2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialLinie de credit de 100 de milioane lei pentru Oradea

Linie de credit de 100 de milioane lei pentru Oradea

Consiliul Local Oradea a aprobat ideea contractării unei linii de credit în valoare de 100 de milioane lei. Propunerea a fost formulată de funcționarii Direcției Economice a Primăriei Oradea, pentru a avea banii nece­sari pentru finanțarea proiectelor europene aflate în derulare pe teritoriul muni­cipiului.

Concret, potrivit regulilor euro­pene, beneficiarii proiec­telor, în speță administrația locală, trebuie să plătească fac­turile din fondurile proprii, iar apoi facturile sunt trimise spre decontare autorităților europene. Acestea verifică dacă lucrările au fost executate în realitate, dacă procedurile de achiziție publică au fost respectate, iar apoi aprobă de­con­tările solicitate de bene­fi­ciari. Cele mai multe dintre proiectele cu finanțare euro­peană aflate în derulare în Oradea au fost câștigate prin intermediul Programului Ope­rațional Regional. Data-limită până la care trebuie depuse cererile de rambursare este 20 noiembrie, iar lucrările trebuie finalizate până la 1 ianuarie 2016.

În prezent, mai multe astfel de proiecte se apropie de finalizare, iar Primăria Oradea va trebui să achite sumele solicitate legal de către excutanți, pentru a putea apoi cere decontarea banilor cuveniți din fondurile europene. De aceea, consilierii locali din capitala Crișanei ar dori să folosească suma cuprinsă în linia de credit pentru a îm­bunătăți fluxul financiar al municipalității.

Cum vor fi folosiți banii din credit

Tragerile din această linie de creditare ar trebui să fie multi­ple, la fel ca și rambursările pre­supuse de această linie. Perioada de tragere ar urma să fie de șase luni. Printre pro­iectele impor­tante finanțate din bani europeni aflate în plină deru­lare se numără rea­menajarea Dea­lului Ciuperca, reabilitarea bisericilor, reabili­tarea Cetății Oradea, care ar urma să devină, după modelul deja brevetat la Alba Iulia, unul dintre cele mai importante obiective turistice din vestul României, dar și amenajarea pistei de biciclete transfron­taliere dintre Oradea și Berett­youfalu. Acest proiect este de­ru­lat în parteneriat cu autori­tățile locale maghiare și ar urma să stimuleze dezvol­tarea turis­mului transfron­talier, precum și să ofere o modalitate ecologică de transport local­nicilor.

Sunt numeroase cazurile în care localnicii din Ungaria muncesc în România, dar și cazurile în care românii mun­cesc în Un­garia, iar bicicleta este mijlocul de transport preferat de unele dintre aceste persoane. Pe lista proiectelor finanțate din bani europeni care ar urma să fie finalizate până la sfârșitul acestui an se mai află și Com­plexul Nymphae, construi­rea unui drum expres și reabili­tarea sistemului de termoficare.

Ca urmare a ultimului proiect, autoritățile locale vor să utili­zeze resursele de apă termală de care dispune Oradea și pentru a încălzi locuințele orădenilor. Apoi, apa termală utilizată ar urma să fie reinjec­tată în zăcă­mintele originare, în așa fel încât utilizarea acestei resurse să devină un model de dezvol­tare durabilă. După semnarea contractului referitor la linia de creditare, gradul de îndatorare al muni­cipalității orădene va ajunge la 67 la sută, cu mult peste ținta de 30 la sută stabilită de autori­tățile centrale.

Specia­liștii în economie spun, însă, că este permisă contractarea de noi credite pentru a cofinanța sau pentru a asigura buna deru­lare a unor proiecte cu finanțare neram­bursabilă. ”Este un de­mers legitim dacă rolul acestui credit va fi acela de a asigura absorbția fondurilor europene”, a spus consultantul economic Laszlo Torok.

Cele mai citite

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă