1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialAfacerea "Selecta"

Afacerea „Selecta”

Incep sa apara si la Pitesti manariile facute de angajatii primariei sub obladuirea celor doi viceprimari si a primarului (PSD), aflat de 13 ani in fruntea urbei. Este totusi pentru prima data cand mai marii primariei vor trebui sa dea socoteala. Si nu oricui, ci forurilor europene. Iar aceasta are loc intr-un an hotarator aderarii Romaniei la UE.

Cert este ca OLAF (Oficiul de Lupta Antifrauda Financiara) al CE a sesizat Guvernul, iar Executivul a sesizat Parchetul Curtii de Apel Pitesti si IJP Arges, Politia si Parchetul urmand sa-i ancheteze pe functionarii din primarie care au derulat fondurile nerambursabile europene, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune, fals si uz de fals, in dosarul nr. 191/P/ 02.06. 2005.

Proiecte si numai proiecte

In 2001, Primaria Pitesti se lansa in Proiectul „Selecta”, numit si Life 99ENV/RO/6748 Selecta, finantat de Programul comunitar european „Life – Protectia Mediului”. Valoarea proiectului a fost de 816.000 euro, din care 43% reprezenta contributia UE. Proiectul „Selecta” prevedea realizarea unei actiuni-pilot de precolectare selectiva a deseurilor menajere in habitatul colectiv, concomitent cu actiuni de transport, stocarea si valorizarea materialelor selectate.
Proiectul s-a derulat aproape 2 ani si jumatate, mai exact 30 de luni, perioada in care Primaria Pitesti a intrat in parteneriat cu ONG-ul bucurestean Gestionaires Sans Frontieres, actuala Gie Folos, ONG care nu se face vinovat cu nimic de manariile functionarilor primariei.

Gunoiul – sursa de venit, dar si de infractiuni tipic romanesti, pe banii Europei

Cu aproape 2 ani si 6 luni in urma s-a incheiat derularea proiectului „Selecta” si, cand toata lumea credea ca peste proiectul in cauza s-a asternut uitarea, au aparut si oficialii OLAF in control, care dupa mai multe verificari au constatat ca „nu au fost efectuate lucrari si servicii ce figurau ca fiind executate, fara ca vreodata sa fi fost efectuate, dar pentru care au fost alocate fonduri cu lopata, iar pentru serviciile efectuate au fost declarate sume de bani mult mai umflate decat cele mentionate in facturi si devize”.
Ca urmare a constatarilor oficialilor europeni de la OLAF, a fost intocmit un dosar, ce a fost remis Executivului Romaniei, iar Guvernul a sesizat Parchetul Curtii de Apel Pitesti. Astfel, in data de 2 iunie a.c. a fost intocmit dosarul nr. 191/P/2005, avand ca obiect tocmai sesizarea Executivului. De la Parchet, dosarul 191/P/2005 a ajuns pe biroul sefilor IJP Arges, unde se efectueaza deja cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune, fals si uz de fals, urmand sa fie identificate persoanele implicate in derularea proiectului „Selecta” si sa se stabileasca eventualele vinovatii ale acestora, in functie de responsabilitati si implicari.

Primaria Pitesti si Consiliul Local, bune de plata

Afacerea „Selecta” mai are, in afara aspectului penal, si o latura civila, trebuind, ca si in cazul Primariei Constanta, sa inapoieze UE o diferenta de fonduri ce nu se regaseste in nici un document. Cheltuieli nejustificate, facute pe lucrari fictive, prin care s-a incercat „fraierirea” oficialilor europeni. Suma ce trebuie returnata Bruxelles-ului este de 300.000 euro. Suma ce va trebui gasita undeva. Iar o asemenea suma nu poate fi luata decat din bugetul local. A fost gasita insa o solutie tipic romaneasca: municipalitatea a solicitat Bruxelles-ului in mai multe randuri pasuirea la plata datoriei. UE a acceptat pana in luna mai, dupa care a refuzat in termeni categorici o noua reesalonare. Datoria fusese deja esalonata pe mai multe transe: prima transa (de 168.647 euro) inregistra la 15 aprilie penalitati de intarziere de 4.998 euro. A doua transa (de 1.0793 euro) avea penalitati de 807 euro, iar la sfarsitul lunii aprilie debitul Primariei Pitesti fata de UE ajunsese la 285.148 euro. Achitarea acestei datorii trebuie trecuta prin CL si mai trebuie si aprobata. Printre cei care s-au ocupat nemijlocit de aspectul financiar al proiectului „Selecta” se numara contabilul sef al Primariei Pitesti, Viorica Orasanu, care declara ca „nu exista nici un fel de datorii. Sunt scorneli si-atat. Nu a fost nici o problema cu „Selecta””. Cu toate acestea, atat Viorica Orasanu, cat si primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, au „dat cu subsemnatul”. E drept, nu mergand ei la „Mahomed”, ci venind „Mahomed” la… Primarie! Pentru ca… asa procedeaza „organele” din teritoriu, aflate in subordinea sefului Politiei Romane, respectiv seful Antifrauda din IJP Arges, comisar Florin Mocanu. Primarul Pendiuc, desi nu recunoaste ca ar fi dat cu „subsemnatul”, declara: „Am discutat cu politistii. Daca te duci intr-o institutie, trebuie sa vorbesti”. Purtatorul de cuvant al IJP Arges a fost si mai laconic: „In momentul de fata, experti economico-financiari fac cercetari. In functie de rezultat, vom stabili si impotriva cui se va incepe urmarirea penala. Restul sunt informatii clasificate”.
Intr-un alt dosar greu, „Piata Vasile Milea”, au fost luate declaratii membrilor Comisiei de licitatie din cadrul Primariei Pitesti, care au declarat drept castigatoarea licitatiei de modernizare a „Pietei Vasile Milea” firma argeseana „Conarg” SA, dosar aflat in lucru la PNA Pitesti, ce a facut cale intoarsa la Serviciul Cercetari Penale al IJP Arges. Procurorii PNA Pitesti au retrimis dosarul „Piata Vasile Milea” pentru completarea cercetarilor efectuate de ofiterii de la Cercetari Penale. O situatie care poate avea doua motivari: fie ofiterii Serviciului Cercetari Penale Arges nu-si cunosc meseria, fie este inca un tertip al procurorilor PNA Pitesti de a mai tergiversa dosarul in cauza alte cateva luni, poate chiar cativa ani. Precizam ca Proiectul „Modernizarea Pietei Milea” a costat Primaria Pitesti peste 19 miliarde lei, desi oferta altei firme a fost de numai 14,2 miliarde lei. Cu toate acestea, a fost acceptata oferta firmei „Conarg”, al carei patron, Horia Patrascu, era la momentul organizarii licitatiei consilier local, conflictul de interese fiind cum nu se poate mai evident de-atat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă