3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCum lupta familia Mănescu cu regimul Năstase: prin asociere cu un lider...

Cum lupta familia Mănescu cu regimul Năstase: prin asociere cu un lider PSD

Ramona Nicole Mănescu, europarlamentar PNL, este foarte aproape să devină ministru al Transporturilor. Soţul, Rareş Mănescu, este primar PNL al sectorului 6. Soţii Mănescu sînt membri PNL din 1990. Dar asta nu i-a împiedicat ca, în timpul guvernării Năstase, să se asocieze la profit cu un lider PSD din Giurgiu.

Spedcom SRL este o firmă de comisionariat vamal din Giurgiu. Încă dinainte de 2000, Rareş Mănescu deţinea părţi sociale la această firmă, împreună cu Ovidiu Drăgănescu (deputat PNL între 1996 şi 2004, apoi prefect al Timişului, pînă în 2009) şi soţii Gheorghe (Eugen şi Valentina). În 2005, Drăgănescu se retrage din firmă şi apare Ramona Nicole Mănescu, soţia lui Rareş Mănescu. Pînă în septembrie 2011, fiecare din cele două familii (Mănescu şi Gheorghe) deţine cîte 50% din Spedcom SRL Giurgiu. În toamna lui 2011, soţii Mănescu se retrag din firmă, cesionînd părţile lor sociale soţilor Gheorghe, care de atunci deţin integral Spedcom. Aşadar, timp de 11 ani, respectiv şase ani, Rareş şi Ramona Mănescu au fost acţionari la o firmă de comisionariat vamal. Dar nu asta e neapărat interesant, ci cine e Eugen Gheorghe.

Penelistul Rareş Mănescu, opozant politic al PSD, asociat în afaceri cu PSD

Eugen Gheorghe, care a fost şi director al Spedcom între 1996 şi 2000, era un membru PSD de nădejde pînă în 2008. Eugen Gheorghe a devenit membru PSD în 1998. Între 2000 şi 2004, Gheorghe a fost vicepreşedinte al PSD Giurgiu şi şef al Drumurilor Judeţene Giurgiu, instituţie subordonată Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, condus în acea perioadă de Miron Mitrea).

Practic, Rareş Mănescu, preşedinte al PNL sector 6 după 2001, era asociat cu vicepreşedintele PSD Giurgiu în mandatul lui Adrian Năstase, cînd PNL era în opoziţie. Mai mult decît atît, PNL şi PD înfiinţaseră Alianţa DA, care îşi propunea să dea jos PSD de la guvernare şi să-i bareze lui Adrian Năstase calea spre Cotroceni.

Penelista Ramona Mănescu, la putere prin Alianţa DA, se asociază cu Gheorghe de la PSD

La sfîrşitul lui 2004, Alianţa DA a reuşit să cîştige alegerile parlamentare (sprijinită de UDMR şi, mai apoi, de „soluţia imorală” PC) iar Traian Băsescu a devenit preşedintele României, în defavoarea lui Adrian Năstase. Asocierea penelistului Rareş Mănescu cu pesedistul Eugen Gheorghe a rezistat, însă. Ba mai mult, în 2005, Ramona Nicole Mănescu îşi face intrarea în Spedcom SRL Giurgiu, prin ieşirea din firmă a fostului deputat PNL Ovidiu Drăgănescu, devenit prefect în guvernarea Tăriceanu. Aşadar, deşi PNL şi PD se aflau la guvernare împreună, soţii liberali Mănescu făceau afaceri, fără nici o reţinere, cu un pesedist. Cu care, oficial, luptaseră la baionetă pentru accederea la guvernare.

Interesant este că, tot în 2005, Ramona Mănescu devenea şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, poziţie pe care a deţinut-o pînă în 2008.

Joaca cu puterea a liberalilor Mănescu, pentru bani, a continuat şi după 2008

Între 2004 şi 2008, Eugen Gheorghe a fost şi consilier local la Giurgiu. În 2008, când s-a înscris în PDL, a ales filiala Sector 6, unde a fost şi consilier local până în 2012.

În 2008, pesedistul Eugen Gheorghe a simţit valul schimbării şi a demisionat din PSD, apoi s-a înscris în PDL. Cu alte cuvinte, după ce au făcut afaceri, din opoziţie, cu un pesedist aflat la guvernare (între 2000 şi 2004), apoi au fost ei la guvernare şi pesedistul în opoziţie (între 2004 şi 2008), soţii PNL Mănescu au devenit asociaţi cu un pedelist aflat în opoziţie (în 2008). Chiar şi după 2008, cînd PDL a intrat la guvernare cu PSD (în 2009), apoi a guvernat singur (2009-2012), deci Eugen Gheorghe era din nou la putere, asocierea acestuia cu soţii Mănescu a rezistat. Pînă în septembrie 2011, cînd Rareş şi Ramona Mănescu au renunţat la părţile lor sociale din Spedcom SRL.

Cele mai citite

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...
Ultima oră
Pe aceeași temă