2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialCase-ghetouri pentru sinistrati

Case-ghetouri pentru sinistrati

» Sutele de sinistrati din judetele Moldovei care au ramas fara locuinte in urma inundatiilor de la sfarsitul lunii iulie vor primi de la autoritati locuinte fara pardoseala si tencuiala si fara sobe dupa ce Guvernul a alocat fonduri doar pentru construirea caselor "la rosu".

» In judetul Suceava, multi sinistrati considera modulele in care locuiesc acum mult mai utile decat locuintele care li se construiesc si vor sa-si petreaca iarna in containere.

» In Neamt si Iasi, 37 de familii care au ramas fara locuinte au renuntat pur si simplu la fondurile guvernamentale si au decis sa-si reconstruiasca singure casele.
prefectul judetului botosani, Gheorghe Sorescu, a anuntat optimist ca, pana la sfarsitul acestei luni, casele sinistratilor din localitatile Baranca-Hudesti si Radauti-Prut vor fi ridicate "la rosu", investitie realizata cu banii alocati de Guvern. "Lucrarile sunt destul de avansate, in proportie de peste 60 la suta incepute, si vrem sa le finalizam la sfarsitul lunii (octombrie – n.r.). Dar oamenii trebuie sa stie ca Guvernul finanteaza doar constructia «la rosu» a caselor, restul mai cade si in sarcina proprietarilor", a declarat Gheorghe Sorescu.

 

Declaratia prefectului vine in contextul in care acesta a  facut de curand un apel catre prefectii din alte judete sa-i vina in ajutor pentru a stimula strangerea de fonduri destinate sinistratilor, astfel incat mai multe familii sa beneficieze de continuarea lucrarilor dupa ridicarea caselor "la rosu", adica de tencuiala, pardoseala sau sobe. Daca la Radauti-Prut lucrarile sunt avansate si sunt sanse ca acestea sa fie finalizate in timp util, la Baranca nu este exclus ca termenul de finalizare preconizat de prefect sa  fie depasit.

"La Baranca lucrarile se deruleaza mai greoi. Este si un singur constructor si au inceput si mai tarziu. Vom cauta ajutor, vom cauta o alta firma sa ajute", a recunoscut subprefectul de Botosani, David salgau. In aceasta localitate 33 de case sunt la stadiul de fundatie, cinci la structura si doar una are acoperis. In localitatea Radauti-Prut sunt 130 de case in executie, dintre care 55 la fundatie, 58 la zidarie, sapte la acoperis si 10 la tabla.

Nemultumiti, au renuntat la banii Guvernului
In judetul Neamt fondurile guvernamentale destinate construirii de case pentru sinistrati au fost refuzate pur si simplu de 32 de familii care au semnat pe proprie raspundere, la cererea prefectului Mioara Manea, ca nu vor sa inceapa lucrarile decat la primavara, in regie proprie. "Pentru 32 de cetateni casele vor fi reconstruite, la cererea lor, in primavara anului viitor, in regie proprie", precizeaza un comunicat de presa al Prefecturii Neamt. Prin acest refuz, familiile renunta total la ajutorul dat de Guvern, atat in bani, cat si in materiale de constructie, pierd gratuitatea proiectului arhitectural, a certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire. Toti cei care au refuzat sprijinul guvernamental sunt nemultumiti de dimensiunile casei oferite, cu doar doua camere.

 

Una dintre cele mai afectate comune din Neamt a fost Tamaseni, in care se afla, de altfel, toate cele 32 de familii care au refuzat sa inceapa lucrarile. "La noi in comuna nu au inceput lucrarile initial in circa 40 de cazuri de case care trebuie reconstruite, acolo unde oamenii mai au o anexa in care pot ierna si, din acest motiv, nu se grabesc. De asemenea, exista cazuri in care casa cu doua camere nu este suficient de mare pentru numarul membrilor familiei sau pentru standardul de viata pe care si-l doresc. Firmele care s-au angajat sa lucreze s-au apucat cu prioritate de cazurile in care oamenii nu au astfel de anexe unde sa poata ierna", a declarat Ironim Andrici, primarul comunei Tamaseni.

Prefectul de Iasi: "Balamucul sinistratilor nu se mai termina!"
Un numar de 74 de familii din Rachiteni, judetul Iasi, au protestat saptamana aceasta deoarece locuintele lor nu au fost evaluate de la inceput de inspectorii Prefecturii Iasi, desi echipa s-a deplasat de doua ori in teren, iar ei nu au primit ajutorul guvernamental in bani. Satenii sustin ca motivul care sta la baza acestei intarzieri este ca primarul comunei, Eusebiu Martonca, nu a transmis la timp Prefecturii datele necesare. Familiile ramase in afara schemei de acordare de ajutor de la Guvern au sustinut ca au depus cereri pentru a primi sprijin, iar cei de la Primaria Rachiteni i-au asigurat ca vor fi luati in calcul. "Balamucul nu se mai termina la Rachiteni, iar din 74 de case ale familiilor, 46 chiar prezinta degradari serioase.

 

Dupa ce expertii au evaluat casele, au fost instigate trupe de revolta in Rachiteni. Nu voi tolera ca cei din Rachiteni sa-si rezolve problemele politice pe plan local implicand Institutia Prefectului si Guvernul", a declarat prefectul interimar Marius Bodea. Cele 46 de familii cu locuintele grav afectate au fost asigurate de autoritatile locale ca vor primi materiale de constructii donate. Majoritatea celor 135 de case care se reconstruiesc in judetul Iasi sunt in stadii avansate de executie, toate fiind in prezent acoperite, dar, ca si in celelalte judete, constructia este "la rosu".

"Cred ca o sa terminam mai repede decat la termenul de 1 decembrie. Avem deja cinci locuinte finalizate complet, iar celelalte sunt acoperite si se finalizeaza acum instalarea geamurilor termopan. Asa cum a hotarat Guvernul Romaniei, casele sunt livrate «la rosu», adica nu sunt tencuite si nu au podea. Toate casele au instalatia electrica si de apa curenta montata, urmand ca racordarea sa se faca separat", a mai precizat prefectul Bodea.

Un numar de cinci familii din aceeasi comuna Rachiteni au refuzat ajutorul guvernamental, invocand faptul ca Executivul Romaniei le construieste case mai mici si cu mai putine camere decat au avut ei. "Initial au fost sase familii care au refuzat, dar o familie s-a razgandit si a acceptat pana la urma. Nu pot sa imput nimic autoritatilor locale sau constructorilor care au contractat lucrarile de reconstructie, pentru ca proprietarii au refuzat sa primeasca ajutorul de la Guvern. Unii nu sunt multumiti de dimensiunile locuintei care este reconstruita, spunand ca locuintele lor au avut mai multe camere decat vrea Guvernul sa le construiasca, iar altii ar vrea sa primeasca materialele de constructii, dar sa inceapa lucrarile abia de la primavara", a declarat prefectul de Iasi, Marius Bodea.

Modulele, considerate mai bune decat casele
Si in judetul Suceava, grav afectat de inundatiile din vara, majoritatea caselor care trebuiau reconstruite pentru sucevenii carora gospodariile le-au fost distruse de calamitati nu vor putea fi locuibile inainte de primavara anului viitor. In cel mai bun caz, casele vor fi terminate "la rosu". O parte dintre sinistrati iau in calcul posibilitatea ca la iarna sa locuiasca in modulele trimise de Guvern, iar altii chiar in casele care le-au fost inundate si care stau sa se darame. Guvernul a alocat 100 milioane lei vechi pentru manopera catre fiecare dintre cele 201 de case care ar trebui refacute in judetul Suceava. Toti constructorii spun insa ca suma este extrem de mica avand in vedere faptul ca manopera nu este una ieftina, iar din cele 100 milioane lei vechi trebuie platite taxele si impozitele catre stat.

 

"Actiunea de constructie a caselor nu a demarat asa cum ar fi trebuit. Sumele date de Guvern sunt prea mici. Casele trebuie facute «la rosu», dar oamenii au nevoie in continuare de sume insemnate de bani pentru sobe si celelalte dotari interioare", considera si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.
La Todiresti trebuie reconstruite 13 case. La Comanesti, primarul Grigoras Pastrav spune ca au fost unele inadvertente intre situatia existenta in teren si banii trimisi prin hotarare de guvern, motiv pentru care spera sa primeasca fonduri pentru ridicarea a noua case abia in primavara anului viitor. La Dolhasca trebuiau refacute noua case cu bani de la Guvern si sunt discutii pentru ca administratia judeteana a alocat inca 500 milioane lei vechi suplimentar pentru refacerea unei singure case. La Dornesti exista in continuare o problema privind terenul pe care trebuie ridicate noile case. Primaria trebuie sa refaca 14 case pe un alt amplasament, dar nu dispune de teren. A solicitat de la Guvern si inca asteapta.

» In Bacau, 25 de case finalizate din 355
Din cele 355 de case care ar trebui reconstruite in localitatile bacauane afectate de inundatiile de anul acesta, doar 25 au fost finalizate. sapte dintre ele se afla in comunele Buhoci, Prajesti si Filipesti, iar restul de 18 case sunt localizate in comuna Saucesti. Cele 137 de case incluse in categoria de imobile destinate reabilitarii, dintre care 127 se afla in comuna Saucesti, iar zece in comunele Letea Veche, Buhoci si Prajesti, au fost repartizate spre a fi refacute in regie proprie.
"In urma discutiilor pe care le-am avut cu constructorii si in urma analizei stadiului in care se afla acum reconstructia caselor, sunt convins ca sinistratii vor putea sa se mute in case la inceputul iernii. Monitorizam situatia lucrarilor in fiecare zi pentru a ne asigura ca graficul stabilit cu firmele de constructii va fi respectat", a declarat optimist prefectul Claudiu serban. si in judetul Bacau se construiesc case "la rosu".

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă