26.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCum โ€œfinanลฃeazฤƒโ€ Primฤƒria sectorului 2 munca la negru

Cum โ€œfinanลฃeazฤƒโ€ Primฤƒria sectorului 2 munca la negru

Conflictul dintre muncitori ลŸi firma care i-a angajat se desfฤƒลŸoarฤƒ, culmea, chiar lângฤƒ Primฤƒria Sectorului 2, cea care plฤƒteลŸte lucrฤƒrile de reabilitare. Blocul 60 C, de pe strada Mihai Bravu  nr.4, este situat peste drum de sediul instituลฃiei conduse de Neculai Onลฃanu. Reabilitarea termicฤƒ a acestui imobil, alฤƒturi de alte 31 de blocuri, a fost câลŸtigatฤƒ de cฤƒtre firma Rom Service Construct. Lucrarea a început acum trei luni cu 27 de muncitori aduลŸi din toatฤƒ ลฃara. „La început, totul a fost aลŸa cum ni s-a promis: cazare asiguratฤƒ la un cฤƒmin, plata la douฤƒ sฤƒptฤƒmâni, mâncare, câte 60-70 de lei pe zi ลŸi câte un pachet de ลฃigฤƒri. Atunci, ni s-a promis de cฤƒtre patron cฤƒ o sฤƒ ne facฤƒ ลŸi contracte, legal, cu carte de muncฤƒ”, povesteลŸte un muncitor, Tase N., zidar. Muncitorii spun cฤƒ de douฤƒ luni situaลฃia s-a schimbat radical. „Nu ne-au mai dat bani decât cu ลฃârâita, câteva milioane. Apoi, ne-au dat numai bani de mâncare. Acum, nu ne-au mai dat nici un ban. Din cฤƒminul, de pe strada Mizil, în Ozana, ne-au dat afarฤƒ pe toลฃi, pentru cฤƒ patronul nostru nu le-a mai plฤƒtit cazarea. Ne-a zis administratorul cฤƒ are 70 de milioane de lei datorie”, povesteลŸte un muncitor care a dorit sฤƒ-ลŸi pฤƒstreze anonimatul. „În trei luni, am primit doar 9 milioane de lei (vechi – n.r.). Nu mi-a fฤƒcut carte de muncฤƒ sau contract de muncฤƒ ลŸi mai am de primit vreo 20 de milioane de lei. De o lunฤƒ de zile, dorm în uscฤƒtorul unui bloc, exact ca un câine”, spune Tase.

 

Angajaลฃi la a treia mânฤƒ

Dupฤƒ ce au vฤƒzut cฤƒ nu le-au fฤƒcut acte legale de muncฤƒ ลŸi nici nu au mai fost plฤƒtiลฃi, 20 de muncitori au plecat acasฤƒ. Între timp, au venit alลฃi muncitori. Constantin Mortfolea, 36 de ani, zidar din Piatra Neamลฃ, povesteลŸte: „Eu am venit acum douฤƒ sฤƒptฤƒmâni, printr-un prieten. Mi s-au promis 70 de lei pe zi, mâncare, cazare ลŸi un pachet de ลฃigฤƒri. Mie mi-au zis colegii de la început cฤƒ e ลฃeapฤƒ, dar nu am crezut. Acum m-am convins: dorm de douฤƒ sฤƒptฤƒmâni în uscฤƒtorul unui bloc, nu am nici un fel de condiลฃii ลŸi nu mi-am primit banii. Mฤƒnânc ce primesc de la locatari”. Constantin Petrescu, ลŸeful de echipฤƒ, spune cum a fost angajat pentru aceastฤƒ lucrare: „Am ajuns aici printr-un vecin de-al nostru, Constantin Mihalache, din Topliceni, judeลฃul Buzฤƒu. El a luat în antreprizฤƒ lucrarea de la SC Drฤƒgan Serv SRL, care la rândul ei a luat lucrarea de la Rom Service Construct. La început, am dat copii dupฤƒ buletine sฤƒ ne facฤƒ la toลฃi contracte, dar nu am semnat nimic. Acum douฤƒ luni, s-a stricat treaba. Vreo 14 muncitori au de primit în jur de 160 de milioane de lei. Banii nu o sฤƒ-i putem recupera decât cu japca”. Cele trei scฤƒri de bloc sunt terminate în proporลฃie de 80%. Luni, muncitorii au fฤƒcut grevฤƒ, în semn de protest pentru cฤƒ nu ลŸi-au primit banii.

Patronul: „Nu înลฃeleg amestecul dumneavoastrฤƒ”

Acลฃionar 100% al firmei Rom Service Construct este George Radu Damian. Despre muncitorii angajaลฃi la negru sฤƒ reabi­liteze blocurile din sectorul 2, Damian ne-a declarat: „Situaลฃia nu ลŸtiu cât de adevฤƒratฤƒ este cu privire la ceea ce vฤƒ spun tovarฤƒลŸii ฤƒลŸtia. Eu n-am cunoลŸtinลฃฤƒ de treaba asta, cฤƒ sunt plฤƒtiลฃi la negru. Nu înลฃeleg amestecul dumneavoastrฤƒ într-o astfel de chestiune”. Întrebat dacฤƒ ne poate arฤƒta vreun contract de muncฤƒ al unuia dintre cei 27 de muncitori, Damian a rฤƒbufnit: „Nu înลฃeleg în ce mฤƒsurฤƒ sunteลฃi dumneavoastrฤƒ abilitat sฤƒ-mi cereลฃi mie niลŸte contracte de muncฤƒ ลŸi de ce? În ce calitate sฤƒ vi le arฤƒt? Cฤƒ sunteลฃi de la România Liberฤƒ?”. Despre modul în care s-a desfฤƒลŸurat lucrarea la acest bloc, Damian a precizat: „Nu am dat în antreprizฤƒ. Acei oameni sunt angajaลฃii firmei mele. Mฤƒ surprinde cฤƒ-mi spuneลฃi cฤƒ dorm în uscฤƒtor. O sฤƒ mฤƒ interesez. E o noutate pentru mine”. Damian a mai declarat cฤƒ „s-a decis sistarea lucrฤƒrilor, în cadrul consiliului director al firmei”. Referitor la datoria cฤƒtre cei 27 de muncitori, Damian a afirmat: „Am mulลฃi bani de dat, în multe locuri. Nu ลŸtiu câลฃi bani am sฤƒ le dau. Eu ลŸtiu cฤƒ s-au fฤƒcut plฤƒลฃi de curând.”

Partenerul îl dฤƒ de gol

Declaraลฃiile lui Damian sunt contrazise însฤƒ de patronul SC Drฤƒgan Serv SRL. DragoลŸ BotoloลŸ a recunoscut cฤƒ a luat lucrarea în antreprizฤƒ de la Rom Service Construct, dupฤƒ ce Damian ar fi apelat la „serviciile” acestuia. Surprinzฤƒtor însฤƒ, BotoloลŸ spune cฤƒ a dat mai departe lucrarea unui anume Constantin Mihalache, de la firma „Tehnoterm”. Întrebat dacฤƒ ne poate arฤƒta mฤƒcar un contract de muncฤƒ al unuia dintre cei 27 de muncitori, BotoloลŸ ne-a declarat: „Nu am ce sฤƒ vฤƒ arฤƒt. Nu sunt angajaลฃii mei. Firma care i-a adus are un ลŸef, el i-a adus”. Despre condiลฃiile în care dorm muncitorii, BotoloลŸ este cinic: „Ei ลŸi-au ales sฤƒ doarmฤƒ acolo. Condiลฃiile nu sunt oferite de mine, pentru cฤƒ nu eu i-am angajat. Nu este problema mea. Am încercat sฤƒ încetez colaborarea cu ei, pentru cฤƒ se ลฃin numai de ลŸotii”.

Încercând sฤƒ aflฤƒm mai multe despre firma Drฤƒgan Serv, am avut parte de noi surprize. Conform site-ului Ministerului de Finanลฃe, aceastฤƒ societate nu are nici un angajat, iar ca activitate are trecut calificativul „restaurant”. Întrebat cum se poate ca un restaurant sฤƒ se ocupe de reabilitatea termicฤƒ a unor blocuri. BotoloลŸ ne-a explicat: „Activitatea principalฤƒ este restaurant. În actul constitutiv, firma are trecutฤƒ ลŸi aceastฤƒ activitate, de construcลฃii”. Mihalache Constantin, reprezentantul firmei Tehnoterm, nu a putut fi contactat.

Primฤƒria Sectorul 2: „Nu e treaba noastrฤƒ”

Despre situaลฃia de la acest bloc, Adrian Ghiลฃฤƒ, ลŸeful Serviciului de Reabilitare al Sectorului 2, a fฤƒcut pentru RL urmฤƒtoarele precizฤƒri: „Noi am fฤƒcut toate plฤƒลฃile la timp. Noi plฤƒtim în funcลฃie de situaลฃia lucrฤƒrilor, confirmatฤƒ de firma de consultanลฃฤƒ. Faptul cฤƒ ei folosesc muncitori la negru, nu e treaba noastrฤƒ, ci a Inspecลฃiei Muncii.”  

Primฤƒria Sectorului 2 ลฃine la secret devizele de lucrฤƒri

România Liberฤƒ a încercat timp de douฤƒ luni sฤƒ obลฃinฤƒ de la reprezentanลฃii Primฤƒriei Sectorului 2, în baza Legii privind liberul acces la informaลฃiile de interes public, devizul de lucrฤƒri al unui bloc reabilitat. Reprezentanลฃii acestei instituลฃii au refuzat sฤƒ ne ofere informaลฃii. Primฤƒria Sectorului 2 a cheltuit pânฤƒ în prezent 19,1 milioane de euro pentru reabilitarea termicฤƒ a blocurilor. Banii au fost încasaลฃi de urmฤƒtoarele firme: SC AF Consulting SRL, SC Marioval Top SRL, SC Total Construcลฃii SRL, SC Rom Service Construct SRL, SC T &V Instal SRL, SC General Fluid SA, SC Electrica Serv SRL, SC Sicor SRL ลŸi SC Romco System SRL.

Cele mai citite

Masacru รฎntr-un atac rusesc asupra oraศ™ului Poltava din Ucraina: 51 de morศ›i ศ™i peste 235 de rฤƒniศ›i

RuลŸii au fฤƒcut mฤƒcel la Poltava, รฎn centrul Ucrainei. A fost bombardat un institut militar ลŸi un spital, iar bilanลฃul, รฎncฤƒ provizoriu, este dramatic:...

Rubrica erectoralฤƒ – Academia Catavencu

Partidul Miศ™carea Sexualฤƒ din Romรขnia โ€“ Dom preศ™edinte, Partidul Miศ™carea Sexualฤƒ din Romรขnia vฤƒ va susศ›ine din toate puterile ศ™iโ€ฆ potenศ›ele. โ€“ Mฤƒ bucur sฤƒ...

Scandal de lux: Parlamentari ucraineni, acuzaศ›i cฤƒ folosesc cฤƒlฤƒtorii oficiale ca pretext pentru vacanศ›e extravagante

Mai mulศ›i parlamentari ucraineni sunt รฎn centrul unui scandal de corupศ›ie dupฤƒ ce au fost prinsi folosind cฤƒlฤƒtorii oficiale ca pretext pentru vacanศ›e de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ