7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieINS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în scădere

INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în scădere

Acest lucru se reflectă ca urmare a rezultatelor înregistrate în comercializarea autovehiculelor şi în comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

“În luna ianuarie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete faţă de luna precedentă a scăzut, atât ca serie brută, cu 21,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei faţă de luna precedentă a scăzut, atât ca serie brută, cu 14,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,6%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1% fiecare”, se arată în comunicat.

De asemenea, afacerile pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent au crescut, atât ca serie brută, cu 9,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,8%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna ianuarie 2018, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 21,5% pe fondul scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-26,3 %), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-24,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-9,6%).

În schimb, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 5,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna ianuarie 2018, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 14% din cauza scăderilor înregistrate la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-27,8%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-25,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-22,3%), activităţile de spălare, curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană (-11,5%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-6,2%).

Comparativ cu ianuarie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o creştere cu 13,1% pe fondul creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+20%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+14,9%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+9,4%).

Pe de altă parte, activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 2,3%.

“Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna ianuarie 2018 a înregistrat o cifră de afaceri cu 9,7% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2017, provenită de la activităţile de spălare, curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană (+19,3%), activitaţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+16,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+12,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+4,1%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+0,5%)”, arată comunicatul INS.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2018 a crescut cu 8,8% comparativ cu luna ianuarie 2017.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă