15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieRomânii „vânduţi“ de bănci scapă de cea mai mare parte a datoriei

Românii „vânduţi“ de bănci scapă de cea mai mare parte a datoriei

Firmele specializate în recuperarea creanţelor bancare nu vor mai putea cere debitorilor sume care să depăşească dublul valorii cu care ele au cumpărat creanţele de la bănci.

Este cea mai importantă prevedere a unui proiect de lege iniţiat de deputatul Daniel Zamfir şi adoptat recent de Senatul României. În prezent, proiectul a intrat pe traseul legislativ în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Pentru sutele de mii de români care au ajuns în postura de a fi datori către firmele specializate în recuperarea de creanţe ar fi o veste extraordinară, în condiţiile în care, practic, datoriile lor vor scădea şi cu 80%.

În prezent, legea permite firmelor care recuperează creanţele să urmărească debitorii pentru întreaga sumă împrumutată de la bancă, plus dobânzile aferente, din care se scad doar ratele achitate. Cum, în majoritatea cazurilor, în prima jumătate a perioadei de creditare împrumutaţii plătesc practic doar dobânzi, în cele mai multe situaţii restanţierii ajung să fie datori cel puţin cu întreaga sumă împrumutată iniţial. Doar negocierile lungi, purtate cu firmele de recuperare şi însoţite aproape în toate cazurile de achitarea unei părţi din datorie, la începutul acordurilor, mai reuşesc să reducă din povară.

Impactul modificării ar fi unul uriaş pentru că băncile din România, alături de cele din Ungaria, au fost campioane în ceea ce priveşte curăţarea bilanţurilor prin externalizarea creditelor neperformante, uneori către firme care sunt controlate chiar de băncile creditoare.

Cât plătesc firmele pe datoriile românilor

Apariţia proiectului de lege poate fi un răspuns şi pentru secretomania de care firmele de recuperări au dat dovadă întotdeauna atunci când au fost întrebate cât plătesc pe creditele preluate de la bănci. Astfel de cifre au fost disponibile doar „pe surse”, firmele nedorind să dea detalii, invocând concurența de pe piaţă. A făcut-o, totuşi, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, cel care, într-o prezentare realizată anul trecut,  a arătat că, în medie, pentru creditele persoanelor fizice, firmele de recuperare au plătit circa 9% din suma împrumutată. Mai mult, avocaţii care activează în domeniu ştiu că sunt şi cazuri în care pachete de credite negarantate cu ipoteci au fost vândute şi cu 3-5% din valoarea lor.

Concret, pe baza cifrelor înainte de Georgescu, putem trage concluzia că datoriile restanţierilor vor scădea cu până la 80%, în condiţiile în care noua lege spune că ei vor plăti maximum dublu din suma plătită de recuperator, adică cel mult 18% din întregul credit.Astăzi, în cele mai fericite cazuri, restanţierii ajung să plătească cel puţin 60% din datoria iniţială. În cel mai rău caz, o plătesc integral.   

Potenţial imens de „sacrificaţi“

Doar în anul 2016, arată ultimele date ale BNR, băncile au vândut credite de peste 1,5 miliarde euro, iar din 2010, de când s-a lansat această modă ca soluţie pentru curăţarea bilanţurilor, sumele sunt evaluate la peste 9 miliarde euro.

Pe de altă parte, potenţialul de viitori restanţieri este şi el unul semnificativ. Potrivit datelor oficiale, în ianuarie 2018 erau circa 171.000 de debitori cu restanţe de peste 30 de zile. La 90 de zile, ei sunt scoşi deja din bilanţuri.

» Datoriile restanţierilor vor scădea cu până la 80%, în condiţiile în care noua lege spune că ei vor plăti maximum dublu din suma plătită de recuperator, adică cel mult 18% din întregul credit.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă