1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRami, „Regele Siriei" din constelaţia mafiotă Assad

Rami, „Regele Siriei” din constelaţia mafiotă Assad

SUA şi UE au impus sancţiuni împotriva miliardarului sirian Rami Makhlouf, pe care îl consideră principalul beneficiar al regimului corupt de la Damasc şi participant la represiunea sângeroasă aflată în curs în Siria. Autorităţile de la Bucureşti au decis, la rândul lor, îngheţarea conturilor acestuia din România.

 

La 9 mai, UE a adoptat sancţiuni contra 13 responsabili sirieni, civili, militari şi  din aparatul de securitate. Pentru participarea lor la represiunea sângeroasă a manifestaţiilor populare din Siria, ei vor fi privaţi de viză pentru spaţiul european şi le vor fi îngheţate conturile în toate ţările Uniunii. Inginerul Rami Makhlouf, văr al preşedintelui Bashar Al-Assad, ocupă poziţia a 8-a în această listă în care figurează şi numele fratelui său mai mic, Hafez Makhlouf, înalt responsabil al Securităţii statului,  vărul Maher Al-Assad, adevăratul şef al represiunii, alt văr, Atef Najib, fost director al Securităţii politice la Daraa, şi alţi veri mai îndepărtaţi, Mounzer şi Fawwaz Al-Assad, evidenţiaţi pentru rolul în crearea redutelor „Chabbiha” în regiunea Lattaqia.

Ţările arabe, prin intermediul Ligii Arabe, au decis la rândul lor sancţiuni economice severe contra Siriei, din cauza refuzului regimului de a pune capăt represiunii brutale a revoltei. Printre cele 17 personalităţi ale căror conturi au fost îngheţate şi cărora le este interzisă călătoria în state arabe, figurează fratele preşedintelui Bashar Al-Assad, Maher şi ultrabogatul său văr, Rami Makhlouf, ministrul Apărării, cel de Interne şi mai mulţi responsabili ai serviciilor de securitate şi de informaţii.

Nucleul dur

După preluarea puterii la moartea tatălui său, Haffez Al-Assad, Bashar Al-Assad a recentrat regimul pe nucleul său dur, cons-tituit din el însuşi, „patronul”, Maher, „militarul” şi Rami, „bancherul”. În jurul acestui trio gravitează membrii familiei şi câţiva fideli ai căror loialitate este deasupra oricărei suspiciuni. Membrii acestui prim cerc se luptă pentru păstrarea intereselor lor personale. „De la Hafez la Bashar s-a petrecut o derivă mafiotă. Hafez Al-Assad avea conştiinţa lucrului public, nu servea intereselor materiale, era auster.  Se folosea desigur  de cadrele partidului Baas, dar Bashar le-a părăsit. El nu serveşte interese politice, ci interesele  materiale şi directe ale clanului său”, arată numeroşi analişti.

Afaceri şi sânge

Supranumele de „Regele Siriei” este suficient pentru a descrie personajul considerat principala figură economică a ţării şi cel mai bogat om din ţară. Văr pe linie maternă cu preşedintele Bashar şi fiul precedentului şef al Gărzii Republicane, Rami Makhlouf controlează peste două treimi din activitatea economică a ţării. Apropiat al lui Maher, el este cel mai bogat om de afaceri din Siria, activitatea sa extinzându-se de la transportul aerian la energie, trecând prin comerţ sau comunicaţii. Deţine una dintre cele mai mari companii de telefonie mobilă, Syriatel, întreprinderi de construcţii şi societăţi petroliere, o parte importantă din compania aeriană siriană şi locuri în mai multe consilii de administraţie ale marilor întreprinderi din Siria. Singurul lui eşec economic este că nu a putut smulge familiei Sanqar contractul de exclusivitate de vânzare a maşinilor Mercedes.

Detestat de manifestanţi, Rami este simbolul corupţiei şi privatizării economiei doar în profitul clanului Al-Assad şi al alauiţilor, etnie din care face parte. Este acuzat de Bruxelles că „finanţează regimul” pentru a permite „represiunea” şi este sancţionat de Statele Unite din 2008 pentru favorizarea corupţiei administraţiei în propriul beneficiu. Rami este unul dintre cei patru fii ai lui Moham-med Makhlouf, fratele soţiei fostului preşedinte, Hafez Al-Assad şi în această calitate a beneficiat de încrederea lui pentru a gestiona deschiderea pieţei siriene capitalurilor străine, în 1991. Fidelitatea şi apartenenţa la clanul alaouit, i-au permis construirea unui imperiu economic. Bashar şi Maher i-au delegat conducerea afacerilor economice şi l-au însărcinat cu finanţarea regimului.  Fără el, represiunea nu ar fi posibilă. În pofida deteriorării relaţiilor între Damasc şi Riad pe fondul crizei libaneze, Rami Makhlouf era considerat – până la impunerea sancţiunilor Ligii Arabe – un partener privilegiat pentru investitorii ţărilor din Golf, începând cu Arabia Saudită, care investesc masiv în Siria, în special în domeniul imobiliar.

Rami este considerat că ia parte activă în represiune pentru că, doar prin simpla supraveghere a SMS-urilor violează contractul dintre societate şi clienţi, şi faptul că  oferă moukhabarat  – identitatea autorilor mesajelor critice faţă de regim – explică arestarea şi dispariţia unui mare număr dintre ei. Sirienii îi reproşează cooperarea cu securitatea şi armata, cărora le facilitează sarcinile întrerupând la cerere funcţionarea telefoanelor mobile. Participă la propaganda şi dezinformarea regimului prin cotidianul său Al Watan şi numeroasele site-uri internet de informaţii pe care le finanţează şi controlează în Siria.

Tentaculele dinastiei

Mama,  doi fraţi, sora, soţia, cumnatul, verii… Cu jocurile opace de influenţă şi rolurile sale, clanul Al-Assad este cimentul regimului sirian, reţeta permiţând familiei să domine ţara de peste patru decenii.

Preşedintele sirian se sprijină mai mult ca niciodată pe dinastia sa, aflată la putere din anii ’70, în încercarea de a-şi salva regimul şi apropiaţii l-au ajutat să menţină structura de putere şi sistemul autoritar.

Maher Al-Assad, fratele mai mic al şefului statului şi ultimul în viaţă, după decesul lui Bassel şi al lui Majid, este cel mai influent şi reprezintă încarnarea aripii dure a regimului. Conduce Garda Republicană, corp de elită de 12.000 de oameni, garda prezidenţială şi a patra divizie a armatei însărcinată cu securitatea Damascului. Aceasta din urmă a lansat în 2011 un asalt contra Deraa, oraş din sudul ţării de unde au plecat manifestaţiile. Beneficiază de încrederea totală a lui Bashar şi observatorii îl descriu drept un personaj  celebru pentru violenţa şi cruzimea folosite în reprimarea protestelor, principalul artizan al represiunii.  Tancurile sale, „Monştrii celei de-a patra divizii”, au provocat oroare intrând în cartierul Baba Amr din Homs.  După trei săptămâni de bombardamente şi tiruri ale  lunetiştilor, mişcarea protestatară a fost înăbuşită. Dispune de propria structură carcerală unde sunt torturaţi opozanţii şi în fruntea căreia şi-a plasat verii. El a tras cu arma în biroul cumnatului său, Assef Chawkat, în 1999 în timpul unei dispute şi este citat într-un raport al ONU privind moartea fostului premier libanez, Rafik Hariri – ucis în 2005 la Beirut – şi citat ca participant la complot.

Afacerile şi serviciile secrete sunt în sarcina aripii materne, Makhlouf.

Mama lui Bashar  şi văduva lui Hafez Al-Assad, Anisa Makhlouf este foarte discretă, dar influenţa ei nu trebuie subestimată.Susţinătoare a soţului ei cât s-a aflat la putere, ea a obţinut în cursul anilor poziţii strategice, în special pentru nepotul ei, Rami. În reuniunile primului cerc familial unde se iau deciziile, Anisa are ultimul cuvânt.

  Mohammed Makhlouf, alias Abu Rami, este fratele Anisei şi tatăl lui Rami Makhlouf şi a făcut avere în întreprinderile de stat şi societăţi private.

  Fratele mai mic al lui Rami, Hafez Makhlouf, născut în 1971, este şeful serviciilor securităţii la Damasc, teribilele moukhabarat, securitatea internă care este însărcinată cu operaţiunile de zdrobire a opozanţilor regimului. El şi-a făcut o specialitate din tortură şi rele tratamente.

Exfiltrarea familiei

Preşedintele Bashar Al-Asad a exilat în secret copiii din Siria spre o destinaţie necunoscută din Europa Occidentală. Potrivit unui înalt responsabil egiptean, citat de cotidianul israelian Israel Hayom, copiii preşedintelui sirian Bashar Al Assad, Hafez, 11 ani, Zein, 9 şi Karin 7 au fost trimişi alături de bunica lor, Anisa Makhlouf şi de copii ai unor apropiaţi, inclusiv ai vărului milionar Rami Makhlouf, într-o ţară din Europa Occidentală. Preşedintele se teme că, la ONU, Consiliul de Securitate  impune o zonă de excludere aeriană deasupra Siriei care ar împiedica familia sa să părăsească ţara. În seara zilei de joi, 2 februarie, un convoi puternic protejat a transportat copiii Assad din Damasc spre un aeroport militar securizat din nordul ţării, convoiul fiind ţinta focurilor de armă ale insurgenţilor care afirmau că  se transporta ceva foarte important. Un avion privat a fost închiriat pentru această operaţiune şi destinaţia urma să fie o ţară arabă – Sudan sau Yemen – de unde urma îmbarcarea spre o ţară europeană. 

 

Mama, doi fraţi, sora, soţia, cumnatul, verii. Clanul Al-Assad domină Siria de peste patru decenii cu jocuri opace de influenţă şi teroare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă