Victor şi Ala Boboc se aşază încă o dată pe canapeaua din sufrageria apartamentului lor din Bubuieci (lângă Chişinău) şi deapănă, nici ei nu mai ştiu a câta oară, povestea zilei în care le-a pierit unul dintre fii. După un an, ştiu doar că Valeriu al lor a fost omorât în bătaie de poliţiştii lui Voronin, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi azvârlit ca un sac de cartofi în faţa Spitalului Judeţean. Oficial însă, autorităţile nu au elucidat nici acum teribilul episod şi, chiar dacă puterea s-a schimbat la Chişinău, domnul şi doamna Boboc nu mai au încredere că responsabilii moldoveni îi vor deferi justiţiei pe ucigaşi.
De altfel, muşamalizarea dosarului „Boboc” pare să fi fost, cel puţin la început, o prioritate zero pentru autorităţile de peste Prut. Cel puţin aşa o demonstrează presiunile făcute de la vârf şi contradicţiile flagrante din actele întocmite de medicul legist. Primul act, certificatul de deces, a fost eli-berat pe data de 8 aprilie 2009. Numeroase publicaţii şi televiziuni au preluat imaginile de la înmormântarea lui Valeriu, care evidenţiau urmele unor lovituri puternice în zona capului. Totuşi, certificatul din 8 aprilie contrazicea aceste imagini şi stipula că moartea lui Valeriu Boboc a fost cauzată de un „toxic necunoscut”.
Un raport, două concluzii
O lună mai târziu, la presiunile avocaţilor familiei Boboc şi ale societăţii civile, Centrul de Medicină Legală emite un nou document, ceva mai complet, dar care îl contrazicea pe primul. Chiar şi acest ultim raport, intrat şi în posesia RL, prezintă contradicţii flagrante în două paragrafe succesive. Întâi, doctorul Sergiu Tighineanu notează că leziunile nerelevante şi faptul că decedatul băuse fac imposibilă stabilirea cauzelor morţii: „(…) Lipsa informaţiei despre circumstanţele în care a survenit decesul, prezenţa leziunilor corporale nesemnificative şi a unei patologii nepronunţate a cordului, pe fundal de ebrietate alcoolică medie, nu permit a stabili cu certitudine cauza decesului cetăţeanului V.V. Boboc”. Un rând mai jos, acelaşi medic explică pe larg ceea ce tocmai considerase a fi imposibil de stabilit: „(…) Luând în consideraţie prezenţa semnelor de moarte rapidă, a traumei toracelui cu aplicarea forţei în regiunea cordului, rezultatele investigaţiilor histopatologice, care indică şi aplicarea forţei în regiunea reflexogenă a gâtului, se poate presupune că moartea cetăţeanului Boboc V.V., probabil, a survenit în urma insuficienţei cardiovasculare acute, determinată de stopul cardiac reflector, ca urmare a aplicării forţei fizice în zonele reflexogene menţionate”.
Deşi certificatul de deces şi raportul de examinare prezintă contradicţii greu de înţeles, cele două acte au fost întocmite şi semnate de una şi aceeaşi persoană: Sergiu Tighineanu, de 37 de ani, absolvent al Facultăţii de Medicină din Chişinău, cu o experienţă de 14 ani în medicina legală. Contactat de RL, doctorul Tighineanu a refuzat o discuţie cu privire la împrejurările în care corpul lui Valeriu Boboc a ajuns în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 la Centrul Medical Legal.
„N-am constatat leziuni, vizual, care să fi dus la deces. La prima vedere, n-am văzut răni care să fi provocat moartea”, a răspuns Tighineanu, telefonic, la cea de-a doua întrebare, refe-ritoare la versiunile contradictorii care-i poartă semnătura.
„Am fost chemaţi la procurorul general”
Şeful legistului moldovean însărcinat cu cazul „Boboc”, medicul Ion Cuvşinov, director adjunct la Centrul de Medicină Legală, ne-a explicat, pe un ton relaxat şi îngăduitor, că presa nu a înţeles bine situaţia.
„Certificatul de deces nu este un document medico-legal, ci unul constatator al decesului, care se eliberează de orice medic. Aici a fost expusă o ipoteză pre-a-la-bi-lă”, a subliniat Cuvşinov. După părerea sa, nu ar avea importanţă ce se menţionează la cauza directă a decesului în certificat, întrucât „serveşte doar pentru a fi înregistrat la biroul Stării Civile şi a permite înhumarea cadavrului”.
Pentru a demonstra bunele intenţii, dar şi independenţa Centrului de Medicină Legală, oficialul ne-a relatat un conflict cu fostul procuror general al Republicii Moldova Valeriu Gurbulea tocmai cu privire la concluziile raportului de examinare.
„Noi am subliniat că este moar-te prin acţiuni violente, prin maltratare. Am fost chemaţi la domnul procuror general în birou şi mustraţi. Ne-a făcut o săpuneală bună după ce am dat acest raport”, s-a destăinuit adjunctul Cuvşinov.
Această întâlnire a avut loc în biroul lui Valeriu Gurbulea în mai anul trecut. Patru luni mai târziu, magistratul a demisio-nat. Gurbulea a declarat atunci că abuzurile, mutilarea şi torturile la care au fost supuşi tinerii în comisariatele de poliţie ar fi „invenţii”.
„Aceasta nu este o manieră pentru un procuror general de a vorbi cu un specialist. Parcă eram la piaţă. «De ce-aţi scris aşa? Cine a spus să scrieţi aşa? Aţi făcut-o special, pentru presă, aţi făcut-o pentru reclamă!»”, ne-a povestit Cuvşinov întâlnirea cu fostul procuror general. Contactat de România Liberă, acesta din urmă a confirmat întâlnirea cu cei doi oficiali ai Centrului Medical Legal şi a recunoscut reproşul adus acestora.
„Iniţial, ei au indicat drept cauză a morţii intoxicarea. Apoi, au utilizat o noţiune, «aplicarea de forţă», care nu este de sarcina expertizei medico-legale, ci de sarcina anchetei. Experţii nu sunt anchetatori şi nu pot stabili nişte circumstanţe”, a explicat fostul procuror general motivele pentru care i-a muştruluit pe experţii medico-legali.
„Am aşteptat toată ziua numele mortului”
Întorcându-se cu un an în timp, cei doi soţi rememorează cum s-au scurs orele grele dintre 7 şi 10 aprilie 2009. Grijile au început abia spre seară, când nora şi celălalt fiu s-au întors acasă, iar de Valeriu nu ştia nici unul nimic. În paralel, veştile despre violenţele din piaţă, despre incendieri şi despre conflictele cu poliţiştii nu încetau să curgă la Pro TV Chişinău. Noaptea şi ziua următoare au trecut cu încetinitorul pentru Ala Boboc.
„Când au anunţat la Ştiri că există un mort, mi s-a împie-trit inima. Nu ştiu de ce, m-am gândit imediat: «Valeriu!». Am aşteptat toată ziua să spună numele. Şi nu ştiu cum am confundat în timp ce ascultam ştirile, că am auzit un alt nume. Era al şefului Spitalului de Urgenţă, dar mi s-o părut că au spus că e numele băiatului care o fost ucis. Pe moment, m-am liniştit puţin”, povesteşte Ala Boboc. Veştile au lipsit până vineri. Până când a sunat telefonul. „M-au chemat la comisariat, n-au vrut să spună de ce. Am intrat în birou şi mi-au spus să stau jos. M-am aşezat”, redă Victor Boboc, maşinal, cele câteva minute care au precedat cea mai neagră veste din viaţa sa: „Feciorul dumneavoastră a fost găsit mort!”.
Fotografiile cu trupul neînsufleit i-au mai provocat un şoc: Valeriu era plin de lovituri la cap
şi în zona feţei. „I-am întrebat de ce avea loviturile la cap şi mi-au spus că sunt nişte zgârieturi.
«Ce zgârieturi? Nu vedeţi ce adâncitură la creier?! L-au omorât, idioţii!», atât am spus.”
ULTIMA ZI
„Mamă, tată, eu mă duc”
Pe 7 aprilie 2009, o zi ca oricare alta, Valeriu plecase la serviciu. Vindea curele în Piaţa Centrală şi i-a cerut mamei bani de drum şi de ţigări, ca de obicei. „Doar că înainte să iasă pe uşă s-a mai întors o dată spre noi şi ne-a zis: «Mamă, tată, eu mă duc»”, spune Ala Boboc şi rămâne cu privirea împietrită spre uşa apartamentului. Apoi şi-o mută pe tabloul din care-i zâmbesc Valeriu şi băieţelul lui, Dragoş, acum în vârstă de aproape 3 ani. A fost ultima oară când soţii Victor şi Ala l-au mai văzut în viaţă pe Valeriu Boboc. Noaptea, tânărul de 23 de ani a fost declarat mort. Trupul său fusese mutilat de bătăile crunte pe care i le-au aplicat forţele de ordine în timpul manifestaţiilor antiprezidenţiale de la Chişinău.
APRILIE 2009
„L-au omorât, idioţii!”
Părinţilor lui Valeriu Boboc au ajuns să le fie indiferente contradicţiile şi controversele din jurul morţii fiului lor. Sunt sătui de promisiuni şi nu le mai pasă de audierile din „Dosarul 7 aprilie”, pentru că nu-i mai cred pe anchetatorii care n-au fost în stare nici după 12 luni să-i găsească pe făptaşi.
„Este un circ, un show organizat. Cei din timpul comuniştilor au rămas la posturile de jos şi nu vor să schimbe nimic”, spune Victor Boboc.
AUTORII
A fost reţinut un suspect în cazul Boboc
La un an de la proteste, autorităţile din Republica Moldova pot să spună: „Ştim cine l-a omorât pe Valeriu Boboc!”. Declaraţia aparţine premierului Vlad Filat şi a fost făcută în ziua de Paşte, la câteva zile după ce au ieşit la iveală imagini video care arată cum a fost ucis în bătaie tânărul. Ieri, Procuratura Generală a anunţat reţinerea unui poliţist bănuit de „săvârşirea omorului cetăţeanului Valeriu Boboc”, fără însă a-i dezvălui identitatea.
În urmă cu o săptămână, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, au făcut publice imagini surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Acestea arată cum Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău este luată cu asalt de circa 200 de poliţişti care îi doboară la pământ pe cei câţiva protestatari rămaşi în centru. Tinerii sunt loviţi cu picioa-rele şi cu bastoane. Unul dintre ei rămâne la pământ, nemişcat, şi 25 de poliţişti se adună în jurul lui. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, i-a identificat pe agresori şi a spus că mulţi au sau au avut funcţii de conducere în Ministerul de Interne.