0.4 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFood54 de parlamentari romani au imprumutat 17 milioane de euro

54 de parlamentari romani au imprumutat 17 milioane de euro

» 54 de senatori si deputati au de recuperat de la societati comerciale, rude sau prieteni peste 17 milioane de euro.

» Imprumuturile acordate, variind de la cateva mii de euro la sute si chiar milioane de euro, rezulta din propriile declaratii de avere.

» Alesii considera normal sa-si imprumute propriile firme, iar unii nu se sfiesc sa obtina si ceva castig din asta.

 

Cele mai mari sume imprumutate se gasesc in dreptul senatorului PC Gheorghe Copos: 11.883.775 RON. Cu alte cuvinte, putin peste 3,7 milioane euro! Aproximativ o treime din suma (3,89 milioane RON) a fost directionata de fostul vicepremier catre propriile afaceri: Ana Hotels SA si Ana Holding SA. Grosul sumei (aproape 7,99 milioane RON) a fost insa imprumutat unor "persoane fizice", dupa cum a trecut succint senatorul PC in ultima sa declaratie de avere.

Pe locul al doilea in topul parlamentarilor darnici il gasim pe seful de partid al lui Copos: senatorul Dan Voiculescu. Liderul PC a imprumutat persoane fizice si juridice cu 4,52 milioane dolari, 310.400 euro si 125.000 RON. In total, echivalentul a circa 3,6 milioane euro! Nu sunt dezvaluite in declaratia de avere nici numarul imprumutatilor, nici numele acestora.
Pe locul al treilea, intamplator sau nu, se afla tot un conservator: senatorul Corneliu Pascu. Suma totala? 3,62 milioane RON sau circa 1,1 milioane euro! Banii au plecat spre trei societati comerciale, cu titlul de "imprumut pe termen mediu". Doua dintre societati fac parte din grupul Iridex, fondat de Pascu imediat dupa ‘89, iar la cea de-a treia senatorul detine 10% parti sociale. Merita a fi mentionat ca numele conservatorului a aparut, dupa accederea sa in Senat, in legatura cu… salubrizarea Palatului Parlamentului. Este vorba de obtinerea, in 2005, a unui contract de miliarde de lei vechi pentru ca firma Servicii Salubritate Bucuresti sa stranga gunoaiele din Casa Poporului. Persoanele din spatele SBB? Corneliu Pascu si deputatul PD William Branza, pe care, iarasi intamplator sau nu, il regasim pe locul urmator in topul "alesilor darnici". Fata de alti parlamentari, senatorul conservator Pascu pare insa decis sa obtina si ceva profit de pe urma imprumuturilor acordate. Potrivit declaratiei de avere completate la inceputul acestui an, reprezentantul PC a obtinut "dobanzi din imprumuturi" de aproape 300.000 RON (circa 93.000 euro).
La randul sau, ocupantul locului patru, William Gabriel Branza, fost peremist convertit in membru PD, a imprumutat unei persoane fizice suma de 2,51 milioane RON. Adica, aproximativ 785.000 euro! Fara nume sau alte amanunte lamuritoare.
Mai putin cunoscutul Branza este secondat de un alt democrat, cu un CV mult mai greu: Radu Berceanu. Fostul ministru al Turismului a imprumutat, de-a lungul timpului, 775.000 euro. Din aceasta suma, 200.000 euro au ajuns la Pompiliu selea, iar restul la societatea Vaber SRL, detinuta de cei doi fii ai senatorului PD.

Dupa trei conservatori si doi democrati urmeaza in top un udemerist: senatorul Verestoy Attila. Acesta a imprumutat patru societati comerciale cu sume cuprinse intre 120.000 si 1.538.260 RON. In total, este vorba de 2.214.019 RON (echivalentul a aproape 692.000 euro). Dupa cum reiese din aceeasi declaratie de avere, la trei dintre societatile creditate – Ed. Scripta, Trinserv SA si Matrita SA – Verestoy Attila detine intre 8% si 84,6% din actiuni.
Locul sapte in topul parlamentarilor dispusi sa scoata din buzunar bani cu imprumut revine senatorului PSD Ion Moraru, fost secretar de stat in perioada 2001-2004. Social-democratul si-a ajutat si el cele patru firme la care este actionar sau asociat, cu o suma totala de 1.971.862 RON. Cu alte cuvinte, putin peste 615.000 euro! Cea mai mica suma (1.568 RON) a ajuns la Sya Consult, la care Moraru este asociat unic, iar cea mai mare (1.668.528 RON), la Bucharest Arena SA, societatea care a cumparat recent parcul si Palatul Stirbey, contra sumei de 9 milioane euro si la care senatorul detine 18,89% din actiuni.
Pe locul opt in "clasamentul" sumelor se situeaza deputatul PNL de Maramures Ioan Hoban. In cazul acestuia este vorba de doar doua imprumuturi, substantiale insa: 1.800.000 RON in total, adica aproximativ 562.500 euro. si in acest caz, societatile ajutate de parlamentar (SC Bilardi Trade SRL si SC Bilardi Product SRL) se gasesc in propriul portofoliu. Interesant este ca a doua numai de imprumut nu s-ar parea ca ar avea nevoie in conditiile in care din 2004 incoace castiga anual (alaturi de alta firma a lui Hoban, SC Bilardi SRL) licitatiile organizate de penitenciarele din Baia Mare, Craiova, Bistrita si Gherla. Tot ca o dovada a generozitatii deputatului, trebuie spus ca, in 2006, Ioan Hoban s-a numarat printre sponsorii "largi la punga" ai PNL, contribuind la pusculita liberala cu 60.000 RON, aproape de limita maxima permisa de lege. Asemenea colegului Pascu de la PC, liberalul Hoban obtine si ceva castig de pe urma imprumuturilor acordate. Cel putin asa reiese din propria declaratie de avere, in care apare in dreptul rubricii "imprumuturi – venit din dobanzi" suma de 31.343 RON.

Spre sfarsitul clasamentului, dar nu cu o suma de neglijat, se situeaza fostul pesederist, actualmente presedinte al Partidului Ecologist Roman, Petre Lificiu. Este vorba de doua imprumuturi acordate unor persoane fizice, de 11,5 miliarde lei vechi si, respectiv, 88.000 euro. Cu alte cuvinte, echivalentul a 448.000 euro. Pe langa salariul de parlamentar, Lificiu obtine insa bani frumosi din inchirierea unor proprietati pe care le are (circa 100.000 euro anual), detinand totodata actiuni in valoare de 2,95 miliarde lei vechi.
"Top ten" este incheiat de un alt deputat PSD: Alexandru Mazare. Parlamentarul, frate al primarului constantean Radu Mazare, nu pare sa detina o avere consistenta (cel putin asa rezulta din declaratia sa), dar a avut fondurile necesare pentru a imprumuta 365.000 euro. Din aceasta suma, 165.000 euro au mers catre celalalt frate al deputatului, Mihai Mazare.
Nici membrii Guvernului nu se sfiesc sa-si deschida "punga" daca vreo ruda sau un prieten le cere sprijin financiar. Sumele imprumutate sunt insa considerabil mai mici fata de cele regasite in dreptul parlamentarilor: circa 330.000 de euro din partea a patru ministri. Cea mai mare suma (150.000 de euro si 10.000 de dolari) se poate gasi in declaratia de avere a sefului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David. Imprumutul in euro a fost dat mamei demnitarului, pentru construirea unei case in Azuga.
Generos se dovedeste a fi si Marian Marius Dorin, recent numit sef al Cancelariei prim-ministrului. Acesta si-a imprumutat fiul cu suma de 75.000 euro.
Bani de recuperat are si ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Fata de alti colegi, acesta pare a fi insa mai secretos, preferand sa nu dezvaluie numarul sau numele persoanelor imprumutate. Remes scrie doar "creante de recuperat (imprumuturi acordate)" si suma de 210.000 RON (echivalentul a circa 65.000 de euro).
Nu in ultimul rand, ministrul pentru Intreprinderi mici, mijlocii, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Silaghi, a imprumutat 40.000 de euro unei "persoane fizice".

CATELUSA, VEVERITA si 700.000 EURO
» Uite Imprumutu’, nu e Imprumutu’!


In "top ten-ul" parlamentarilor largi la punga ar putea aparea infiltrat, oarecum surprinzator, numele deputatului PRM Daniela Aprodu Buruiana. Oarecum surprinzator pentru ca reprezentanta PRM nu s-a remarcat pana acum ca fiind posesoarea vreunei averi de proportii. Cu toate acestea, potrivit ultimei declaratii de avere (datata 13 ianuarie 2006!), Buruiana a imprumutat 700.000 euro firmei Terra Invest, companie romano-germana, infiintata in iunie 2005, activand in domeniul imobiliar. Este vorba de aceeasi declaratie de avere in care deputatul PRM a trecut ca detine o catelusa Caniche si o… veverita din Anzi, "marca" chinchilla, "an de fabricatie" 2003. Ulterior, Daniela Buruiana a retractat cele scrise, spunand ca a completat in acest fel declaratia pentru a testa vigilenta celor ce ar trebui sa verifice documentul. De asemenea, deputatul PRM a sustinut in fata jurnalistilor ca uriasa suma trecuta cu titlul de imprumut nu exista. Cu toate acestea, parlamentarul nu si-a rectificat declaratia de avere. Contactata pentru a afla daca imprumutul este real sau nu pana la urma, Daniela Buruiana ne-a indrumat sa… asteptam cu documentarea materialului pana isi actualizeaza declaratia. "O sa actualizez declaratia si atunci va veti putea documenta", ne-a raspuns deputatul. La insistenta noastra de a afla macar daca suma de 700.000 de euro a fost sau nu imprumutata firmei, a venit un raspuns si mai succint: "Atunci veti vedea. La revedere!".

REACTII
» "Este absolut normal!"

Intrebati despre imprumuturile acordate, majoritatea parlamentarilor au sustinut ca actiunea se inscrie in limitele normalitatii, chiar daca pentru alegatorul de rand poate parea cel putin ciudat ca o persoana fizica sa imprumute firme cu zeci, sute si chiar milioane de euro.
"Mi se pare normal. Suma este imprumutata pe baza de contract, inregistrat in contabilitate, unuia dintre actionarii firmei", ne-a explicat senatorul Ion Moraru. "E normal, pentru ca sunt firmele mele, sunt actionar majoritar. Daca intrebati orice antreprenor din lume sau din tara asta, o sa va spuna ca pentru a creste o firma trebuie sa investesti, iar bancile acorda imprumuturi in conditii grele. Prefer sa investesc in firmele mele in acest fel, nu ca aport la capitalul social, decat sa investesc pe piata de capital", ne-a declarat si democratul Dorin Nistoran.
Senatorul PD Radu Berceanu nu a putut fi contactat la telefon pentru eventuale lamuriri, dar printr-un punct de vedere transmis anterior redactiei a sustinut ca toate imprumuturile au fost facute "bancar, din cont in cont, cu toate documentele legale".

"Cred ca am tot dreptul sa dau bani (mai ales cu imprumut) fiilor mei fara sa fiu luat peste picior pentru generozitatea mea", arata democratul in documentul trimis.
Imposibil de contactat a fost si senatorul PC Gheorghe Copos. Potrivit sefului sau de cabinet, parlamentarul se afla intr-o "mica vacanta", iar consilierul sau pentru relatia cu mass-media nu s-a incumetat sa avanseze vreun punct de vedere, explicand ca "numai dansul stie ce face cu banii personali".

TOP 10

» Gheorghe Copos (senator PC – 3,71 milioane euro)
» Dan Voiculescu (senator PC – 3,6 milioane euro)
» Corneliu Pascu (senator PC – 1,13 milioane euro)
» William Branza (deputat PD – 785.000 euro)
» Radu Berceanu (deputat PD – 775.000 euro)
» Verestoy Attila (senator UDMR – 691.880 euro)
» Ion Moraru (senator PSD – 616.200 euro)
» Ioan Hoban (deputat PNL – 562.500 euro)
» Petru Lificiu (deputat independent – 448.000 euro)
» Alexandru Mazare (deputat PSD – 365.000 euro)

SUME INTRE 100.000 SI 350.000 DE EURO

» Dan Iosif (deputat PSD – "peste 300.000 euro")
» Relu Fenechiu (deputat PNL – 257.000 euro)
» Dorin Liviu Nistoran (deputat PD – 225.000 euro)
» Catalin Micula (deputat PNL – 210.000 euro)
» Ioan Puchianu (deputat PD – 210.000 euro)
» Alexandru Mocanu (deputat PD – 181.000 euro)
» Ion Mocioalca (deputat PSD – 173.000 euro)
» Ovidiu Branzan (deputat PSD – 160.000 euro)
» Vasile Soporan (deputat PSD – 148.000 euro)
» Ion Basgan (senator PNL – 114.800 euro)
» Teodor Nitulescu (deputat PSD – 112.500 euro)
» Dan Claudiu Tanasescu (senator independent, fost PRM – 103.000 euro)
» Dan Carlan (senator PD – 100.000 euro)

SUME INTRE 50.000 sI 100.000 DE EURO

» Sabin Cutas (senator PC – aproape 86.000 euro)
» Horatiu Buzatu (deputat PLD – 84.300 euro)
» Cornelia Cazacu (senator PD – circa 71.800 euro)
» Cristian Boureanu (deputat PLD – 71.500 euro)
» Liana Dumitrescu (deputat minoritati – 70.000 euro)
» Cristian Radulescu (deputat PD – 70.000 euro)
» Cozmin Gusa (deputat PIN – 68.300 euro)
» Ion Dumitru (deputat PSD – 68.000 euro)
» Sorin Oprescu (senator PSD – circa 62.000 euro)
» Cristache Radulescu (senator PD – 59.000 euro)
» Anca Constantinescu (deputat PD – 56.400 euro)
» Gelil Eserghep (deputat PRM – 56.200 euro)
» Ilie Stoica (senator PNL – 53.000 euro)
» Marian-Jean Marinescu (deputat PD – 53.000 euro)
» Petru Andea (deputat PSD – 50.000 euro)
» Cornel stirbet (deputat PLD – 50.000 euro)

Cele mai citite

Gerard Deulofeu, carieră ruinată de accidentări! Spaniolul renunță la fotbal pentru a se recupera

Gerard Deulofeu (30 de ani), unul dintre cei mai talentați jucători crescuți la celebra academie La Masia, și-a reziliat contractul cu Udinese după patru...

Horoscop 18 ianuarie 2025. Confruntări cu propriile slăbiciuni

Horoscop 18 ianuarie 2025. Ziua de sâmbătă este marcată de influența astrelor care aduce pentru fiecare zodie o ocazie de introspecție, muncă susținută și...

Banca Mondială reduce estimările privind creșterea economică a României: Prognoze pentru 2025 și 2026

Economia României va crește cu doar 2,1% în 2025, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), o...
Ultima oră
Pe aceeași temă