3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomieSe dă startul scumpirilor de toamnă: Prețul pâinii va crește cu 10-15%

Se dă startul scumpirilor de toamnă: Prețul pâinii va crește cu 10-15%

Prețurile la pâine nu vor mai putea fi ținute pe loc de producători, care vor opera în perioada imediat următoare o scumpire de 10-15%, ne-a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSLI). Acesta a precizat că motivele sunt legate în principal de cotațiile grâului la bursă, dar și de majorarea tarifelor la utilități. După o vară extrem de secetoasă în centrul și vestul Europei, care a determinat producții mult mai mici decât anul trecut, prețul grâului a crescut mult la bursă. 

 

Fermierii au stocat grâul, în așteptarea unui preț mai bun 

În pofida faptului că în iulie a plouat aproape continuu, recolta românească de grâu a fost bună. Majoritatea producătorilor nu s-au grăbit să vândă după recoltare, preferând să bage grâul în silozuri până când prețul va mai crește.

“În pofida scumpirii preconizate, costul real de producție al pâinii (8-9 lei/kg) nu este acoperit. În prezent, acesta e undeva la jumătate. Este adevărat că se acoperă, parțial, prin cantitatea mare de pâine care se produce, dat fiind că România este țara în care populația consumă cantități uriașe din acest produs, comparativ cu alte țări”, a spus Dragoș Frumosu. El a adăugat că sectorul de panificație este lovit, în continuare, de evaziune fiscală, motiv pentru care întreprinzătorii cinstiți obțin profituri mici. Aceasta este cauza pentru care salariile se mențin la nivelul de jos în acest sector, astfel că forța de muncă este tot mai greu de găsit. Situația e și mai disperată când vine vorba despre brutarii și patiserii calificați, care au plecat masiv în alte țări, unde munca lor este plătită corespunzător.

Potrivit președintelui FSLI, reprezentanții ministerelor Agriculturii, Finanțelor și cei ai Ministerului Public, împreună cu sindicatele și patronatele reprezentative din sectorul de panificație ar trebui să pună la punct, cât mai curând posibil, un set de măsuri pentru combaterea evaziunii, care în prezent se ridică la 30-40% din piață. 

 

Și carnea de porc se va scumpi până la Crăciun 

Epidemia de pestă porcină care pare de neoprit va determina scumpiri  cu până la 10% a cărnii de porc în următoarele trei luni. Dragoș Frumosu consideră că prețul cărnii va exploda în decembrie, în preajma sărbătorilor. Creșterile de preț nu se vor înregistra doar în galantare, ci și în târgurile de animale, unde porcii aduși la vânzare în decembrie vor fi mult mai scumpi. Potrivit președintelui FSLI, preţurile la porcul în viu vor creşte de la 7 lei/kg în prezent, la 10-12 lei în luna decembrie.

 

Prețul legumelor de import va exploda în iarnă 

Seceta extremă care a lovit Europa în această vară a înjumătățit culturile de legume din centrul și vestul continentului, astfel că asociațiile europene de profil se așteaptă, pentru această iarnă, la cea mai mare criză de legume din ultimii 40 de ani. Țările cele mai afectate de secetă sunt Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Ungaria și Polonia.

Asociația Europeană a procesatorilor de fructe și legume a anunțat, recent, că sectorul legumelor congelate și conservate este cel mai afectat de temperaturile extreme și lipsa precipitațiilor din vară. Pierderile din teren au dus la livrări reduse și neregulate de legume proaspete către fabricile de prelucrare. Acest fapt a dus la creșterea costurilor de producție și la reducerea volumului produselor prelucrate.  

Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă