Jacqueline Kennedy nu a lăsat nici o autobiografie, nici memorii. Chiar dacă imaginea ei a făcut înconjurul lumii, ea a vorbit foarte puţin şi în înregistrările audio inedite care datează din 1964 se dezvăluie o Jackie secretă, departe de cea imortalizată pe coperţile revistelor.
Ieri, în SUA a apărut lucrarea „Cu John F. Kennedy, convorbiri inedite cu Arthur M. Schlesinger”, semnată Jacqueline Kennedy. La patru luni după uciderea soţului ei, preşedintele John F. Kennedy, Jackie Kennedy, născută Bouvier (1929-1994), a acceptat să realizeze cu istoricul american un proiect de „istorie orală” consacrată vieţii preşedintelui SUA asasinat la Dallas.
Ea a cerut ca benzile înregistrate, care totalizează opt ore şi jumătate, să nu fie divulgate decât după 50 de ani de la moartea ei.
Jackie nu şi-a scris memoriile şi unii pretind că decizia a fost consecinţa unui acord cu familia Kennedy pentru a evita ca unele informaţii jenante să ajungă la public.
Kennedy contra „Kennedy”
Casetele audio sunt difuzate de reţeaua americană ABC şi responsabili ai companiei susţin că este vorba de „dezvăluiri explozive”, cum ar fi sugestia că preşedintele avea o relaţie cu o stagiară de 19 ani de la Casa Albă, soţia sa afirmând că a găsit chiloţi în camera lor.
Unele indiscreţii ale preşedintelui relevă că şi Jackie avea propriile „afaceri” amoroase. Una cu starul hollywoodian Holden William şi o alta cu fondatorul Fiat, Gianni Agnelli. „Era o perioadă în care ea era încântată să poată să-şi contrarieze soţul cu propriile aventuri ilicite”.
Decizia de publicare a înregistrărilor aparţine Carolinei Kennedy, singurul copil rămas în viaţă al cuplului prezidenţial, potrivit căreia „50 de ani reprezintă un timp destul de lung pentru a stinge pasiunile, dar scurt pentru ca lumea să înţeleagă. Sunt cu atât mai sensibilă la timpul care trece cu cât i-am pierdut succesiv pe unchiul meu Teddy şi mătuşa Eunice în 2009, Ted Sorensen (fost consilier al lui JFK) în 2010 şi unchiul Sarge în ianuarie 2011″.
În SUA se crede că fiica cuplului John F Kennedy a acceptat eliberarea anticipată a casetelor audio, aflate sub sigiliu de 47 de ani, cerând în schimb ca ABC să oprească serialul „Kennedy”, care a costat 10 milioane de lire sterline şi se referă la povestea familiei ei.
„Kennedy”, cu Tom Cruise în rolul principal şi Katie Holmes în rolul lui Jackie, este o critică a proceselor politice şi personale ale familiei şi a tulburărilor de după 1930. Seria a fost în final difuzată de un canal independent şi pe BBC2 în Marea Britanie, contra voinţei Carolinei.
Nici De Gaulle, nici Luther King
Extrase din înregistrările ţinute închise 47 de ani la Biblioteca Kennedy din Boston au fost difuzate marţi seară la ABC. Arthur Schlesinger a înregistrat-o pe Jackie Kennedy peste opt ore, patru luni după asasinarea soţului ei în noiembrie 1963 la Dallas. Atunci, Jackie avea 34 de ani.
Este emoţionant şi fascinant să auzi, după 47 de ani, vocea dulce şi distinctă a lui Jacqueline Bouvier Kennedy povestind viaţa ei de Primă Doamnă a Statelor Unite şi iubirea pentru soţul ei, în acelaşi timp evocând fără milă personalităţile pe care le-a întâlnit şi unele dintre momentele dramatice din istoria americană.
Jackie nu l-a iubit nici pe generalul De Gaulle, pe care îl găsea „egocentric” şi „răutăcios”, nici pe francezi, pe care îi considera egoişti. „De Gaulle era eroul meu când m-am căsătorit cu Jack”, dar în realitate era „foarte răutăcios”, adaugă povestitoarea evocând vizita în Franţa în mai 1961 cu soţul ei, John F. Kennedy, preşedinte de patru luni.
Jacqueline, care vorbea bine franceza pentru că studiase un an la Sorbonna când avea 20 de ani, nu este tandră nici cu francezii: „Detest francezii. Nu este nici unul la care să mă gândesc, poate cu excepţia a două persoane foarte simple… Ei nu sunt amabili, nu se gândesc decât la ei”.
Despre Indira Ghandi, viitor premier al Indiei, Jackie declară că era o „femeie aspră, arivistă şi înfricoşătoare” iar pe Martin Luther King îl considera un „ipocrit” care îşi înşela nevasta. Soţul ei îl vedea pe Franklin Roosevelt ca pe „un şarlatan care avea efect”.
Complotul Dallas
Explozive sunt consideraţiile ei despre vicepreşedintele Lyndon B. Johnson pe care îl considera implicat în asasinarea soţului ei. Benzile secrete arată că fosta Primă Doamnă estima că succesorul soţului ei se aflase în inima complotului.
Vice-preşedintele, alături de oameni de afaceri din Sud orchestraseră episodul Dallas cu lunetistul Lee Oswald Harvey, multă vreme considerat un asasin singuratic, dar care fusese doar o parte a unei conspiraţii cu mult mai ample. Născut în Texas, Johnson, care a fost guvernator al acestui stat şi senator, a terminat mandatul lui Kennedy şi a efectuat altul ca preşedinte ales în nume propriu.
Benzile secrete arată că JFK nu avea deloc încredere în vice-preşedintele Lyndon Johnson „care îi va urma la preşedinţie după asasinarea lui”. Jack spunea: „Doamne, îţi poţi imagina ce se va întâmpla cu ţara dacă Lyndon va fi preşedinte”.
Nu îi plăcea ideea pentru că era îngrijorat pentru ţară, explică Jakie vorbind despre „agenda ambiguă şi enormul ego” al vice-preşedintelui. „Nu era niciodată acolo când Jack dorea să îl consulte”.
Golful Porcilor
Ea evocă unul din cele mai dramatice episoade din istoria ţării, cel al Golfului Porcilor, când a eşuat operaţiunea lansată de CIA contra regimului Castro, cu acordul preşedintelui: „El a revenit la Casa Albă până în cameră şi a început să plângă chiar lângă mine. Era atât de trist din cauza celor 100 de zile de la preluarea preşedinţiei şi a tuturor viselor sale şi mai ales din cauza acelei lovituri oribile”. Apoi a urmat criza rachetelor din Cuba din 1962, când America se aştepta să fie vizată de un atac nuclear sovietic.
„L-am rugat să nu mă trimită la Camp David în zilele în care nu mai făceam distincţie între zi şi noapte şi nu părăseam Casa Albă” pentru a fi mereu cu Jack. „Doresc să fiu pe peluză dacă va fi un atac şi să mor alături de tine, alături de copii”. Când drama s-a risipit şi Kennedy a ieşit victorios din acea încleştare a avut o frază uimitoare: „Dacă cineva vrea să mă doboare, este momentul să o facă acum”. Era convins că a ieşit mai puternic din încercare.Pe bandă se aud diverse sunete de fond – cel al unui chibrit care se aprinde, al cuburilor de gheaţă în pahare şi vocea de copil a lui John-John junior, care avea 3 ani şi care explica cum tatăl lui „plecase la cer”.
Dar înregistrările dezvăluie o soţie iubitoare, care considera că a petrecut la Casa Albă cei mai frumoşi ani, dar care se poziţiona fără complexe de manieră tradiţională, ironizând excesele feministelor liberale care „se tem de sex” şi estima că femeile nu trebuie „să se amestece în politică”. Vorbeşte despre tabieturile soţului ei cum ar fi faptul că îşi punea pijamaua pentru siesta cotidiană de 45 de minute, asemenea eroului lui, Churchill.
Şi despre decepţia pe care a avut-o ca tânăr senator când şi-a întâlnit eroul, devenit „gaga”. Dar nici un cuvânt despre aventurile lui feminine, despre gustul pentru serate stropite cu vin, nici despre legăturile tulburi cu unele cercuri ale mafiei.
O pasiune secretă
Legenda despre familia Kennedy se îmbogăţeşte cu o nouă dezvăluire: văduva şi fratele preşedintelui asasinat întreţineau o relaţie pasionantă.
Când moartea pune capăt unei relaţii care ne-a fost dragă, ea creează curând alta, mult mai dulce, scria într-o zi Jacqueline Kennedy. În cartea „Bobby şi Jakie – o pasiune secretă”, David Heymann aduce la lumina zilei un secret al lui Polichinelle – legătura din perioada 1964-1968 dintre văduva lui JFK cu cumnatul ei, senatorul Robert Fitzgerald Kennedy.
Administraţia Kennedy a făcut pentru sex ceea ce a făcut administraţia Eisenhower pentru golf, comenta un ziarist. Încă din timpul vieţii preşedintelui asasinat a circulat un zvon privind o aventură a acestuia cu sora lui Jakie, prinţesa Lee Radzvill. Văduva, la rândul ei, a întreţinut o relaţie cu fratele defunctului ei soţ. Iar Jakie a suferit de două ori traumatismul pierderii celor doi fraţi, cel care îi fusese soţ şi cel care îi fusese amant.
Robert Kennedy, conform tradiţiei clanului, nu a rămas în afara aventurilor gen Hollywood. Căsătorit cu Ethel Skakel, el le frecventa pe Marilyn Monroe, Jayne Mansfield, Lee Remick şi Kim Novak. Asasinarea fratelui lui l-a transformat în şef de clan, iar ca ministru al Justiţiei care lansase un război antimafie,Bobby se întreba dacă nu cumva declanşase angrenajul asasinatului de la Dallas. Cuprins de remuşcări, petrecea ore întregi cu Jackie şi copiii fratelui său, Caroline şi John jr.
În câteva luni s-a născut o relaţie. Dacă Jackie Kennedy a petrecut în 1964 două nopţi în braţele lui Marlon Brando, cu cumnatul ei a format un cuplu secret. De Paşti, în 1964, în timpul unui sejur în Antigua, au fost văzuţi ţinându-se de mână, murmurându-şi cuvinte la ureche.
Când Bobby Kennedy a demisionat din postul de ministru al Justiţiei pentru a se prezenta la senatoriale la New York, Jacqueline a părăsit Washingtonul şi s-a instalat în acel oraş. Potrivit mărturiei unei prietene, Bobby îi mărturisise bigamia, fapt binecunoscut şi de serviciile secrete. Şoferul lui Robert confirma că îl ducea pe acesta la apartamentul new-yorkez al lui Jackie de unde îl lua dimineaţa.
O notă adresată lui Hoover, şeful FBI, arată că „subiectul RFK pare să petreacă tot timpul liber cu dna John Kennedy”. Există şi mărturii ale societăţii jet-set. Franklin Roosevelt jr îi vedea comportându-se „ca doi adolescenţi îndrăgostiţi”.
„Pentru Bobby m-aş arunca pe fereastră”, recunoştea văduva când Richard Burton i-a sfătuit să se căsătorească, dar preciza că „unele lucruri este mai bine să rămână secrete”.
Poligamia clanului Kennedy rămâne un fel de lege nescrisă din anii în care „patriarhul” Joe afişa relaţia sa cu Gloria Swanson. Jackie, ca văduvă învăţa să-şi apere libertatea. A petrecut o noapte cu unul dintre aspiranţi, bancherul Andre Meyer, apoi s-a lansat într-o relaţie cu un arhitect din San Francisco, John Carl Warnecke.
Iar în februarie 1965 a căzut pentru prima oară în braţele lui Aristotel Onassis pe yahtul Cristiana. Magnatul grec îşi aşteptase răbdător ora.
Bobby nu a pierdut timpul şi a trecut pe lista aventurilor starleta franceză Claudine Longet şi şi-a făcut o nouă amantă, tânăra actriţă Candice Bergen.
Totul a luat sfârşit cu împuşcăturile lui Sirhan Sirhan asupra lui Robert Kennedy în ziua în care câştigase primarele în statul California. Căsătoria lui Jackie cu Onassis va acoperi noul scandal ce l-ar fi putut isca dezvăluirea relaţiei cu Robert.
Născută într-o familie din înalta societate new-yorkeză, Jacqueline Lee Bouvier s-a căsătorit pentru a doua oară în 1968 cu armatorul grec Aristotel Onassis, decedat în 1975. Ea a încetat din viaţă acum 17 ani, la vârsta de 64 de ani, în urma unui cancer.