2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialAncheta "României libere" a băgat spaima în mafia petrolului

Ancheta „României libere” a băgat spaima în mafia petrolului

Interceptarea unor convorbiri dintre Attila Peter Racz şi Ion Livadariu, capii unei puternice reţele de contrabandă cu combustibil, dezvăluie panica pe care le-a produs-o o amplă anchetă publicată de România liberă despre afacerile ilegale ale grupării Racz şi modul în care mafia petrolului ameninţă siguranţa statului.

„Aacerea gri-petrol” era titlul anchetei publicate de România liberă luni 6 iunie, referitoare la „Mafia petrolului” şi la gradul implicării în tranzacţii ilegale cu combustibil a omului de afaceri de origine maghiară, Attila Peter Racz – apropiat al patronului echipei Poli Timişoara, Marian Iancu. Impactul amplelor dezvăluiri făcute de RL în acea zi a fost atât de masiv încât a putut fi înregistrat şi de procurorii DNA şi ofiţerii SRI, care au interceptat discuţiile dominate de panică dintre capii reţelei destructurate recent autorităţile judiciare. Attila Peter Racz, spre exemplu, este uimit de cât de bine i-au fost documentate afacerile şi se teme de urmările penale ale unor asemenea dezvăluiri. 

Acest lucru rezultă din referatul Direcţiei Naţionale Anti-corupţie, prin care anchetatorii au obţinut arestarea preventivă a lui Racz, a fraţilor Stelian şi Ion Livadariu şi a omului de legătură al acestuia, Dumitru Costache. „Dincolo de numeroasele probe aflate la dosar, poate cel mai elocvent aspect în legătură cu reacţia inculpatului Racz Peter Attila în principal şi, în subsidiar, reacţia inculpaţilor Livadariu Ion şi Livadariu Stelian este dată de starea de temere pe care a avut-o după apariţia unui articol în ziarul România liberă, în care, poate pentru prima dată explicit, se arată faptul că reţeaua creată de inculpatul Racz Peter Attila este responsabilă de activitatea evazionistă de la Slobozia, unde infracţiunea s-a derulat prin intermediul SC Texas SRL”, se arată în referatul DNA obţinut de RL.

În materialul la care fac referire procurorii anticorupţie, ziarul nostru a detaliat atunci schema completă a afacerii Texas Oyl şi a prezentat numele celor care, din culise, deţin înttregul control al operaţiunilor, în condiţiile în care la vedere activa ca administrator al societăţii Texas Oyl un tip fără studii, Florin Ciocoi. Acesta din urmă, un personaj care absolvit doar două clase, administra, în acte, o societate comercială care derula tranzacţii de zeci de milioane de euro. În esenţă, firma Texas Oyl obţinuse autorizaţie de antrepozit fiscal pentru fabricarea unui produs, „Petrotex”, la realizarea acestuia fiind nevoie şi de motorină Euro 5. Procurorii au stabilit că, de fapt, membrii reţelei din jurul Texas Oyl nu fabricau „Petrotex”, ci comercializau la negru motorina Euro 5 prin mai multe firme-fantomă. România Liberă a mai arătat în materialul invocat de procurorii DNA şi legăturile dintre Attila Peter Racz şi un alt baron al petrolului, Marian Iancu.

Oameni cu relaţii întinse în instituţiile statului

În referatul consultat de RL, prin care procurorii au obţinut arestarea lui Attila Peter Racz, este lămurit şi mecanismul intern de funcţionare a reţelei Racz, dar, la fel de important, şi faptul că membri grupării aveau acces la personaje importante din instituţii locale şi centrale ale statului. „Deşi inculpaţii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru au încercat, chiar dacă friza ridicolul, să arunce toată vina pe inculpatul Ciocoi Florin, omul de paie cu două clase primare, din probele administrate rezultă fără putinţă de tăgadă că cei care au constituit grupul infracţional organizat sunt cei împotriva cărora se face prezenta propunere de arestare (Racz&Co – n.r.), oameni bine poziţionaţi social, cu întinse şi «valoroase» relaţii în instituţiile statului, atât pe plan local, cât şi pe plan naţional, până în cele mai înalte straturi ale administraţiei şi nu numai”, se arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care s-a cerut arestarea lui Racz.

Fierarul milionar în euro

Mai mult, anchetatorii dezvăluie anvergura naţională pe care a căpătat-o reţeaua coordonată de Attila Peter Racz. Spre exemplu, gruparea în cauză putea distribui ilegal motorina în orice colţ al ţării, pentru că era conectată la un număr suficient de benzinari. În plus, chiar dacă riscau să fie prinşi la un moment dat, membrii reţelei Racz erau suficient de motivaţi să-şi continue afacerile întrucât, date fiind relaţiile pe care le aveau în statul român, aveau certitudinea că vor scăpa uşor. Iată un pasaj elocvent din referatul DNA: la reţea au aderat „entităţi aflate în toate zonele ţării din punct de vedere geografic, fiind folosiţi pentru distribuirea motorinei, de exemplu, ben-zinari din aproape toate regiunile ţării, caracatiţă care în prezent se reface la Vaslui, nefiind speriaţi că cei de la Slobozia au fost prinşi, datorită credinţei că nu au lăsat urme, că îi pot capacita material pe inculpaţi, care, eventual, vor primi o pedeapsă, convinşi fiind că relaţiile formate îi vor apăra”.

Potrivit DNA, firma prin care reţeaua lui Attila Peter Racz urma să facă afaceri frauduloase în Vaslui este Black Bitumen. Tiparul, acelaşi: „De remarcat este faptul că aşa-zisul administrator al nou- createi societăţi, Ursuleanu Dumitru Radu, este, ca de obicei, şomer, având ca sursă de venit ajutorul de şomaj, studii gimnaziale şi profesia fierar, fiind cel care urma să desfăşoare afaceri de milioane de euro săptămânal. Trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de inculpatul Ciocoi Florin de la SC Texas SRL, de astă dată administratorul de la SC Black Bitum a terminat măcar ciclul gimnazial”. 

„Scrie acolo şi de mine mult. Şi de Împăratul”

Convorbire din 7 iunie 2011, purtată între Attila Peter Racz şi Ion Livadariu (ambii arestaţi). Potrivit DNA, „Împăratul” la care se referă Attila Peter Racz în discuţiile sale este Marian Iancu, omul de afaceri maghiar lucrând în urmă cu mai mulţi ani pentru patronul echipei Poli Timişoara. După aproape două luni de la această discuţie, cei doi au fost reţinuţi şi se află şi acum în arest.

 
Racz: Să iei România.

 
Livadariu: Mi-a zis să avem puţină răbdare.

 
Racz: Aha. Să iei România liberă, România liberă de ieri.

 
Livadariu: Aha.

 
Racz: Scrie acolo şi de mine mult. Şi de „Împăratul”.

 
Livadariu: Aha.

 
Racz: Şi de Digi, şi tot.

 
Livadariu: România?

 
Racz: România liberă de ieri.

 
Livadariu: Aha.

 
Racz: Dacă mai poţi să iei, dacă nu, pe internet să-l găseşti. Am plecat azi noapte de, pe drumuri, o să ajung şi io pe la tine.

 
Livadariu: A, ajungi aici la mine?

 
Racz: O să ajung, da. Mă duc la Bucureşti să văd ce pot să fac acolo pentru, aseară am aflat şi io şi am plecat. Vreau să mă liniştesc un pic.

 
Livadariu: Ce, ai ceva probleme?

 
Racz: Păi dacă citeşti, pe urma asta poate, poate să înceapă din nou cu mine, ştii ?

 
Livadariu: Aha.

 
Racz: O să vezi tu.

 

Prejudiciu de 16 milioane euro

Attila Peter Racz a fost reţinut pe 26 iulie, iar de atunci se află în arest preventiv. El este acuzat că, împreună cu partenerii săi, Stelian şi Ion Livadariu şi Dumitru Costache, coordonează o reţea de contrabandă cu produse petroliere care a prejudiciat bugetul de stat cu circa 16 milioane euro. Principala societate pe care au „operat” Racz&Co a fost Texas Oyl, din Slobozia.

____

2011/08/11//193446-tabel.jpgClick pe tabel pentru a mări

Iată schema afacerilor controversate cu produse petroliere, dar şi un fragment despre Attila Peter Racz, ambele extrase din ancheta “Afacerile gri-petrol”, publicată de România liberă în 6 iunie. După cum se observă, în schemă apare, printre altele, şi numele fostului deputat PDSR, Gabriel Bivolaru. După ce a executat trei ani de închisoare pentru devalizarea BRD, Bivolaru a revenit în afacerile cu carburanţi în spatele unor firme off-shore. Operaţunile sunt însă anchetate de procurori.

„Numele lui Racz apare tot mai des in monitorizările anchetatorilor, fiind suspectat că este unul dintre cei care coordonează multe din operaţiunile ilegale dintre industria petrolului. Acum zece ani, Peter Attila Racz era implicat in mai multe afaceri cu petrol. Astăzi, el mai figurează, oficial, doar in două. În rest, numele său este suspectat că patronează firmele unde apar rudele sau prietenii săi. Pe verticală, afacerile grupului pleacă din Constanţa şi ajung la Oradea. Dar multe firme din Bulgaria sau Ungaria sunt menţionate că ar fi in sfera sa de influenţă. Născut în Oradea, Peter Attila Racz locuieşte la Budapesta. (…) Investigatorii suspectează că, prin intermediul unor interpuşi, majoritatea cetăţeni maghiari, Peter Racz controlează zeci de companii în ţară şi în statele vecine.“

____

 

Cele mai citite

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Simona Halep, omagiu impresionant pentru Rafael Nadal înainte de retragerea acestuia!

Simona Halep și-a arătat încă o dată admirația pentru Rafael Nadal, cu ocazia ultimului turneu din cariera legendarului tenismen spaniol. Gestul româncei reflectă respectul...

Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment pentru cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Grecia, informându-i că pe 20...
Ultima oră
Pe aceeași temă