15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBaronul Oprisan, trimis in judecata de DNA

Baronul Oprisan, trimis in judecata de DNA

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Acuzatiile la adresa celui supranumit „Baronul de Vrancea” sunt de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. Alaturi de „tartorul” judetului, alti cinci subordonati ai acestuia au fost trimisi in judecata. Diaconu Mircea, vicepresedintele CJ Vrancea, Teodorescu Valeria, director al Directiei Economice din cadrul CJ Vrancea, Costeanu Ion, director al Directiei Tehnice din cadrul CJ Vrancea, Rusu Liviu, sef Serviciului Drumuri si Poduri din Directia Tehnica din cadrul CJ Vrancea, precum si Iacob Valeriu, diriginte de santier, sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu si la folosirea in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si de fals intelectual.

Licitatii „telefonate”

In cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit aproape 2 milioane de dolari din partea Ministerului Transporturilor pentru pietruirea drumurilor comunale din judet. Inculpatul Marian Oprisan a numit o Comisie de licitatie, care a selectionat si a atribuit mai multe lucrari de constructie unor firme „de buzunar”, conduse de apropiati ai lui Oprisan. Doua dintre firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii acestor lucrari, in timp ce o alta, SC Top Media SRL, fiinta fara sediu si fara angajati.
Cele trei firme contracteaza lucrari de asfaltare pentru un numar de 41 de drumuri comunale, o parte din acestea fiind asfaltate anterior. La o alta parte din aceste drumuri nu s-a efectuat nici un fel de lucrare, banii fiind doar incasati.

Lucrari de mantuiala

Ca intreaga afacere sa nu bata la ochi, pe cateva drumuri au fost executate lucrari de mantuiala, efectuate fara elementare proiecte tehnice. Nici macar nu au existat diriginti de santier autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii pentru efectuarea respectivelor lucrari. Nu mai putin de 18 drumuri comunale nu au fost supravegheate si verificate nici macar de o persoana autorizata. Pentru a-si dovedi operativitatea, Marian Oprisan si Diaconu Mircea au facut platile integral in contul celor trei firme, la doua zile dupa semnarea contractelor. De exemplu, cele trei firme agreate de Oprisan & Comp. au efectuat lucrari de pietruire in comuna Bolotesti, chiar daca acestea nu erau necesare. Nici pietruirea drumului din comuna Cotesti nu era o prioritate, reprezentantii CJ nesolicitand parerea autoritatilor locale cand au angajat proiectele. Pentru ca bataia de joc sa continue, in comuna Jitia, firmele acolite lui Oprisan au imprastiat balast pe drum, lucrarile fiind executate numai pe un sfert din portiunea contractata. In momentul in care primarul comunei a cerut refacerea lucrarilor, reprezentantii firmei SC Top Media SRL au refuzat. De inteles reactia „constructorilor”, avand in vedere ca respectiva firma avea un singur angajat si nu avea nici macar sediu.
Comisia de licitatie, condusa de Diaconu Mircea, si-a insusit suma de 3,2 miliarde de lei numai din banii destinati pietruirii drumurilor.

Adrese false catre Guvern

O alta afacere marca Oprisan s-a derulat in perioada 2004-2005. El a negociat si achizitionat, fara aprobarea CJ si fara avizele de specialitate, Complexul Turistic „Caprioara”, in jurul caruia detinea, impreuna cu membrii familiei, 8 hectare de teren. Cu de la sine putere, inculpatul baron PSD de Vrancea Marian Oprisan a alocat 17 miliarde de lei din fondurile publice ale CJ Vrancea pentru cumpararea complexului. Mai mult, Oprisan a intocmit o adresa falsa si a inaintat-o Guvernului, prin care a solicitat trei miliarde pentru alte proiecte. Procurorii DNA au stabilit ca adresele nu corespund adevarului, banii fiind utilizati tot pentru achizitionarea complexului.
In doi ani, baronul de Vrancea a alocat din bani publici, pentru actiuni de protocol, nu mai putin de 5,2 miliarde de lei. Doua hoteluri din patrimoniul CJ Vrancea, respectiv „Rucar” si „Hanul dintre Vii”, au consumat cele 5 miliarde din banii publici pentru distractia clientelei politice a PSD.
Prejudiciul stabilit de procurori este de 80 de miliarde de lei. Astfel, Ministerul Transporturilor a fost prejudiciat cu 55 miliarde de lei, paguba produsa bugetului CJ Vrancea se ridica la 22,2 miliarde de lei, iar prejudiciul Guvernului a fost stabilit la 3 miliarde de lei, adica, in total, aproximativ 2,2 milioane de euro.

Oprisan se simte mandru

In replica, Oprisan pozeaza in indiferent, declarand ca „ma simt mandru ca sunt trimis in judecata pentru lucruri facute temeinic in judet”. Mai mult, acesta nu a incetat de a striga in gura mare ca este victima unui proces politic si a cerut iertare colaboratorilor din CJ. „Vreau sa-mi cer iertare colaboratorilor mei, care au fost trimisi in judecata impreuna cu mine pentru singurul motiv ca Marian Oprisan trebuie scos din viata publica”, a declarat baronul pesedist, imediat dupa ce a aflat ca a fost trimis in judecata.

Cele mai citite

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Ambasadorului SUA la Budapesta a criticat Ungaria pentru apropierea de Putin

Ambasadorului SUA, David Pressman, la Forumul Budapesta 2024, din data de 18 septembrie, a vorbit despre alegerile din SUA și legătura dintre pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă