» Jurnalistul nascut in California, al carui tata este roman plecat in anii ’50 in SUA, a primit Premiul Pulitzer pentru o serie de reportaje realizate in Irak.
» Fainaru a declarat ca, desi e o decizie foarte greu de luat, se va intoarce in State
A inceput scriind despre sport si a ajuns sa castige un Pulitzer pentru o serie de reportaje despre soldatii americani din Irak.
Steve Fainaru, corespondent al Washington Post, a inceput sa scrie despre Irak inca din 2004. In urma cu doi ani, Fainaru a fost nominalizat la Premiile Pulitzer pentru reportaj, dar premiul – un fel de Oscar pentru presa (si literatura) dat inca din 1917 – l-a primit pe 7 aprilie.
Fainaru este nume romanesc. Tatal sau, Harry, roman, a fost detasat ca diplomat in Statele Unite in anii ’50 si a scris o perioada pentru un cotidian romanesc din Detroit. Steve s-a nascut in Mountain View (California) si a studiat jurnalismul la Universitatea din Missouri. Dupa 1984, cand a terminat jurnalismul, Steve Fainaru s-a dedicat sportului, mai precis relatarilor sportive. A inceput colaborand cu publicatii mici, aproape necunoscute. A scris pentru Courant articole despre echipa de baseball Red Sox, a continuat cu Boston Globe, unde a petrecut alti 11 ani scriind despre sport. In 2000 este cooptat in echipa Washington Post, scriind tot despre sport. In acest timp, isi incheie si cursurile postuniversitare la Universitatea din Columbia, obtinand o diploma in afaceri internationale.
Articolele scrise de Steve Fainaru care au atras atentia juriului Pulitzer sunt despre firmele private de paza care au contract cu Departamentul de Stat si care activeaza in Irak. Numai ca, de cele mai multe ori, activitatea acestor firme este la limita legalitatii.
Intr-un articol publicat la sfarsitul lunii mai 2007, Steve Fainaru scria despre angajatii Blackwater USA, care au deschis focul pe strazile Bagdadului. Steve recunoaste ca firmele private de paza care activeaza in Irak au o responsabilitate enorma, iar faptul ca opereaza in zone de conflict le impinge deseori la folosirea armelor de foc. Numai ca angajatul Blackwater, firma care are incheiat cu Departamentul de Stat un contract in valoare de 109 milioane de dolari, a deschis conflictul impuscand in cap un taximetrist irakian.
Intrebat cu ocazia decernarii acestui premiu daca se va intoarce in Irak, Fainaru a spus ca este o decizie foarte grea, dar s-a hotarat sa se intoarca.
"O zi istorica pentru Washington Post"
"O zi istorica pentru Washington Post" – aprecia, la anuntarea premiilor, directorul executiv Leonard Downie Jr., avand in vedere ca este pentru prima data cand cotidianul american, cel mai mare din Washington, castiga sase premii Pulitzer la aceeasi editie. In intreaga istorie a Premiilor Pulitzer, o singura publicatie a castigat mai multe premii la o singura editie. Este vorba despre The New York Times, care a primit sapte recompense in 2002, mai ales pentru reflectarea atentatelor de la 11 septembrie.
In plus, Washington Post a primit si cea mai importanta distinctie acordata in cadrul Galei Pulitzer – Premiul pentru Serviciu Public – datorita atat felului in care a fost prezentat subiectul masacrului de la Universitatea Virginia Tech din 2007, cat si reportajelor facute la Walter Reed, spitalul veteranilor de razboi americani. Acestea din urma au provocat un imens scandal in SUA, pentru ca au aratat cum spitalul respectiv colcaia de gandaci si sobolani, iar veteranii raniti erau nevoiti sa astepte luni de zile pana sa-si primeasca ajutorul social. Urmarea a fost ca secretarul presedintelui Bush pentru Armata, Francis Harvey, s-a vazut obligat sa-si dea demisia.
» Si un Pulitzer pentru Bob Dylan
Premiul Pulitzer pentru fictiune i-a fost atribuit anul acesta scriitorului Junot Diaz, pentru cartea "The Brief Wondrous Life of Oscar Wao", iar Pulitzer-ul pentru non-fictiune i-a revenit istoricului de origine ceha Saul Friedlander, pentru cel de-al doilea volum din lucrarea "Germania nazista si evreii", consacrat perioadei 1939-1945, a exterminarii. si Bob Dylan a primit o distinctie speciala, "pentru impactul profund asupra muzicii populare si culturii americane, marcat de compozitii de o extraordinara putere poetica". Din juriul care da Premiile Pulitzer fac parte Lee Bollinger, presedintele Universitatii Columbia, si aproximativ 20 de persoane alese dintre laureatii editiilor precedente. Premiul isi ia numele de la Joseph Pulitzer, jurnalist de origine maghiara, care s-a facut cunoscut in presa scrisa de la sfarsitul secolului al XIX-lea.