» Opt timbre "Cap de bour" au facut dintr-un exemplar din "Zimbrulu si Vulturulu" cel mai scump ziar din lume.
» Romania este pe locul sapte in lume in clasamentul celor mai frumoase marci postale.
» Romfilatelia vinde anual timbre de 12 milioane lei si a castigat, in patru ani de existenta, un milion de euro.
Cel mai scump ziar din lume, un exemplar din "Zimbrulu si Vulturulu", cumparat cu 829.500 de euro, dar evaluat la trei milioane de euro, are toate sansele sa-si mareasca valoarea pana la sfarsitul acestei saptamani. Ziarul, aflat in colectie particulara, este expus la Bucuresti, la Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008, si a fost inscris intr-o competitie de filatelie arbitrata de federatia internationala de profil.
La competitie participa aproape toate colectiile expuse, cu exceptia a sase colectii, printre care cea a reginei Marii Britanii. Timbrele romanesti sunt acum printre cele mai apreciate din lume, Romania detinand locul sapte, dupa tari precum Rusia sau Austria, intr-un clasamentul mondial al celor mai frumoase emisiuni de marci postale contemporane.
Expozitia EFIRO 2008, ce se desfasoara pana pe data de 27 iunie la Complexul Romexpo, reuneste peste 800 de colectii de piese filatelice ale unui numar de peste 650 de colectionari din 86 de state. "Pot sa afirm cu certitudine ca cele mai bune timbre din lume se afla acum in Romania", a declarat Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane. Valoarea totala a pieselor expuse se ridica la circa 800 milioane de euro, iar acest lucru este confirmat si de prezenta, din 20 in 20 de pasi, a agentilor de paza care acompaniaza alte solutii sofisticate de securitate. Sunt prezente piese filatelice rare, printre care si timbre din prima emisiune "Cap de bour", Penny Black, primul timbru postal din lume, sau scrisoarea recomandata descoperita dupa explozia bombei nucleare de la Hiroshima, epistola care inca mai pastreaza urme de radiatii.
O greseala de milioane
Dar cea mai remarcabila piesa, dupa cum spune Leonard Pascanu, este ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", care, alaturi de Tete Beche din colectia de 27 de parale – ce face parte din colectia lui Carol al II-lea, reprezinta cele mai mari raritati ale lumii filatelice.
"Zimbrulu si Vulturulu" este cel mai scump ziar din lume, lucru atestat si de Cartea Recordurilor. Acesta a aparut pentru prima data in luna noiembrie a anului 1858, fiind tiparit la Iasi. La acea vreme, expedierea prin posta a unui exemplar de ziar costa 5 parale, insa printr-o intamplare pe respectivul exemplar s-au aplicat opt marci postale "Cap de bour" de 5 parale din a doua emisiune din 1858. Destinatia sa era orasul Galati, unde a fost cumparat de un librar, colectionar de timbre, dar dupa aceea urmele proprietarilor sai s-au pierdut. A reaparut abia in 1969, cu ocazia unei expozitii mondiale organizate la Sofia, unde a si castigat Marele Premiu.
Pana in decembrie 2006, ziarul s-a aflat ani buni in colectia Tomasini, fiind depus intr-o banca din Elvetia, alaturi de multe alte marci postale romanesti de mare valoare pentru patrimoniul nostru.
In urma unei licitatii organizate de Casa Feldman la Geneva, ziarul a ajuns in posesia lui Joseph Hackmey, un colectionar de origine israeliana (dar care si-a stabilit resedinta la Londra, in fostul palat al printesei Diana, pe aceeasi strada cu Ambasada Romaniei din Marea Britanie). El a platit un pret de 700.000 euro, care cu taxe si comisioanele aferente a ajuns in final la 830.000 de euro. "Este cea mai mare raritate a filateliei romanesti si din pacate Guvernul roman nu a facut vreun efort sa-l aduca inapoi in patrimoniul nostru, desi a avut ocazia la acea licitatie – a spus Pascanu. Joseph Hackmey s-a bucurat ca l-a cumparat atat de ieftin, participa cu el la expozitii unde aduna premii, iar valoarea reala a exemplarului este de 3 milioane de euro. Este o sansa cu care te intalnesti o data la 30-40 de ani, atunci cand moare proprietarul".
Pascanu a mai spus ca Romania este plina de filatelisti, insa colectiile in valoare de 3-4 milioane de euro pot fi numarate pe degetele de la o mana.
La ROFIRO se gasesc insa piese si pentru colectionarii de rand. Sunt si case de licitatii, precum Yaman Company SRL, o afacere a Silvanei Budisteanu, sotia fostului ministru al Comunicatiilor si Postei, Sorin Pantis sau chiar Casa David Feldman. Timbrele oferite de acestea pornesc si de la 10 euro, dar pot fi vazute si piese de zeci de mii de euro. Pentru pasionatii fara mari pretentii, autoritati emitente din multe tari precum Germania, Austria, Italia, Ungaria, Rusia, Coreea, Arabia Saudita, Kuweit sau Bahrein pun in vanzare cele mai frumoase emisiuni de timbre ale lor la preturi incepand si de la 1 sau 10 euro.
2005, cel mai rodnic an pentru timbre
Romania vinde anual, in intreaga lume, timbre in valoare de sute de mii de euro. Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, autoritatea emitenta a marcilor postale romanesti, spune ca cel mai bun an a fost 2005, cand s-au incheiat contracte in valoare de peste 800.000 de euro.
Practic, Romfilatelia vinde, atat pe piata externa, cat si pe cea interna, timbre in valoare de 10-12 milioane de lei anual si a obtinut in cei patru ani de existenta un profit cumulat de aproximativ un milion de euro.
"Vindem unor negustori care au contracte comerciale cu dealeri din intreaga lume", a declarat Cristina Popescu. "In plus, am determinat colectionarii straini sa se indrepte spre Romania cu mai mare interes, pentru ca am participat de fiecare data de la infiintarea companiei (in anul 2004) cu stand propriu la mai toate expozitiile filatelice importante." Un exemplu elocvent pentru cresterea acestui interes este timbrul Europa Gastronomie, realizat de Octavian Penda, care la data emiterii – 9 mai 2005 – avea o valoare de 18 lei (180.000 lei vechi) setul de blocuri iar, dupa numai cateva luni, in septembrie, acestea se regaseau in catalogul Michel (barometrul filateliei mondiale) la un pret de 45 de euro.
» Cap de bour – 150 ani
EFIRO constituie un eveniment filatelic de traditie in Romania, prima expozitie de acest fel avand loc in anul 1932, sub patronajul Regelui Carol al II-lea. Caracterul special al lui EFIRO 2008 e dat de faptul ca este prima expozitie filatelica mondiala din tara noastra cu acces pentru colectionari din intreaga lume. Ea este organizata de Posta Romana, cu ocazia celebrarii a 150 de ani de la emiterea primelor marci postale romanesti, celebrele "Cap de bour".