Raiul şi viaţa de apoi sunt „basme” pentru oamenii cărora le este frică de moarte, susţine cercetătorul Stephen Hawking. Într-un interviu exclusiv pentru ziarul Guardian, cosmologul britanic vorbeşte despre moarte, teoria-M, scopul omului în viată şi destin.
Stephen Hawking refuză ideile bisericeşti şi susţine că nu există nimic după moarte.
„Eu privesc creierul ca un computer care se va opri atunci când componentele sale se defectează. Nu există nici rai nici viaţă de apoi pentru calculatoarele stricate. Aceasta este o poveste pentru oameni cu frică de întuneric”, a declarat Hawking.
Cercetătorul le recomandă tuturor să trăiască viaţa din plin, atât timp cât încă o mai au. „Trebuie să căutam cea mai mare valoare a acţiunilor noastre”, a spus Hawking.
Hawking a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani cu boala neuronului motor, trăind de atunci într-un scaun cu rotile aproape paralizat. Doctorii se aşteptau ca această boală incurabilă să îl ucidă în câţiva ani, însă Hawking spune că aceasta i-a permis să se bucure mai mult de viaţă.
„Am trăit cu gândul unei morţi timpurii timp de 49 de ani. Nu mi-e frică de moarte, însă nu mă grăbesc să mor. Am multe de făcut înainte”, a spus Hawking.
Nu este prima dată când cercetătorul britanic face declaraţii controversate legate de biserică şi viaţă. Ultima sa carte, Marele Model, în care susţine că explicaţia ştiinţifică despre apariţia universului este suficientă, iar teologia şi existenţa lui Dumnezeu nu este necesară, a stârnit revolta credincioşilor. Citeşte mai multe aici.
În cartea sa „O scurtă istorie a timpului” din 1988, Hawking scria că descoperirea „teoriei despre orice” – un set de ecuaţii care descrie fiecare particulă şi forţă din întregul univers – „ar însemna triumful final al raţiunii umane – pentru că atunci oamenii ar cunoaşte mintea lui Dumnezeu”.
Cecetătorul susţine că miciile fluctuaţii cuantice din universul foarte timpuriu au devenit seminţe din care au apărut galaxii, stele, şi în cele din urmă viaţa umană. Aşadar, omenirea se află printr-o şansă în acest univers.
„Ştiinţa prezice că există mai multe tipuri de univers care vor fi create spontan din nimic. Este o chestiune de şansă în care univers suntem”, a spus el.
Stephen Hawking (69) este un fizician englez, considerat unul din cei mai mari cosmologi contemporani. În prezent, Hawking este profesor la catedra de Matematică, la Universitatea Cambridge.