-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodTimisoara - de la mica Viena la noul Veneto

Timisoara – de la mica Viena la noul Veneto

In ultimii ani, prezenta investitorilor italieni in Romania si in special in Banat a cunoscut o crestere spectaculoasa. Zona de vest a Romaniei a devenit pentru muti oameni de afaceri din peninsula o a doua patrie, iar astazi comunitatea italiana este o prezenta fireasca in peisajul socioeconomic banatean. O dovedeste fara echivoc existenta celor peste 2000 de companii italiene existente la ora actuala in Timis, dar mai ales prezenta celor mai bine de 13.000 de cetateni din peninsula care au ales sa traiasca in acest colt de tara.

„Climatul multicultural si multietnic din Timisoara a favorizat si favorizeaza crearea de familii mixte, iar cele romano-italiene nu pot face exceptie”, spune Claudia Belei, consilier in cadrul Camerei de Comert Timisoara.

Colonistii italieni au pus bazele industriei matasii

Italia este de cativa ani buni principalul partener comercial si de afaceri al judetului Timis. Investitiile italiene se situeaza pe primul loc in clasamentul principalilor investitori din judet atat ca numar de firme, cat si din punct de vedere al capitalului social investit. Conform statisticilor oficiale, la nivelul lunii iunie 2006 in Timis erau inregistrate 2.177 de societati italiene si mixte (dintr-un total de 6.011 firme straine), cu un capital investit de aproape 200 milioane de dolari, adica aproape o treime din capitalul strain investit in judet. Pozitia favorabila si privilegiata, in vecinatatea granitei de vest a Romaniei, potentialul economic semnificativ din zona, forta de munca calificata, precum si o infrastructura in plina dezvoltare sunt numai cateva dintre argumentele care i-au determinat pe oamenii de afaceri italieni sa aleaga Banatul. Putini stiu, poate, ca in realitate prezenta italiana in aceasta regiune are insa radacini mult mai vechi.
Primii italieni care s-au stabilit in Banat au fost colonizati intre anii 1733 si 1736 de catre colonelul Franz Leopold Anton Ponz, Freiherr von Engelshoffen, in prinicpal in „Karan pusta”, la 20 kilometri nord de Timisoara, localitatea Carani de astazi, dar si in Freidorf, Ciacova si Timisoara.
Ca si in prezent, cei mai multi proveneau din nordul Italiei (pe atunci aflat sub stapanire imperiala). Primele afaceri demarate de italieni in Banat au fost orientate spre industria matasii si cultura orezului. In toamna anului 1733, in Banat a sosit un alt grup de italieni, condus de Josef d'all Avo, din Trento, colonizarea continuand si anul urmator. Cel de-al doilea val s-a intregistrat intre anii 1735 si 1739.
Multi oameni din aceste grupuri au fost colonizati fortat, printre ei numarandu-se refugiati politic eliberati de armata Austriei, dupa pierderea in razboi a teritoriilor italiene. Intre 1000 si 2000 de italieni au sosit in Banat in acea perioada, insa in 1741 doar 155 de familii mai ramasesera aici. Multi au murit iar altii au ales sa se intoarca la casele lor. Cel de-al treilea val de italieni a sosit la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a lucra in zona industriala a Banatului Montan, in fabricile de otel si metale neferoase de la Anina si Otelu Rosu (judetul Caras-Severin).

De la turism la afaceri

Daca in anii '70-'80 prezenta italiana in Banat si in special in Timisoara era una mai degraba turistica, dupa 1990 cetatenii din peninsula s-au orientat spre afaceri.
Una dintre cele mai vechi investitii italiene din Timis, care functioneaza cu succes si in prezent, este Euroconstruct SA, activa in domeniul constructiilor inca din anul 1991. Firma are o cifra de afaceri de peste 6 miliarde de lei si aproape 200 de angajati. Printre cele mai mari investitii italiene (peste 50 de milioane de euro investite in productie) se numara Zoppas Industries Romania SRL, firma ce activeaza din anul 1997 in orasul timisean Sannicolau Mare. Compania fabrica masini si aparate electrocasnice si are o cifra de afaceri de aproape 10 miliarde de lei.
Prezente la fel de importante in peisajul economic banatean sunt si companiile Technic Development, activa in domeniul fabricarii incaltamintei, General Beton Romania, profilata pe fabricarea betonului, Incontro Prefabbricati, avand ca activitate fabricarea elementelor din beton pentru constructii, Butan Gas International, distribuitor national de gaz petrolier lichefiat.
Desi cele mai multe investitii italiene sunt orientate spre sectoare precum servicii (48%), comert (18%), industrie (17%), agricultura (11%) si constructii (6%), exista si companii care produc lucruri mai putin obisnuite. Un exemplu in acest sens este reprezentat de Moranduzzo Romania SRL, profilata pe productia de articole decorative pentru sarbatorile de iarna, si Arte Poggiali SRL, care produce articole din sticla. De circa zece ani incoace interesul italienilor s-a indreptat spre terenurile din vestul Romaniei, iar la ora actuala peste 40.000 hectare de pamant se afla in proprietatea unor investitori din peninsula, care au dezvoltat importante afaceri in agricultura. Prezenta semnificativa in Timis a investitorilor italieni a dus la necesitatea infiintarii, dupa 1990, nu doar a unui consulat general, dar si a unui birou de consultanta pentru IMM destinat oamenilor de afaceri din peninsula.
Intrucat aproape un sfert din investitiile italiene in Timis sunt din zona Veneto, (Treviso, Padova, Verona etc.), in cadrul Camerei de Comert a luat fiinta in 2002 Biroul Italia. Aici functioneaza „Antenna Veneto” – creata in colaborare cu Centro Estero delle Camere di Commercio del Veneto si, mai recent, „Antenna Lombardia”.

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

Marcel Ciolacu a confirmat: Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliției la prezidențiale

Decizia, deja stabilită la nivel politic, urmează să fie validată, oficial, în cadrul unui Congres comun al PSD, PNL și UDMR Președintele PSD, Marcel Ciolacu,...

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă