Update. Reacţia directorului Ştefureac la dezvăluirile RL aici.
INSCOP este cel mai nou institut de cercetare de piaţă din România. Sau, cum se prezintă pe propriul website (www.inscop.ro), „INSCOP Research este o structură privată de cercetări sociale şi marketing“. Pe scurt, INSCOP produce sondaje de opinie. În ultimul dintre ele, SRI şi SIE sunt prezentate ca fiind depozitarele unei încrederi crescute din partea românilor. Întâmplător sau nu, directorul general al INSCOP şi deţinător a 50% din părţile sociale ale firmei care operează INSCOP (Inscop Cercetare SRL), Remus-Ioan Ştefureac, este doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“ (din subordinea SRI), membru al colegiului editorial al „Revistei Române de Studii de Intelligence“ (care funcţionează sub autoritatea Academiei Naţionale de Informaţii) şi fost consilier al directorului SRI, George Maior.
Directorul INSCOP este analist politic când produce sondaje de opinie
Pe propriul website, INSCOP nu spune nimic despre proprietarii „structurii private de cercetări sociale şi marketing“. Singurele informaţii făcute publice se referă la directorul general (Remus-Ioan Ştefureac), la directorul de cercetare (Cornel Mihali) şi la coordonatorul de proiecte (Darie Cristea). Ştefureac se prezintă astfel: „Remus Ioan Ştefureac este analist politic. A publicat studii de specialitate în ţară şi străinătate, articole de opinie în cotidianele Ziarul Financiar, Adevărul, Cronica Română şi a colaborat la mai multe lucrări colective de analiză politică. Este licenţiat în ştiinţe politice, specializat în analiza crizelor politice. A absolvit un master de Guvernare şi dezvoltare instituţională în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti. Are preocupări constante în domeniul comunicării publice şi al sociologiei politice, coordonând mai multe cercetări sociologice destinate analizei mediului politic“.
Când scrie articole ştiinţifice, directorul INSCOP este consilier al şefului SRI
Directorul general al INSCOP, însă, a ratat să ataşeze pe website-ul „structurii private de cercetări sociale şi marketing“ şi alte informaţii, foarte relevante. Cum apar acestea, de exemplu, pe site-ul „Taylor & Francis Online“, care găzduieşte articole ştiinţifice de analiză politică, de securitate şi altele. Astfel, un scurt CV de pe www.tandfonline.com – la finalul unui articol intitulat „The Dilemmas of Linking Romanian Intelligence, Universities and Think Tanks“ (Dilemele conectării serviciilor româneşti de informaţii cu universităţile şi think tank-urile) – spune aşa: „Remus Ioan Ştefureac, a political analyst, is a Counselor to the Director of the Romanian Intelligence Service. (…) he is currently a Ph. D. candidate in military sciences and intelligence at the National Intelligence Academy„. Adică, în română: analistul politic Remus Ioan Ştefureac este consilier al directorului SRI şi doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii. Articolul la care este ataşat CV-ul este publicat pe 14 septembrie 2011, deci cel puţin în acel moment Ştefureac era consilier al directorului SRI, adică al lui George Maior, şi atunci şi acum director al SRI. Calitatea lui Ştefureac de doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii este confirmată şi de website-ul instituţiei (www.animv.ro), care adaugă că directorul general al INSCOP este şi asistent al Academiei, dar şi membru al colegiului editorial al „Revistei Române de Studii de Intelligence“ (care funcţionează sub autoritatea Academiei Naţionale de Informaţii).
Şeful Agerpres, numit de Ponta, i-a fost angajat lui Ştefureac
După 2009, Remus-Ioan Ştefureac a lucrat şi pentru Mircea Geoană, conform jurnalistului Cristian Şuţu. În aceeaşi perioadă, Ştefureac a deţinut jumătate dintre părţile sociale ale unui SRL de consultanţă politică (Strategic Thinking Group). La acelaşi SRL a lucrat, o vreme (conform www.vechiul.sutu.ro) şi Alexandru Giboi, nimeni altul decât directorul actual al Agerpres, agenţia de ştiri deţinută de statul român şi controlată de Parlamentul României. Înainte să fie numit de premierul Victor Ponta director al Agerpres, Giboi a fost şef al departamentului de comunicare al Senatului şi, anterior, a lucrat ca şi consultant politic pentru PSD.
INSCOP: 50% Ştefureac, 50% Felix Rache
Conform Registrului Comerţului, Remus-Ioan Ştefureac deţine 50% din părţile sociale ale Inscop Cercetare SRL.
Cealaltă jumătate din Inscop Cercetare SRL este deţinută de Felix Rache, fost jurnalist de investigaţii la „Academia Caţavencu“ în anii 2000, apoi consilier al lui Mircea Geoană (pentru care, de altfel, a lucrat şi Ştefureac). Rache realizează, în prezent, o rubrică de revista presei la Realitatea TV, post de televiziune administrat de Cozmin Guşă.
Inscop Cercetare SRL a fost înfiinţată anul acesta, pe 26 februarie. Public, nu se ştie nimic despre sursele de finanţare ale firmei.
Am făcut mai multe demersuri pentru a obţine un punct de vedere de la Remus-Ioan Ştefureac, începând chiar de joi, dar nu am reuşit, în ciuda apelurilor repetate la numărul de telefon afişat pe site-ul INSCOP şi a mailurilor trimise pe adresa acestui institut.
Sondaje
INSCOP: Încrederea în Iohannis se află în creştere
Săptămâna trecută, INSCOP, în parteneriat cu ziarul Adevărul, a publicat rezultatele unui sondaj care arată că pe primul loc în topul încrederii personalităţilor se află guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu 39,4%, urmat de premierul Victor Ponta cu 39,2% şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu cu 37,4%. Locul patru este ocupat de Klaus Iohannis cu 30,2% (aflat pe un trend ascendent), iar locul cinci de candidatul USL la prezidenţiale, Crin Antonescu cu 29,6%.
[…] sursă: România Liberă […]