Bilanţ penal: achiziţii publice cu dedicaţie pentru o firmă abonată de ani buni la contracte cu statul, 3 milioane euro prejudiciu la bugetul de stat şi trei foşti directori trimişi în judecată.
Fostul director general al Nuclearelectrica din perioada 2000-2005, Ioan Rotaru, şi alţi doi foşti directori ai companiei au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-o anchetă bazată pe un raport al Curţii de Conturi care dezvăluia prejudicii de milioane de euro create de inculpaţi bugetului de stat. Miza: mai multe contracte acordate fără licitaţie grupului de firme Tess Conex din Iaşi, ai cărui reprezentanţi, soţii Prisecaru, au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Tereza şi Ioan Prisecaru sunt acuzaţi de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu. Aceştia s-au situat mai mulţi ani în Top 300 Capital, cu o avere estimată la peste 40 milioane dolari.
3 milioane de euro cadou
Curtea de Conturi a stabilit că societatea Tess Conex a beneficiat de 23 de contracte acordate direct, fără licitaţie, de către Nuclearelectrica. Potrivit raportului de control, „la sucursala Cernavodă şi la sediul Nuclearelectrica (…) nu au fost respectate prevederile legale privind achiziţiile publice”, prejudiciul rezultat depăşind 12,6 milioane lei (circa 3 milioane euro). Mai mult, controlorii financiari precizează că fostul director de dezvoltare al Nuclearelectrica, Gheorghe Ispas, ar fi susţinut că Tess Conex Iaşi ar fi unicul furnizor-importator al unor produse. „Din verificări a rezultat că nu Tess Conex SA a importat aceste produse, ci societatea Sinergic Grup Steel Import Export Bacău. Tess Conex a folosit un intermediar, după care a refacturat produsele la preţuri de speculă”, concluzionează oficialii Curţii de Conturi. De altfel, Gheorghe Ispas, fost director al Direcţiei Investiţii, şi Traian Cezar Irimie, ex-director al Direcţiei Finanţe Patrimoniu din Nuclearelectrica, sunt şi ei învinuiţi de procurori pentru abuz în serviciu. Aceasta, pentru că prin felul în care şi-au desfăşurat activitatea au favorizat accesul firmei Tess Conex la aceste contracte.
Echipa de control de la Curtea de Conturi a mai descoperit nereguli şi în atribuirea contractului pentru servicii de multiplicare (xerocopiere) încheiat de conducerea Nuclearelectrica, pe 22 aprilie 1998, cu firma ROEL SRL şi prelungit ulterior. În urma verificării documentelor, s-a constatat că oferta făcută de „rivalul” ROEL, compania XEROX, era mult mai avantajoasă decât cea declarată câştigătoare. Potrivit Curţii, acceptând oferta Xerox, Nuclearelectrica ar putut economisi câteva mii de euro lunar.
Soţii şi conexiunile
Presa ieşeană a scris despre patronii Tess Conex că au reuşit să se „aboneze” la contracte cu statul în orice perioadă, indiferent de culoarea politică a puterii. În mandatul PSD, cei doi soţi au preluat controlul mai multor fabrici de stat, cum ar fi Simta, Agmus şi Adimet. În perioada 2005-2008, Tereza şi Ioan Prisecaru şi-au extins afacerile în domeniul imobiliar, achiziţionând importante proprietăţi în municipiul Iaşi. În acelaşi interval de timp, un director din grupul de firme Conex, Florin Ungureanu, a ocupat funcţia de subprefect al judeţului.
23 de contracte, fără licitaţie, a primit firma Tess Conex de la Nuclearelectrica.