În prezent, România deja produce circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, ceea ce ne asigură integral consumul, nefiind nevoie aproape deloc de importuri, a declarat ieri Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
„Acum cererea e acoperită 100% din intern, producem 11 miliarde metri cubi și consumăm tot atât”, a punctat Gal, în cadrul conferinței ZF Power. El a adăugat că, din această cantitate, peste un miliard de metri cubi vin deja din Marea Neagră, din zăcămintele exploatate de Petrom, iar „când va funcționa la maximum, vor fi 9-10 miliarde metri cubi pe an care vor veni din Marea Neagră. Deci vom avea 20 de miliarde mc pe an“. Din total, 6 miliarde de mc vor fi extrase de Exxon – OMV Petrom. Astfel, din datele ANRM, doar pentru perimetrele unde deja s-au săpat sonde de explorare, concesionate de Black Sea Oil and Gas, consorțiul ExxonMobil -OMV Petrom, Lukoil-Romgaz, rezervele estimate în Marea Neagră sunt de aproximativ 200 miliarde metri cubi.
Comănescu își caută partener
Alte două perimetre, Muridava şi Cobălcescu, în zona de apă de mare adâncime, au fost concesionate de Petromar. Întrebat de „RL” ce operațiuni a derulat Petromar în Marea Neagră, directorul ANRM a spus că firma (deținută de Gabriel Comănescu – n.r.) a săpat până acum câte o sondă pe fiecare perimetru, a făcut lucrările de seismică şi, în acest moment, sunt în faza de a săpa încă două sonde pe fiecare perimetru, pentru a finaliza activitatea de explorare. „Ei au fost iniţiali parteneri cu Petroceltic, care s-a retras, şi, în acest moment, sunt în negocieri avansate pentru a intra cu un alt partener, nu pot să dau nume de companii, pentru că sunt discuţii confidenţiale. Bănuiesc că îşi vor termina programul de explorare şi vom vedea dacă vor avea o descoperire comercială pentru a merge şi ei mai departe”, a punctat Sorin Gal.
Totodată, ANRM are pregătite de mai mulți ani încă opt perimetre de concesionat în Marea Neagră, însă acestea vor fi licitate când va fi gata legislația în domeniu, privind redevențele, petrolul și resursele minerale.
Cât s-a investit în explorare
Potrivit reprezentantului ANRM, în Marea Neagră s-au cheltuit sume imense până acum pentru identificarea resurselor. „Rata de succes în Marea Neagră e spre 30%. Exxon și Petrom au cheltuit în jur de două miliarde de dolari. Sunt sonde care sapă și rezultatele sunt zero”, a spus Gal. Chestionat ulterior de jurnaliști, el a adăugat că Lukoil (împreună cu Romgaz – n.r.) a investit peste 500 milioane de dolari în explorare, iar Black Sea Oil and Gas – peste 200 milioane de dolari. Chiar dacă Exxon-OMV nu a luat încă decizia comercială de investiții, consorțiul a lansat deja în SEAP licitații și caută furnizori de servicii.
„Eu știu că inclusiv au luat un teren la Tuzla unde va fi amplasată stația de măsurare și predare gaze, unde se face trecerea din conducta lor în sistemul național de transport. Este o platformă ultramodernă, că am văzut deja proiectul, fără personal, deci acolo nu va fi niciun om”, a precizat Gal.
Potrivit acestuia, nici pe zona de onshore (uscat – n.r.) nu o să scadă foarte mult producția, pentru că Petrom își dorește să ajungă în 2020 la nivelul Romgazului, cu o rată de înlocuire de 100%, adică cât extrage într-un an anterior să înlocuiască cu noi descoperiri și noi rezerve. Compania sapă sonde la peste 5.000 de metri adâncime, iar rezultatele sunt deosebite și vor avea rezultate semnificative. La asta se adaugă și descoperirea Romgaz de la Caragele.
Despre avantaje? „S-ar putea ca o supraproducție să ducă la scăderea prețului pentru populație”, a spus Gal. El a adăugat că ANRM a făcut simulări în cursul anului trecut și statul român va încasa pe o perioadă de 20 de ani ca redevențe suma de 2,8 miliarde de euro din Marea Neagră.
Nicolescu: Gazele vor intra în sistemul național
În privința exporturilor de gaze provenite din Marea Neagră, Răzvan Nicolescu, Executive Lead Advisor în cadrul Deloitte, a afirmat, tot ieri, că „toate proiectele și toți operatorii din Marea Neagră au acord cu Transgaz și gazele de acolo intră în sistemul național de transport. (…) 30% din acest gaz, pe legislația actuală, va fi tranzacționat pe piața din Romania”.
Vasile Ciolpan, director în cadrul Romgaz, spune că va încerca să valorifice gazele local. „Așa am gândit centrala de la Iernut. Deja trei turbine și două generatoare sunt pe drum, vor ajunge în februarie în Portul Constanța. Vedem o oportunitate să valorificăm gazul local”, a spus acesta. În privința rutelor de export, tot Gal a mai dezvăluit ieri că „în următorul an și jumătate, Ucraina își va privatiza sistemul de transport și interesul e foarte mare din partea unor companii americane. Dacă acolo vor veni investitori americani, gazele noastre vor mai avea o cale de acces spre Europa“.