, folosindu-se sintagma „in cel mai scurt timp”.
Desfasurarea actiunii
Toate bune, numai ca sotii Tetea se razgandesc si pe 13 iunie 2005 vand una dintre cele doua suprafete de teren, de 6.000 metri patrati, unui cetatean din Botosani. Afland despre tranzactie, Lesner notifica atat vanzatorul, cat si cumparatorul si notarul considerand ca eventuala intabulare a terenului ar fi frauduloasa si nelegala. O saptamana mai tarziu, pe 20 iunie 2005, familia Tetea vinde si cea de-a doua bucata de pamant, de 4.000 metri patrati. De data asta cumparatori sunt sotii Corina si Daniel Ticau, ultimul fiind actualul sef al centralei DIICOT, pe vremea aceea procuror in aceeasi structura, dar la Iasi. Bineinteles, ambele tranzactii au fost notificate de Lesner la Cartea Funciara de pe langa Judecatoria Vatra Dornei, solicitandu-se interdictia de instrainare a parcelelor respective. Motivul acestor cereri de interdictie era existenta pe rolul Judecatoriei Vatra Dornei a unui proces intentat de familia Lesner sotilor Tetea cu privire la prima vanzare catre cetateanul botosanean. Cu toate acestea, pe 25 iunie 2005, a doua zi dupa vanzarea pamantului catre procurorul Ticau, terenul este intabulat si, in incheierea nr. 1547 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Suceava, Biroul de Carte Funciara Suceava scrie negru pe alb „sa se transcrie (…) notarea procesului pe rolul Judecatoriei Vatra Dornei, in dosarul 1127/15. 06.2005”.
Punctul culminant
Din acest moment incep un adevarat razboi al nervilor si o sarabanda de procese penale si civile. Cele doua parti se dau, pe rand, in judecata pentru tulburare de posesie. Isi arunca printre dinti si peste gard cuvinte grele. Lesner sustine ca i-a fost incalcat dreptul de proprietate. La fel si Ticau. Procurorul zice ca i-a fost stricat gardul, i s-a spart casa si i-au fost incendiate bunurile. Lesner sustine ca lucrurile arse erau ale lui si, pe deasupra, erau si niste vechituri. Familia Lesner il filmeaza pe Ticau de cate ori vine in zona. Normal, atmosfera se incinge. Buba se sparge pe 29 iulie 2005, la ora 13 si 18 minute. Gabriela Lesner il filmeaza pe Daniel Ticau cum manevreaza niste pari de lemn. Procurorul observa si se enerveaza. Incepe sa vocifereze. Isi termina treaba si se indreapta spre casa. E vizibil iritat. Brusc, se intoarce si, privind fix in camera, savarseste obscenitatea.
Epilogul
Procesele merg in continuare. Lesner l-a reclamat pe Ticau la CSM. Bizar, Ticau vrea sa stramute un proces de la Judecatoria Vatra Dornei la alta instanta. Pe motiv ca acolo Lesner ar putea influenta decizia judecatorilor. Procurorul-sef al DIICOT zice ca se doreste discreditarea sa. Pentru ambele terenuri Lesner oferea 300 de milioane de lei. Sotii Tetea au vandut cu 295 de milioane. Apoi, au depus la CEC 200 de milioane de lei „la dispozitie”, pe numele lui Lesner. Dupa ce i-au incaierat bine pe Lesner si Ticau, batranii Tetea toaca la batranete banii procurorului.