2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialArestarea lui Popa, la Jakarta, ar putea repune pe tapet dosarele lui...

Arestarea lui Popa, la Jakarta, ar putea repune pe tapet dosarele lui Vintu

» Nicolae Popa, mana dreapta a lui Sorin Ovidiu Vantu in afacerile FNI, FNA si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID), cautat international, a fost capturat la Jakarta – Indonezia, a anuntat Interpol.

» Nu vor exista piedici in calea extradarii, deoarece intre autoritatile romane si cele indoneziene exista un acord de cooperare.

» Nicolae Popa a plecat din Romania chiar inainte de a se emite mandatul de arestare preventiva, deoarece ar fi existat scurgeri printr-un ofiter al unui serviciu secret, sustin surse judiciare.

Interpolul a anuntat ieri autorita-tile romane ca, pe data de 2 decembrie 2009, Nicolae Popa, fostul director al GELSOR SA, prin care se tranzactionau unitatile de fond ale FNI, a fost arestat in Jakarta – Indonezia, in baza unui mandat international emis in 2002 si reinnoit in 2009. Misiunea Romaniei la Jakarta a solicitat autoritatilor locale facilitarea accesului la cetateanul roman pentru acordarea asistentei consulare, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe.
In acelasi timp, Ministerul Justitiei a inceput sa pregateasca  documentatia necesara extradarii catre Romania, unde Nicolae Popa are de executat 15 ani inchisoare, pedeapsa la care a fost condamnat definitiv in dosarul FNI, pentru inselaciune si delapidare, alaturi de Ioana Maria Vlas, supranumita "mama FNI".

Toata documentatia necesara extradarii trebuie sa ajunga la Jakarta in 20 de zile. Daca autoritatile romane, respectiv Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a Penala si Ministerul Justitiei,  vor respecta procedurile, Nicolae Popa va fi extradat in cel mai scurt timp. "Nu vor exista piedici din partea autoritatilor indoneziene pentru extradarea lui Popa deoarece  exista un acord de cooperare in aceasta materie semnat cu Romania", ne-au declarat surse Interpol.
 
Popa, prins in Jakarta de ofiteri acoperiti
Mihai Friptu, seful Directiei de cooperare internationala din cadrul Politiei Romane, ne-a precizat ca primul mandat de arestare internationala pe numele lui Nicolae Popa a fost emis in ziua de 28 ianuarie 2002. "In primul an am primit informatii ca Nicolae Popa ar fi fost localizat in mai multe tari europene, in SUA, Canada sau in unele tari asiatice. Deoarece nu reuseam sa-l prindem, in anul 2003 am apelat la secretariatul general al Interpol pentru procedura speciala, si anume emiterea «notitei rosii», in baza careia Nicolae Popa a fost dat in urmarire in toate cele 186 de tari afiliate.

Am avut informatii atat pe surse tehnice umane conspirate (ofiteri acoperiti – n.r.), cat si deschise (ofiteri la vedere) ca ar fi pe teritoriul Indoneziei. I-am avertizat pe colegii de acolo si, din fericire, acestia au reusit sa-l aresteze", ne-a declarat Friptu. Imediat dupa ce Popa va ajunge in Romania, el va fi preluat de catre procurori, care ii vor lua declaratii in dosarele FNI-FNA-BID-Banca Agricola, sustin surse judiciare. Aceleasi surse nu exclud ca Sorin Ovidiu Vantu sa devina invinuit pentru infractiuni neprescrise, in baza unor probe pe care le poate furniza doar Nicolae Popa.

Scurgeri de informatii prin ofiterul Marinescu
Numele lui Nicolae Popa ca invinuit a aparut in mai multe dosare penale care au legaturi intre ele, si anume in dosarele Fondul National de Investitii (FNI), Fondul National de Acumulare (FNA), Banca de Investitii si Dezvoltare (BID)  si Banca Agricola. Singurul dosar in care Popa a primit deja sentinta definitiva de condamnare la 15 ani inchisoare a fost cel al FNI. Reamintim ca Fondul National de Investitii (FNI) si Fondul National de Acumulare (FNA) au dat faliment in anul 2000, iar investitiile a circa 300.000 de oameni, in valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, s-au evaporat.

Tot in anul 2000 au fost operate primele arestari. Dintre cei arestati au lipsit insa Ioana Maria Vlas (administratorul SOV INVEST) si Nicolae Popa (directorul general al GELSOR), deoarece acestia  au apucat sa paraseasca Romania inainte sa fie dati in consemn la frontiera. Surse judiciare sustin ca plecarea celor doi chiar inainte de a fi arestati preventiv s-ar fi datorat unor scurgeri de informatii "prin vectorul Traian Marinescu", fost ofiter al unui serviciu secret.

Vantu a scapat
Initial, despre Vlas se spunea ca s-ar fi stabilit intr-o tara latino-americana, iar despre Popa ca ar fi in Suedia. Ulterior, au fost vehiculate ca destinatii ale celor doi diverse tari de pe glob. Prima arestata a fost Vlas. Ea a stat ascunsa intr-un chibut din Israel. S-a predat singura la Ambasada Romaniei de la Tel-Aviv si apoi a fost adusa in Romania. In timpul anchetelor si al proceselor, Ioana Maria Vlas a sustinut cu obstinatie ca banii disparuti de la FNI-FNA ar fi ajuns in principal la Sorin Ovidiu Vantu.

De asemenea, Vlas a sustinut permanent ca principalul vinovat de prabusirea FNI ar fi fost acelasi Sorin Ovidiu Vantu. Opinia anchetatorilor si judecatorilor a fost insa alta.  Vantu a fost trimis in judecata doar in dosarul FNA, unde in prima instanta a fost condamnat la doi ani cu suspendare. La apel, procesul a fost tergiversat pana a intervenit termenul de prescriptie, asa ca Vantu a scapat de pedeapsa deoarece dosarul a fost  inchis.

Legatura Nicolae Popa – Banca Agricola
Nicole Popa a fost director general al grupului de firme GELSOR si membru al Consiliului de Incredere al SOV-INVEST, societatea de administrare a FNI. Nicolae Popa a fost judecat in lipsa pentru inselaciune, delapidare si abuz in serviciu contra intereselor persoanei.

Potrivit anchetatorilor, in 1998, in calitate de director general al SVM GELSOR SA, Nicolae Popa  si-a insusit din depozit 65.359 actiuni emise de SC Industrial-ImportExport SA la valoarea de 25.376 lei pentru o actiune, care apartineau SOV-INVEST. El a remis aceste actiuni unui intermediar cu scopul de a fi vandute Bancii Agricole la un pret exagerat de mare – 765.000 lei bucata. Prejudiciul adus Bancii Agricole a fost de circa 50 miliarde lei vechi. Pierderile Bancii Agricole  au fost preluate de AVAS, sustin surse judiciare.

Schema afacerii piramidale
In anul 1995 a fost infiintat GELSOR de catre  Sorin Ovidiu Vantu si Gelu Teodorescu. Prima afacere profitabila a fost cumpararea de actiuni SANEVIT si vanzarea lor la preturi exorbitante chiar inainte de devalorizare. A urmat infiintarea FNI (si a administratorului SOV-INVEST), unde oamenii erau indemnati sa investeasca cu lozinca "Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine". Multi someri si-au investit platile compensatorii la FNI deoarece primirea banilor era conditionata de Guvern cu investirea lor in fonduri de investitii. In afacere a fost antrenat si CEC-ul, care in 1999 a investit 290 miliarde lei si a cumparat 29% din actiunile SOV-INVEST.

In timpul anchetei, s-a stabilit ca o parte din banii FNI si FNA ar fi fost directionati catre Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont. Inainte de prabusirea FNI, grupul de firme GELSOR a reusit sa retraga circa 800 miliarde lei. Cand anchetatorii s-au dus sa ridice baza de date a FNI-FNA si  SOV INVEST, s-a constatat ca mare parte a fost distrusa. Reconstituirea traseului banilor a fost facuta in circa doi ani. Potrivit declaratiilor Ioanei Maria Vlas, din 1999 pana in 2000 FNI ar fi incasat de la investitori circa 3.000 miliarde lei.
De asemenea, ea a sustinut ca acesti bani ar fi ajuns la Sorin Ovidiu Vantu, prin intermediari. Unul dintre ei ar fi fost Nicolae Popa, care ar fi scos pentru Vantu peste 500 miliarde de lei. Mentionam ca pagubele au fost preluate de AVAS, care urmeaza sa-i despagubeasca pe investitorii  constituiti ca parti vatamate in timpul proceselor.

» Vantu: "Popa era prietenul meu"
Sorin Ovidiu Vantu a declarat ieri pentru Mediafax ca fostul director al GELSOR Nicolae Popa este victima unei "manipulari uriase" in cazul FNI. "Popa era prietenul meu. Evident ca imi pare rau", a mai spus omul de afaceri. In ceea ce priveste condamnarea lui Popa la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, Vantu a declarat: "Fereasca Dumnezeu! A fost o porcarie la vremea aceea".

» Fostul director GELSOR – societate prin care se tranzactionau unitati de fond de la FNI – are de executat in Romania 15 ani de inchisoare, fiind condamnat definitiv pentru inselaciune si delapidare in dosarul FNI.

Cele mai citite

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă