Noul program pentru perioada 2018-2020 ar putea fi adoptat în ședința de astăzi a Guvernului. „Este o continuare a schemei de ajutor de stat aprobată prin H.G. nr. 807/2014, având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi realizarea de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie pentru obţinerea de produse cu valoare adăugată mare”, a precizat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Pentru a fi eligibil la finanţare, investitorul trebuie să realizeze o investiţie iniţială în România, ceea ce înseamnă înfiinţarea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unităţii, diversificarea producţiei sau schimbarea fundamentală în procesul general de producţie (pentru majoritatea regiunilor de dezvoltare), ori o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice – înfiinţarea unei unităţi noi sau diversificarea activităţii (pentru regiunea Bucureşti-Ilfov).
Antreprenorii români nu au atâția bani
Chiar dacă este binevenită, această reducere tot nu atinge pragul asumat de către PSD prin programul de guvernare, de un milion de euro, astfel încât să fie acoperit mai bine și antreprenoriatul românesc, ne-a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
„Este o problemă care ne preocupă de mult timp. Este bine că s-a coborât pragul la 3 milioane măcar, deși noi am cerut să fie de un milion. În programul de guvernare al PSD, au spus că vor aloca în tranșe: o treime din ajutoarele de stat pentru investiții de la un milion de euro, o treime pentru cele de minimum 3 milioane euro, iar restul pentru cele de peste 10 milioane de euro”, a spus Pârvan. Potrivit acestuia, un prag mai mic, de un milion de euro, ar da o șansă și antreprenorilor români, din care foarte puțini își permit o investiție de 10 milioane de euro, după cum se vede și din datele de bilanț ale firmelor. El a adăugat că nu e clar din ceea ce le-a prezentat ministerul dacă vor fi introduse anumite criterii care să susțină dezvoltarea anumitor domenii. „Noi am susținut că ajutorul de stat trebuie să mizeze pe lărgirea lanțului de valoare adăugată. Adică îi dau ajutor de stat procentual cu câte firme locale decide să lucreze. Sunt banii din taxele noastre și avem interes să se dezvolte și furnizorii români. Fiind ajutor de stat, nu se încalcă prin această cerință reglementările europene”, a punctat președintele PIAROM.
Prevederi destul de vagi
În prezentarea noului program făcută de Ministerul Finanțelor se precizează că ajutorul de stat trebuie să aibă un efect stimulativ, adică se acordă în cazul în care „investiţia nu ar fi realizată în regiunea respectivă în absența ajutorului”. Totodată, un criteriu de eligibilitate este „să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin antrenarea şi a altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii”. Nivelul maxim al ajutorului de stat se acordă în funcție de regiuni, astfel: pentru municipiul Bucureşti, ajutorul maxim este de 10% raportat la cheltuiala eligibilă (maximum 7,5 milioane euro), pentru regiunea Vest și regiunea Ilfov – 35% raportat la cheltuiala eligibilă (maximum 26,25 milioane euro), iar pentru restul teritoriului naţional – 50% raportat la cheltuiala eligibilă (maximum 37,5 milioane euro).
Bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro. În varianta propusă, se va permite și utilizarea resurselor care nu au fost folosite în anii anteriori. De exemplu, în anul curent pot fi contractate în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei, precizează MFP. Pe de altă parte, tot datele instituției arată că pe programul 2014-2017 au fost emise acorduri de finanțare pentru 11 proiecte, cu o valoare totală de 2,54 miliarde de lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile este de 1,9 miliarde de lei. Din această sumă, valoarea ajutorului de stat aprobat este de 785,9 milioane lei, din care până acum au fost plătite doar 272,5 milioane lei. Cristian Pârvan spune că nu e clar de unde vor fi luați banii, dat fiind că la consultările de ieri cu partenerii sociali ministrul Finanțelor le-a spus că abia la rectificare se vor da banii, astfel încât toate proiectele aprobate deja să funcționeze. „Dacă nu ai bani nici pentru cele aprobate deja, de unde vor găsi pentru celelalte?”, s-a întrebat reprezentantul PIAROM.
O prevedere nouă importantă este că se renunță la selecția pe bază de punctaj. Selecția se face pentru cererile care îndeplinesc criteriile și condițiile de eligibilitate, de exemplu valoarea minimă a investiției 3 milioane euro.
Ce spunea programul de guvernare
În programul de guvernare se precizează că va fi elaborat un program privind atragerea de investiții străine cu valoare adăugată ridicată, că vor fi stimulate investițiile cu efecte de multiplicare și vor fi acordate scheme de ajutor de stat și facilități punctuale locale pentru investițiile străine directe în domeniile considerate strategice. Tot în acest document s-a promis că „alocările privind ajutoarele de stat acordate de către Guvern se vor face cu prioritate în domenii precum turismul, cinematografie, construcțiile, industria, agroalimentară și agricultură, în cuantum de cel puțin 90% din valoarea proiectelor. Sumele disponibile vor fi de cel puțin 500 milioane de euro anual, începând cu 2018. Prioritate vor avea firmele care angajează personal din zonele cu șomaj mai mare de 5% și cei care angajează cât mai mult personal. Pentru a face acest lucru, în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale se va înființa un departament ce se va ocupa cu acest tip de ajutoare de stat”, se arată în textul consultat de RL. De asemenea, era trecut ca obiectiv programul „Strategic Invest Romania – un program de ajutor de stat pentru susținerea investițiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni”, cu termen de implementare în perioada 2018-2019. Beneficiarii ar fi fost investitorii autohtoni, care ar fi fost susținuți la realizarea unor investiţii de minimum 2 milioane de euro prin acordarea unui grant din valoarea investiţiei. Acest program nu a fost discutat încă.