» Comuna Cricau din judetul Alba se detaseaza prin frumusetea locurilor, dar si prin importanta obiectivelor istorice.
» Trei monumente au adus Cricaului faima si recunoastere la nivel national.
» Sanctuarul si cetatea dacica de la Piatra Craivii, Biserica Reformata fortificata si un conac vechi de sute de ani sunt atractii cautate din ce in ce mai des de turisti.
La aproximativ 20 km spre nord de Alba Iulia, pe o uriasa stanca, cu o excelenta pozitie strategica, s-a descoperit o asezare dacica importanta, cu o incinta fortificata cu ziduri de piatra, situata la 1083 m altitudine. Cetatea Apoulon – Piatra Craivii a fost construita pe culmea cu acelasi nume, la poalele Muntilor Trascau, intre vaile Cricaului si Bucerzii, si a fost ultima cucerita de romani in perioada de expansiune in Dacia. Asezarea se desfasoara pe terase, in cea mai mare parte amenajate artificial si sustinute de ziduri. Pe asemenea platforme au existat turnuri de aparare. Cercetarile arheologice efectuate in zona cetatii au scos la iveala sanctuare cu baze de piatra de genul celor de la Gradistea Muncelului. Atat inceputurile asezarii dacice de la Piatra Craivii, cat si perioada construirii zidurilor de piatra nu au putut fi precizate cu destula corectitudine. Printre alte materiale ce pot fi datate cu oarecare exactitate, au fost descoperite cinci monede, dintre care patru sunt denari romani republicani emisi in anii 88-70 i.e.n. si una dacica de argint, batuta la sfarsitul secolului al 3-lea sau inceputul celui urmator. Luand drept criteriu cea mai veche moneda, s-a presupus existenta asezarii inca din secolul al 3-lea i.e.n., corespunzand vremii de ridicare a dacilor sub regele Rubobostes. Acestei epoci i-ar apartine doar asezarea, iar fortificatia propriu-zisa ar fi fost construita in vremea ultimului dintre regii daci, Decebal. Cu ocazia ultimelor cercetari arheologice, a fost descoperita o noua portiune din sanctuarul dacic. Este vorba despre patru plinte, adica baze ale coloanelor din lemn ale templului in care se rugau dacii.
Potrivit arheologilor, sanctuarul de la Piatra Craivii a avut o forma rectangulara si acoperis din tigla, de inspiratie greco-romana. Sanctuarul a fost descoperit in anii ‘60. Tot aici au mai fost identificate si o locuinta din perioada clasica a civilizatiei dacice, dar si o serie de obiecte, de la ceramica obisnuita la produse de lux precum sticla si vase de bronz din lumea greco-romana, margele de factura elenistica. "Este singurul sanctuar din Dacia cu un asemenea inventar, fapt ce a contribuit la o mai buna cunoastere a fenomenului spiritual din Dacia preromana. Cetatea de la Piatra Craivii este cetatea cu cel mai bogat inventar din judetul Alba", a declarat Cristi Plantos, unul dintre arheologii care au cercetat zona fortificatiei dacice.
Batranii satelor din jur povestesc despre o cetate construita de uriasi, pe varful stancii; bogatii imense, ascunse de oamenii unor vremuri indepartate, zac in maruntaiele stancii in locuri ferite, acoperite de lespezi grele si pazite de porti ferecate care se deschid numai la zile mari, o data la 7 ani. Taieturile din stanca, facute de mana omului, si urmele unor ziduri de pe "crestetul fruntii", precum si descoperirea din cand in cand a unor obiecte din fier, blocuri de piatra cioplite si fragmente de vase dau curs liber imaginatiei populare.
Festivalul cetatilor dacice
Consiliul Judetean Alba a demarat un proiect privind popularizarea cetatii de la Piatra Craivii. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este organizarea in fiecare an la Cricau a "Festivalului cetatilor dacice", la care participa reprezentanti ai localitatilor din Alba pe teritoriul carora se gasesc fortificatii dacice sau medievale. De asemenea, in parcul situat in centrul civic al comunei a fost dezvelit bustul lui Decebal, sculptat in piatra. Unele izvoare istorice spun ca la moartea sa, in urma cu 1900 de ani, capul marelui rege dac ar fi fost ingropat la Piatra Craivii. "Indiferent ca este asa sau nu, Craiova ramane un loc important pentru istoria poporului roman", a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean.
Infrant la Sarmizegetusa dupa o rezistenta indelungata, Decebal s-a retras la Piatra Craivii. Aici era una dintre cele mai puternice fortarete dacice, construita intr-un stil unic, de mesteri greci veniti special pentru asta la regele Decebal. Constructia speciala a cetatii, pozitia aproape inaccesibila in varful unui munte abrupt, de stanca, faceau din Piatra Craivii un adapost de necucerit. Insa romanii aveau deja o lunga experienta in razboaiele dacice. Au asediat fortareata luni intregi. Au incendiat-o si au taiat toate sursele de apa si hrana. Pana cand dacii au cedat. Decebal s-a hotarat sa fuga din calea soldatilor romani.
Biserica
Reformata Calvina
In Cricau exista Biserica Reformata Calvina, fortificata, monument medieval ce dateaza din secolul al XIII-lea. A fost construita de sasi, stabiliti in zona Cricaului in jurul anului 1206. Initial, pe locul actualei biserici functiona o bazilica romana, dar abia in secolul al XVI-lea aceasta a fost prevazuta cu un sistem de aparare, format dintr-un zid de piatra si un donjon, rezultat din transformarea turnului bisericii. Zidul ce inconjoara biserica, ridicat din bolovani legati cu mortar, are o forma ovala, cu o lungime de 64 m si latimea de 55 m. Sapaturile arheologice din perioada 1964-1966 au scos la iveala o fundatie patrata a unui turn de poarta pe latura de est. Acest turn, ridicat din piatra bruta, are 2 m grosime si laturi de 6,9 m. Cel de-al doilea turn, amplasat in partea de nord a fortificatiei, este plasat exterior, pentru a apara zona cea mai expusa unui atac, din acesta pastrandu-se doar partea inferioara. Cel de-al treilea turn de aparare a fost adaugat pe latura de sud a zidului, la inceputul secolului al XVI-lea. Acest turn semicircular are raza de 3,5 metri si ziduri groase de 2 metri. Pentru a rezista mai bine unui atac, si biserica propriu-zisa a suferit transformari.
Turnul bisericii a devenit donjon, iar nava centrala a bisericii a fost inaltata pana la nivelul etajului al treilea. Astfel au fost zidite portalul situat in vestul fortificatiei, ferestrele laterale si rozeta gotica de la primul etaj, in locul acesteia din urma fiind amenajat un meterez alungit. Nu se stie insa cu exactitate daca ultimul etaj al bisericii a fost ridicat in aceasta etapa a transformarii bisericii sau in 1573, data ce apare scrisa pe zidul bisericii. Elementele care pot da indicii asupra perioadei in care a fost ridicata fortificatia bisericii din Cricau sunt cele doua portaluri gotice, care o situeaza in perioada sfarsitului secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. Istoricii plaseaza biserica fortificata de la Cricau in ansamblul fortificatiilor medievale reprezentative din Transilvania si pentru perioada conflictelor armate duse in numele religiei. Restaurarea majora din perioada 1966-1967 a interiorului bisericii a dus la descoperirea de fresce murale si apsida vechii biserici romane. Una dintre frescele medievale reprezinta Cina Cea de Taina, sugerand influente ale picturii murale din Italia.
PREZENT
» Groful vinului
In umbra impunatoarei Biserici Reformate Calvine se ascunde un conac, denumit San Benedictus, dupa patronul spiritual al bisericii din apropiere. Cladirea a apartinut unui grof, Burger Adalbert, care detinea o suprafata mare de teren. Era un veritabil grof al vinului, avand in vedere ca in zona se aflau si se afla in continuare mari suprafete cultivate cu vita-de-vie. Imobilul apartine acum unui intreprinzator privat, care l-a transformat in pensiune. Acesta a cumparat conacul in 1998 de la o persoana fizica, dupa ce mostenitoarea grofului l-a vandut catre o societate comerciala. Dupa 1945 si pana la retrocedare, cladirea conacului a fost folosit ca depozit de fostul CAP din Cricau.
Este singurul sanctuar din Dacia cu un asemenea inventar, fapt ce a contribuit la o mai buna cunoastere a fenomenului spiritual din Dacia preromana." Cristi Plantos