16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCopiii lui Hayssam, liberi sa paraseasca Romania

Copiii lui Hayssam, liberi sa paraseasca Romania

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 2 – care a admis cererea sotiei lui Omar Hayssam, Adela Omar, ca cei sapte copii minori ai lor, avand cetatenie romano-siriana, sa poata pleca din Romania – isi motiveaza decizia prin faptul ca minorii au dreptul sa-si cunoasca rudele si pentru a nu le periclita dezvoltarea psihica si morala, informeaza Mediafax.

Instanta Judecatoriei Sectorului 2 isi motiveaza decizia prin articolul 2, alineatul 3 din Legea 272/2004 care prevede ca: "principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti".

Totodata, judecatorul arata ca articolul 14, alineatul 2 din aceeasi lege stipuleaza ca: "copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior".

Instanta i-a audiat pe patru dintre copiii Adelei si ai lui Omar Hayssam, respectiv pe cei cu varste de peste zece ani, si a concluzionat ca "minorii ascultati si-au exprimat dorinta fireasca de a-si vedea rudele din Siria, asa ca luarea unei masuri contrare vointei acestora ar putea sa le pericliteze dezvoltarea psihica si morala".

Astfel, instanta a motivat ca poate suplini consimtamantul celuilalt parinte, adica al lui Omar Hayssam, deoarece acesta nu-si poate exprima acordul pentru calatoria copiiilor sai in strainatate.

Potrivit motivarii, Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Sectorului 2 a fost citata din oficiu, iar in cauza nu s-a dispus efectuarea unei anchete sociale, deorece nu se impune intr-o asemenea speta.

Decizia a fost atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti, de catre Autoritatea Tutelara a Primariei sectorului 2 al Capitalei.

Potrivit unui comunicat al Directiei Juridice a Primariei Sectorului 2, niciodata nu a fost citat Serviciul Autoritate Tutelara pentru a efectua vreo ancheta sociala in acest dosar sau in orice alte masuri care sa justifice calitatea procesuala a acestuia.

Analizand obiectul actiunii – "situatie juridica minor incuviintare deplasare in strainatate – Legea 272/2004" – specialistii administratiei au constatat ca institutia nu avea nicio calitate procesuala in respectivul litigiu, actul normativ indicat continand prevederi exprese cu privire la competentele autoritatilor sau institutiilor locale si centrale, intre acestea nefiind mentionat in nici un caz Autoritatea Tutelara, care are alte atributii stabilite prin legi speciale.

In 10 mai, Judecatoria Sectorului 2 a admis cererea Adelei Omar, sotia lui Omar Hayssam de a pleca cu cei sapte copii minori in Siria. Instanta a admis cerea formulata de Adela Omar in 23 martie pe baza Legii numarul 272/2004, sub denumirea de "situatie juridica minor incuvintare deplasare in strainatate".

Judecatoria Sectorului 2 a admis ca cei sapte copii minori ai Adelei si Omar Hayssam sa poata pleca in Siria pe perioada verii, intre 15 iunie si 15 august, la bunicii sirianului. Cel mai mic copil are trei ani si jumatate, iar cel mai mare 16 ani.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a condamnat, ieri, pe Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in procesul in care este acuzat de acte de terorism in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă